Stasiek/// Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Witam serdecznie. Posiadam rower ZZR Amator produkcji Rometa i bardzo wygodnie mi się nim podróżuje, czasami nawet po 30-40 km dziennie. Chciałbym zamienić oryginalny napęd (wianki,kulki) gotowym wkładem suportu na łożyskach maszynowych z korbami na kwadrat zamiast klina. Mogłoby to w znaczny sposób zwiększyć komfort podróżowania i obsługi roweru. Podobne mechanizmy występują też w podobnych rowerach z tamtych lat typu Wigry, Jubilaty, ZZR Huragan, Jaguar. Czy ktoś na forum już przerabiał ten temat? Bardzo proszę o pomoc Edytowane 12 Czerwca 2020 przez Stasiek///
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zmierz szerokość mufy, sprawdź kierunki gwintów oraz ich średnicę i skok i po problemie. Przydałoby się wiedzieć jaką korbę będziesz montować, by dobrać odpowiednią długość osi.
seraph Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Jak korby są na klin to mufa może nie być w ogóle gwintowana, ale i do takich muf są gotowe wkłady z miskami na wcisk.
Stasiek/// Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 Mufa nie ma gwintu. Miski są wbijane. Pozostaje tylko wybrać odpowiedni wkład z miskami na wcisk. Szczerze to myślałem, że są tylko wkłady gwintowane :) Czy ktoś dobierał już taki suport do starych polskich rowerów? Bardziej chodzi mi o markę/producenta takiej części
leejoonidas Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 16 minut temu, Stasiek/// napisał: Czy ktoś dobierał już taki suport do starych polskich rowerów? Bardziej chodzi mi o markę/producenta takiej części Na Alledrogo są takie w trzech rozmiarach średnicy miski 35, 38, 40mm
soulafein83 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Ewentualnie są tuleje redukcyjne z 40 mm na BSA, też ok 40-50zl. Potem można wkręcać każdy suport na kwadrat czy octalink.https://allegro.pl/oferta/tuleja-redukcyjna-do-suportow-wbijanych-fi-40-35-7741479472Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka 1
Rekomendowane odpowiedzi