Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Miękkie siodełko

pawellabedz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuję znaleźć raczej wąskie ale dość miękkie siodełko bo to fabryczne od meridy jest fatalnie twarde

Edytowane przez pawellabedz
Opublikowano
2 godziny temu, pawellabedz napisał:

to fabryczne od meridy jest fatalnie twarde

Wbrew pozorom, im twardsze tym lepsze.

Ja też nie mogłem w to uwierzyć, ale to prawda 

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

Wbrew pozorom, im twardsze tym lepsze.

Ja też nie mogłem w to uwierzyć, ale to prawda 

Czyli po prostu nie walczyć z tym ? Bo chciałbym jednak komfortowo jeździć :) w sensie czuć oparcie :) czy jednak wina może być w tym że akurat nie jestem jakimś fanatykiem odzieży więc wczoraj po 15 km jazdy w jeansach czułem ciepło pod tyłkiem

A coś da mi zakup żelowego siodełka ?

Opublikowano
4 minuty temu, pawellabedz napisał:

jazdy w jeansach

Najwyraźniej obtarło Ci kufer i tyle ;). Dżinsy na rower to zły pomysł

Ileż siodełek kupiłem zanim się dowiedziałem :/, że jednak ma być twarde.

Opublikowano (edytowane)

Czyli co będzie dobre powiedzmy na średnie trasy powiedzmy 30 do 50 km bez wchodzenia w specjalne ubiory dla kolarzy ?

Edytowane przez pawellabedz
Opublikowano (edytowane)

Zależy jaki masz rower i w jakiej pozycji jeździsz. Mogę coś podpowiedzieć ale bez tego to wróżenie z fusów.

PS. Ja jeżdżę w dżinsach całe życie więc mamy trochę wspólnego :)

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano
Teraz, Chrismel napisał:

Zależy jaki masz rower i w jakiej pozycji jeździsz. Mogę coś podpowiedzieć ale bez tego to wróżenie z fusów.

Rower to Merida matts sport 500 v z roku 2006 rama 20 a pozycja to raczej umiarkowana sportowa bo jakoś nie za bardzo umiem się na tym rowerze wyprostować

Opublikowano

Zacznij jeździć w odpowiednim stroju, siodełko nie będzie Ci przeszkadzać także jeśli poprawnie je wyregulujesz.

Idąc dalej, skoro nie chcesz być poobcierany i obolały po jeździe to przydałoby się zrobić podstawowe pomiary, a później fiting roweru pod siebie.

Lecz ten dział to nie jest miejsce na opisywanie tego procesu.

Opublikowano

Odpowiedni strój ale nic mi to nie mówi super pomoc dzięki

Opublikowano

Po pierwsze najpierw wypożycz siodełko - nie kupuj. Szansa że trafisz od razu na wygodne jest mała więc szkoda kasy.

Proponuję żebyś zaczął od tego:

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/siodełka-rowerowe/siodełka-do-rowerów-fitness/siodełko-bontrager-sport/p/14011/

Trek oferuje możliwość zwrotu w ciągu 30 dni. Ale potwierdź tą informację w sklepie żebyś nie miał problemu ze zwrotem. Jeździłem na nim w zeszłym roku przez miesiąc. Ma sporą ilość wyściółki więc dość dobrze nadaje się do jazdy w zwykłych spodniach bez wkładki. Siodełko jest płaskie więc jak pojeździsz na nim trochę będziesz wiedział czy ten kształt Ci odpowiada czy potrzebujesz raczej siodełka typu "wave". No i określisz poziom twardości. Dla mnie było jednak trochę zbyt miękkie ale to musisz sam ocenić.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Po pierwsze nie cytuj posta jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim...

Po drugie, wysil się odrobinę i przejrzyj odpowiedni dział.

Po trzecie odpowiedni strój na rower, to spodenki z wkładką, na nie ewentualnie jakieś szorty oraz koszulka z przewiewnego i łatwo schnącego materiału.

