Wojtek.J Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć! Posiadam w moim rowerze obręcze 26-calowe Alexrims SX44. Na obręczach znajduje się oznaczenie ETRTO 559x20, rozumiem więc, że ich szerokość wewnętrzna to 20 mm. W miejsce uszkodzonej opony Vittorii Saguaro 2.2 kupiłem Vittorę Barzo 2.25 (zwijane w obydwu przypadkach). Wahałem się trochę czasu nad zakupem 2.1 kontra 2.25, ale finalnie zdecydowałem się na szerszą wersję - jeżdżę głównie w terenie, raczej powoli, a Saguaro 2.2 bardzo dobrze mi się sprawdzały, szkoda mi trochę było zmieniać oponę na węższą. Wydawało mi się po lekturach tabelek, że te opony wejdą bez problemów. Założyłem, że powinienem przyjąć coś pomiędzy 19C, a 21C, skoro wewnętrzna szerokość mojej obręczy to wg oznaczenia na obręczy "x20" (chyba dobrze rozumuję?), Swoją drogą dziwne, że w tabelach nie ma szerokości obręczy 20 i są tylko nieparzyste wartości. Już w przypadku węższej 19C dopuszczalne szerokości opony to 28-62 mm, a opona 2.25 cala (przy przeliczeniu z cali na mm) powinna mieć teoretycznie szerokość ok. 57.2 mm, stwierdziłem więc, że przy szerokości 20 tym bardziej będzie taka opona pasować (maksymalna dopuszczalna dla 19C szerokość opony 62 mm to z kolei 2,44 cala). Niestety, mam wątpliwość czy na pewno wszystko jest OK i chciałem poradzić się Was czy faktycznie coś nie gra ... Przesyłam poniżej kilka zdjęć - zerkniecie na nie proszę i powiecie co sądzicie o sprawie? Nie wiem czy opona jest OK, a wszystko ładne się ułoży podczas jazdy, czy jest po prostu za szeroka do tego rozmiaru obręczy? Na 3/4 obwodu gumowa "linia" pięknie układa się w obręczy, a na 1/4 obwodu delikatnie wychodzi poza obręcz - czy to przy napompowaniu na 1 bar, czy na 3 bary. Po natalkowaniu opony od środka i delikatnym napompowaniu układałem je na obręczy, przy mocniejszym napompowaniu również się o to starałem, wydaje mi się więc, że nie skopałem roboty - ale jest to też jakaś opcja, może tak stwierdzicie. Zrobiłem coś źle przy zakładaniu opony czy nie jest odpowiednio dopasowana? Opony kupiłem na Allegro, założyłem, jeszcze nie zamontowałem ich nawet na rowerze. Wolę nie testować ich na drodze, bo jeśli okaże się, że są za szerokie, wyczyszczę je, zapakuję i odeślę do Sprzedawcy, a kupię u niego ten sam model, ale węższy (2.1). Nie chcę odsyłać mu nawet troszkę używanych, dlatego nie testowałem ich na drodze po założeniu na obręcz. Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam, Wojtek. Wszystko "nie OK": Połowa "nie OK": Wszystko "OK": Oznaczenia: Edytowane 12 Czerwca 2020 przez Wojtek.J
Ares Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opona na całym obwodzie ma mieć widoczny pasek tak jak miedzy tymi czerwonymi strzałkami. Na drugiej fotce wyrażnie widać, że pasek nie wyszedł czyli opona żle siedzi w obręczy. Dmuchaj więcej psi aż wskoczy na rant. Rozmiar opony znaczenia nie ma. ma wskoczyć i tyle. 1
nctrns Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Masz pompkę z manometrem? Napompuj do tych 4 barów które są na oponie, wtedy powinna ładnie wskoczyć i się ułożyć. 1
Wojtek.J Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2020 Dziękuję Wam za szybkie odpowiedzi! Źle to zinterpretowałem ... myślałem, że pasek ma być schowany, a jest odwrotnie, powinien być widoczny na całym obwodzie ... czyli opona jest OK, a winny jestem ja, to dla mnie dużo lepszy wariant Tak, mam porządną pompkę "do 16 bar", zaraz wrzucę maksymalne dopuszczalne dla opony ciśnienie i w drogę Udanego łikendu!
seraph Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zrób sobie trochę mydlin z wody i płynu do naczyń. Nasmaruj ranty opony, załóż, napompuj nawet i jakiś 1 bar ponad normę i zostaw na parę minut na słońcu - zobaczysz, że samo pięknie siądzie. Na sucho to i podczas jazdy może nie wyjść, a cóż to za przyjemność jeździć na takim kamieniu? 1
Wojtek.J Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki za radę. Nie będzie to kolidować z talkiem w środku? Oglądałem filmiki i czytałem o mydlinach, ale unikałem ich do tej pory ze względu na talk w oponie (rozprowadziłem go w środku zgodnie z instrukcjami). EDYCJA: Finalnie zdjąłem oponę z obręczy, założyłem od zera, wpompowałem po ułożeniu opony i dętki na obręczy 4.5 bara, dałem na słońce i wszystko gra. Dziękuję Wam za pomoc! Edytowane 12 Czerwca 2020 przez Wojtek.J
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 3 godziny temu, nctrns napisał: Masz pompkę z manometrem? Napompuj do tych 4 barów które są na oponie, wtedy powinna ładnie wskoczyć i się ułożyć. A jak nie pomoże to upuść do 0,7-1 bara i ponaciągaj oponę na boki dłońmi, tak by ranty wskoczyły na miejsce.
Wojtek.J Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2020 3 godziny temu, SpiderMAN napisał: A jak nie pomoże to upuść do 0,7-1 bara i ponaciągaj oponę na boki dłońmi, tak by ranty wskoczyły na miejsce. Tak zrobiłem kilka razy nawet przed zadaniem pytania na forum, ale widocznie nieprawidłowo i na opak zrozumiałem koncept (linia schowana zamiast linia na wierzchu). Już gra
Rekomendowane odpowiedzi