Skocz do zawartości

Talon 1 kolo ucieka podczas hamowania

chx86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Mam taki problem 2 tyg temu zakupiłem Giant talon 1 ge 2020 i zauważyłem, że po dotarciu hamulców, przy ostrzejszym hamowaniu przednią tarczą, koło lekko się kładzie w stronę tarczy. Czy to normalne i amor podczas hamowania nierówno się ugina ? Czy coś nie tak i zgłosić się do sprzedawcy? Dzięki za pomoc pierwszy raz taka sytuacja z nowym rowerem 😒

Edytowane przez chx86
Błędy
Opublikowano

To normalne. Amor pracuje , ale głównie na koło działają siły powodujące , że ono pracuje na boki. Koło jest elastyczne w pewnym sensie. 

Napisz poprawnie wszystko. 

Opublikowano

Przepraszam słownik w telefonie mi pozmieniał. 

A na zablokowanym skoku też tak powinno być?  Bo naczytałem się, że może szprychy, albo piasta też mogą być przyczyną.  Posadowiłem koło na nowo i mocno zacisnąłem zamykacz ale dalej się kładzie jak mocniej hamuję.  

Opublikowano

Ja mam sztywny widelec ,a i tak widać, że koło pracuje. 

Opublikowano

Koło po hamowaniu wraca na swoje miejsce? Być może są szprychy niedociągnięte i hamowanie ściąga obręcz w stronę tarczy.

Wspomnij o tym na przeglądzie gwarancyjnym. Niech sprawdzą i ewentualnie podciągną.

Opublikowano

Tak koło wraca na miejsce po puszczeniu klamki hamulca. Kontaktowałem się ze sklepem bez problemu można podrzucić rower i obejrzą co się dzieje ale znów kilka dni bez bajka teraz się nie uśmiecha 😉 Czyli generalnie można jeździć bezpiecznie, a zwrócę uwagę przy pierwszym przeglądzie gwarancyjnym za 2 tyg.?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, chx86 napisał:

pierwszym przeglądzie gwarancyjnym za 2 tyg.?

Ja bym dokładnie tak zrobił. Tarcza jest po jednej stronie Amora, nie na środku,więc działają siły skraczające. Kolejna rzecz to tarcza podczas hamowania odkształca się pod wpływem temperatury.

Edytowane przez Accent_Szaj
  • Pomógł 1