avertos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, Szukam nowych opon (lub jednej - tylnej) 29 cali pod fulla, bardziej do miasta ale z zachowaniem przyczepności pod rekreacyjną jazde po lesie. Powiedzmy więc 75% miasto i 25% las(lub nawet mnej tego lasu). Choć i tak mieszkam w nadmorskiej miejscowości więc lasów bądź trasów pod taki rower to prawie nie ma, ale w razie jakbym się udał do Szczecina czy Gdańska gdzie sa już fajne trasy to jakąś tam lekką przyczepność chciałbym mieć. Tutaj rower:http://pbrowery.pl/giant-trance-29-2-2019-p-2222.html Cytat Obręcze GIANT XCT 29”, wew. szer. 25mm, Tubeless, alu. Piasty GIANT Tracker Performance by FORMULA, łożyska maszynowe, Boost 15x110/12x148 Szprychy SAPIM Leader, 28/28 Opony MAXXIS Minion DHF 29x2.3, 60TPI, EXO, TR + MAXXIS DHR II 29x2.3, 60TPI, EXO, TR, Tubeless I teraz tak, chodzi o to że, tylna (Maxxis DHR) opona jest już tak podziurawiona, że przecieka z niej dziennie po parę mililitrów mleka, wiem, że mało ale nie mogę przestać o tym myśleć. Oddałem do sklepu by mi to zakleił, zaproponował łatkę, co też zrobił, ale gdy odbierałem rower pytając czy nie będzie przeciekało to już znałem jego odpowiedź. Mleko wciąż lekko ucieka, na co ja jako perfekcjonista nie mogę sobie pozwolić. W dodatku ta opona ma duże opory toczenia, mega głośne na asfalcie/ chodniku, a ja i tak teraz mieszkam w mieście, więc takie opony są zbędne, co innego gdybym śmigał tylko takim rowerem po lasach, to wiadomo opony pierwsza klasa. W dodatku opony ważą po 860g(tył) i przód 925g + mleko jakoś 150-200g na oponęChciałbym przejść na lżejsze opony, bo rower waży 14kg. Więc myślę że takie opony po 600g (o ile takie są) + dętka 200g będą o wiele lepsze/lżejsze. Ewentualnie niech juz będzie utrzymana taka sama waga opon + dętką w stosunku do tego co miałem teraz, czyli jakoś 1050g (aktualny maxxis + mleko = tzn. zakroąglona waga).Chociaż nawet jak waga opon będzie większa wraz z dętką (choć wolałbym tego uniknąć) to pewnie mniej agresywny bierznik i tak sprawi że będę się szybciej poruszał.Mogę też rozważyć opony tubeless, choć mam z tym średnie wspomnienia, bo płacenie za opony po 30-40zł za dolewanie i czyszczenie tego to troche drogo + problemy z wyciekaniem. Oczywiście by to jakoś pasowało to fajnie by opony miały jakoś 2.0 do max 2.1 szerokości. Ewentualnie 2.2 Znalazłem coś takiego (wersja oczywiście 29/2.0) - double fighter continental:https://www.dadelo.pl/opona-continental-double-fighter-iii-pd3446/?v_Id=97598Ważne bym nowymi oponami lub ew tylną nową mógł bez problemu wjechać lub zjechać po schodach - to taka nowa zajawka. Kwestia co dać na przód, chyba że zostawić to co mam, bo wiadomo najbardziej liczy się ta przedziurawiona tylna opona na ktorej i tak jest najwieksza waga. Wiec moge miec ew taką hybryde, by zostawić tego Maxisa DHF (przód) a tył DHR wymienić na coś szybszego. Zapraszam do dyskusji. Edytowane 11 Czerwca 2020 przez avertos
Chrismel Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Moja propozycja jest taka: https://www.panaracer.com/lineup/gravel.html - coś z ich oferty. Do tego dokup rower gravel/cross taki do 10 kg koniecznie ze sztywnym widelcem. I na tych 75% miasta masz jak znalazł. A jak pojedziesz w teren weźmiesz fulla MTB i będziesz szczęśliwy. Tak całkiem serio proponuję. Ja dopiero teraz z różnych powodów zostałem z 1 rowerem. Wcześniej jak nie stały co najmniej dwa w garażu spać nie mogłem spokojnie 1
birkoff Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Trochę dziwne, żeby przerabiać full'a na rower do jeżdżenia po asfaltach, ale kto komu zabroni. Na Twoim miejscu celowałbym w jakieś opony gravelowe, gdzie z wagą możesz zejść nawet poniżej 500 g dla opony, a dla dętki 100-140 g. Moja propozycja to nowość od Schwalbe G-One Bite 28 x 2.00. Nie będą głupio wyglądać, na asfalcie mają niskie opory toczenia. a przy tym w terenie też powinna sobie poradzić (waga 500 g). Jakby miało być jeszcze szybciej na asfalcie to możesz się zdecydować na G-One Speed 28 x 2.00. Coś pośredniego to np WTB Riddler 700x47C.