Co dalej, najważniejszy jest kask, bez niego na trening się nie wybieramy, do tego wypadałoby chronić swoje dłonie, w tm celu ubierając odpowiednie rękawiczki rowerowe.

Idąc dalej, odpowiednie skarpetki (także łatwo schnące i przewiewne) oraz but dający odpowiednie oparcie stóp na pedałach.

Spodnie jeansowe, dresowe i.t.p, bawełniane podkoszulki to nie jest odpowiednia odzież na rower.

KONIEC off topika.

Opublikowano

Czyli pchanie kasy w coś co nie jest mi potrzebne bo nie jeżdżę 300 tysięcy kilometrów rocznie ? Starczy napisać że odpowiednie spodenki

Opublikowano

No nie do końca. @SpiderMAN ma generalnie rację. Ja niby jeżdżę w dżinsach czego koledzy absolutnie nie popierają ale cały strój mam dobrany pod rower. Na przykład nie używam bawełnianych koszulek (tylko Merino), mam odpowiednie buty i pedały. Dżinsy też nie są "zwykłe" tylko bardzo rozciągliwe, praktycznie jak dres itd. I na trasy powyżej 50 km już się nie wygłupiam i zakładam pod nie bokserki z wkładką.

• Lubię to! 1
Opublikowano
12 minut temu, pawellabedz napisał:

Czyli pchanie kasy w coś co nie jest mi potrzebne bo nie jeżdżę 300 tysięcy kilometrów rocznie ? Starczy napisać że odpowiednie spodenki

Ja też nie jeżdżę nawet 10000km rocznie, jak zrobię 3000km to jest dobry sezon.

Ale nie lubię jeździć mokry, w niewygodnych ciuchach. Jeansy się nie nadają na rower bo krępują ruchy.

Proste i logiczne. Oczekujesz pomocy, a sam nie jesteś skory do współpracy i nie przyjmujesz argumentów drugiej strony.

Kupiłeś rower super, ale jak nie chcesz sobie wyrządzać krzywdy, to trzeba trochę poświęcić na jego ustawienie pod siebie, od tego należy zacząć, pomijam to, że może masz rower nieodpowiednio dobrany do swojej budowy ciała, wzrostu, przekroku, do tego nie trzeba być zawodowcem i śmigać po kilkadziesiąt tysięcy km rocznie, wystarczy rzetelnie i kompleksowo podejść do tematu.

Zakup choć dwóch par odpowiednich spodenek i koszulek też Cię nie zrujnuje, a znacząco wpłynie na poprawę komfortu podczas jazdy jak i po jej zakończeniu.

Opublikowano

@Chrismel dobrze że to napisałeś, bo już myślałem że totalnie zbaraniałeś i w długie trasy jeździsz w zwykłych dżinsach xD

8 minut temu, Chrismel napisał:

Dżinsy też nie są "zwykłe" tylko bardzo rozciągliwe, praktycznie jak dres itd. I na trasy powyżej 50 km już się nie wygłupiam i zakładam pod nie bokserki z wkładką.

Co do tematu ,to firma Shimano pod marką Pro daje możliwość w niektórych siodełkach zwrotu do 30dni

https://www.pro-bikegear.com/global/pl-pl/saddle-selector

Z tym że tak jak mówiłem na początku. Zmień strój i tak jak piszę @SpiderMAN. Ustaw dobrze rower, a od razu się poprawi komfort jazdy 

• Lubię to! 1
Opublikowano
45 minut temu, pawellabedz napisał:

Odpowiedni strój ale nic mi to nie mówi super pomoc dzięki

34 minuty temu, pawellabedz napisał:

Starczy napisać że odpowiednie spodenki

No to chcesz rzetelnej porady czy nie?

Opublikowano

Akurat dla mnie odpowiedni strój mówi tyle co gadanie audiofili o kablach ze złota

Opublikowano

Koniec off topa Panie i Panowie.
Jest odpowiedni dział na wywody o stroju i ustawieniu roweru w sposób właściwy.
Zapraszam do lektury istniejących tematów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...