Franz Mauer Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Proponuję CST Jack Rabbit II. Masz do wyboru, aż 3 modele w bardzo przystępnej cenie i wadze, która zawstydza nawet topowe Maxxis Ikon 😁. Na Asfalt i do lasu pod dętki możesz mieć opony ważące 460g! Rozważyłbym też opony z jeszcze mniejszym oporem toczenia CST B-Trail ważące 505g!
avertos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Nowego roweru nie chce, bo mam problem plecami i musze mieć miekko pod kręgosłupem Po prostu chce lekko zmniejszyć agresywny bieznik który mam na tym fullu, bo go nie wykorzystuje i iść bardziej w zastosowanie jazdy pod miasto, chodniki itd ale oczywiście do lasu/piachu też chce pojezdzic Widze cos poleciliscie. Te cst jack rabbit z wkladka antyprzebiciowa nawet spoko, rozumiem ze to te?https://www.rowertour.com/p/179674/cst-jack-rabbit-ii-eps-29-opona-zwijana Polecono mi też Mezcal G+ TNT, zapewnie 2.1, co myślicie o tych oponkach? Podobno ultraniskie opory, opona pancerna, do tego bardzo trwała. Tylko nigdzie niedostępne. O dobra, znalazlem:https://e-rower.pl/opony-29/2311-mezcal-g-29-tnt-8022530002196.html Ew jak nie Mzcale to polecono mi obok Race King 2.2, a na przód Vittoria Poyete: https://allegro.pl/oferta/opona-vittoria-peyote-29x2-25-czarna-zwijana-8888008977 Tylko jak dam na przód 2.25 to na tyl będzie pasować 2.1 od mezcala? Czy lepiej też 2.25? Pod 70% miasto to chyba 2.1 lepiej, tylko czy to będzie pasować?Jak się mają CST Jack Rabbit II 29 do Vittoria Mezcal G+ 29 TNT?Ze schodów pozjeżdżam lub wjade pod schody? Edytowane 11 Czerwca 2020 przez avertos
Franz Mauer Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Podjeżdżanie i zjeżdżanie ze schodów nie zależy od opony tylko umiejętności 😉 Sam obwód koła i odpowiednie cisniśnienie pozwala na pokonywanie schodów. Tak, to te CST. Ta Mezcal być może jest dobra, ale 700g?Szukałeś lekkich...? Jestem przekonany, że opona ta waży ponad 700g.
Chrismel Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 2 godziny temu, avertos napisał: Nowego roweru nie chce, bo mam problem plecami i musze mieć miekko pod kręgosłupem No to schody itp. bym raczej odpuścił. I faktycznie full MTB w takim przypadku jest dobrym rozwiązaniem.
avertos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) 26 minut temu, Franz Mauer napisał: Podjeżdżanie i zjeżdżanie ze schodów nie zależy od opony tylko umiejętności 😉 Sam obwód koła i odpowiednie cisniśnienie pozwala na pokonywanie schodów. Tak, to te CST. Ta Mezcal być może jest dobra, ale 700g?Szukałeś lekkich...? Jestem przekonany, że opona ta waży ponad 700g. Ta Mezcal z tej strony, to jedyna jaką znalazłem bo wszystkie indziej są wyprzedane ze sklepów(o ile w ogole na tej stronie jest dostępna), wersja 2.1 waży 700g + dętka wiadomo. 2.2 pewnie troche ponad 700g, ale i tak chyba wziąłbym 2.25. Warto 2.25? 2.1 moze nie pasowac pod taki rower, a chyba na 2.25 czlowiek sie pewniej czuje. Kwestia czy zalewać tą opone mlekiem czy wybrać do tego dętke którą mam (Continental MTB Light 29x1.75/2.50 presta S42mm 140g) No i czy na przód ta Vittoria Peyote 29x2.25 wtedy bedzie ok? Edytowane 11 Czerwca 2020 przez avertos
Ares Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 6 godzin temu, avertos napisał: I teraz tak, chodzi o to że, tylna (Maxxis DHR) opona jest już tak podziurawiona, że przecieka z niej dziennie po parę mililitrów mleka, wiem, że mało ale nie mogę przestać o tym myśleć. No jak Ty tak demolujesz jedną z najmocniejszych opon to się zastanów raczej co zrobić by do tego nie dochodziło.
avertos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) 10 minut temu, Ares napisał: No jak Ty tak demolujesz jedną z najmocniejszych opon to się zastanów raczej co zrobić by do tego nie dochodziło. przeciekało mi mleko i jeździłem przez to na niższym ciśnieniu, przez co wjechałem po schodach i uderzyłem tak że nawet obręcz się wygięła i od razu powietrze uciekło całe, a w oponie się większa dziura zrobiła, gdybym miał dobre ciśnienie, to pewnie nic się nie stało, a że już opona nie do odratowania to pora na coś nowego + dętka raczej, bo te mleko to porażka, opona się przedziurawi to wtedy dętka i tak trzyma, a tutaj opona przedziurawiona = RIP. Najlepsze ze ja w ogole po lasach agresywnie nie jezdzilem, po miescie sobie tylko jezdze praktycznie Edytowane 11 Czerwca 2020 przez avertos
turzol Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Może nowy SWorks Renegade? Zbiera super opinie i ma bardzo niskie opory toczenia. Nowa mieszanka gripton robi robotę. Dostępny w szerokości 2.1 i 2.3. Wagowo wypada bardzo dobrze ok 550g/szt.
avertos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) 3 minuty temu, turzol napisał: Może nowy SWorks Renegade? Zbiera super opinie i ma bardzo niskie opory toczenia. Nowa mieszanka gripton robi robotę. Dostępny w szerokości 2.1 i 2.3. Wagowo wypada bardzo dobrze ok 550g/szt. Fajna, tylko troche droga ale jak warto to moge doplacic, a jaka jestroznica miedzy 2.3 a 2.1? ja generalnie nie umiem ocenic czy opona sie nadaje czy nie. Wiem ze nie chce by byla w pełni goła bez wypustek, ale tez bazujac na DHR za duze wypustki = glosna i duze opory toczenia, wiec pewnie jakies optimum musze znaleźć. Ale nie chce tez takiej opony ktora sie rozwali bo wjade na szkło albo uderze w schody. Stad za lekkie opony dla mnie to pewnie tez nie wskazane. Najwiekszy dylemat mam aktualnie miedzy: 1) Mezcal G+ TNT (wersja 2.25 czy 2.10?) - waga 700g /bardzo wypukły bieżnik/zwijana/ 2) CST Jack Rabbit II EPS 29 (wersja 2.20) - mniej wypukły bieżnik /560g Edytowane 11 Czerwca 2020 przez avertos
Ares Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 4 minuty temu, avertos napisał: Przeciekało mi mleko i jeździłem przez to na niższym ciśnieniu, przez co wjechałem po schodach i uderzyłem tak że nawet obręcz się wygięła i od razu powietrze uciekło całe, a w oponie się większa dziura zrobiła, gdybym miał dobre ciśnienie, to pewnie nic się nie stało, a że już opona nie do odratowania to pora na coś nowego + dętka raczej, bo te mleko to porażka, opona się przedziurawi to wtedy dętka i tak trzyma, a tutaj opona przedziurawiona = RIP. Jesteś zafiksowany na tle wagi o ile pamiętam bo ci co nie są stosują wkładki do opon i problem z dobiciem mają z głowy. Wielu tego nie stosuje bo to pierońsko drogie jest też z tego co pamiętam kasę masz. Dętki też kosztują...
avertos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) 5 minut temu, Ares napisał: Jesteś zafiksowany na tle wagi o ile pamiętam bo ci co nie są stosują wkładki do opon i problem z dobiciem mają z głowy. Wielu tego nie stosuje bo to pierońsko drogie jest też z tego co pamiętam kasę masz. Dętki też kosztują... Jakie wkładki do opon? O tym nie wiedzialem, oddalem rower w dniu kupna i mieli mi zrobic by bylo ok zalewajac mleko, opony byly juz przysttosowane do tubeless, a oni co, pewnie dodali tylko mleko i dlatego mi sie tak to wszystko przebijalo? Wole o tym nie wiedziec bo zeswiruje zaraz, jestem perfekcjonista i jak sie dowiem ze czegos nie mialem przez rok i jezdzilem tylko na suchych oponach bez jakis wkladek czy uszczelniacza czy czegokolwiek to zwariuje, zreszta nie znam sie na mleku i mam dosc oddawania tego komus do zrobienia, wymiana mleka 30zl, a detka kosztuje 20-30zl a detke sam sobie moge wymienic w domu, nie musze oddawac roweru do serwisu i jeszcze placic za usluge czy jakies wkladki + w domu nic nie kapie, albo jak jezdze to tez nic za mna sie nie leje czy klei, te mleko to mi sie juz sni po nocach i kojarzy z klejącą spermą xd , wole zdecydowanie dętki, bo te mleko z moich opon to sie kantami obręczy wylewa lekko, szkoda gadać. Edytowane 11 Czerwca 2020 przez avertos
Ares Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 @avertos wkładki są różne. Ja mam na myśli produkt Vittorii Air Liner. Sama wkładka waży w zależności pod rozmiar koła i opony ale raczej poniżej 200 gram. Dolewasz trochę mleka albo i nie jak opona trzyma ciśnienie i tyle. Wejdz sobie na kanał Janka na YT co projektuje nasze Dartmoory. Kanał to Dirt It More gdzie z rok temu testował ten wynalazek w tym jazdę po schodach.
avertos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) @Ares czyli mówisz, że teoretycznie mógłbym wtedy kupic opone 500g~ np. tego CST Jack Rabbit II EPS 29 + ta wkładka + mleko i mam pancerną opone nie do zajechania i przebicia? Nic nie będzie ciekło?, a jak juz faktycznie przedziurawie opone to ta wkładka bardziej pomoze? Bym musial tylko co miesiac dolewac mleko? Mam po prostu złe wspomnienia z tym DHR, dziurka jest mała w oponie, zapłaciłem 10zł by ktoś zakleił od drugie strony łatke ale to nic nie dało i i tak się ulatnia z 1 ml co pare godzin, niby mało no ale po czasie bedzie to duzo. Znalazłem tą Vittorii Air Liner., faktycznie drogo, ale kusząca zabezpieczająca propozycja. Tylko i tak nie ma dostępnej tej wersji pod opony 2.25+ chyba ze kupię S (1.9 - 2.25) 90g + jakas opona 2.20 lub 2.25https://rowerowy.com/sklep/czesci/detki/detka29/prod/vittoria-airliner Tylko i tak nie wiem jaką nową opone kupić, skoro juz bym inwestowal w 2x wkladki po 350zl, no i czy potem ta wkladka moze byc uzyta na inną opone, jak ta niby wkladka w mleku ma sie babrać potem podczas wymiany? Chyba ze na tyl tylko wystarczy wkladka, a na przodzie bez wkladki?? Edytowane 11 Czerwca 2020 przez avertos
Ares Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Oglądałeś https://www.youtube.com/watch?v=82D3tMwqvdg Rozmawiałem z gościem co to ma bo nie szypie się z kasą i nie narzeka. Nic więcej nie wiem poza tym, że wielu gości boli cena wiec wkładają sznury dyletacyjne czy coś w tym stylu. Tylko to nie jest to samo. Czy kupować szmatę oponę? Nie wiem bo po moich doświadczeniach z Schwalbe co to w rękach się rozłazi unikam takich wynalazków. Jednak jazda po schodach też wymaga przynajmniej minimalnego kompromisu na temat wagi.
avertos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Panowie, polecono mi z innego forum ten zestawik, oszczędzam aż 46zł niż jak kupując te opony osobno + mam 250ml dobrego mleka w gratisie. Namówiono mnie jednak na tubelessy niż jak na dętki. Obie opony moge wpakować na tył + przód, choć zadecydowalem ze na razie przednią Minion DHF (2.3) zostawie, bo jest cała + zamlekowana. A tylko tylnią wymienie na tą 2.25 Mezcal gs 2.0:Tutaj link do zestawu https://biostern.abstore.pl/opony-mtb-zestaw-vittoria-mezcal-g2-0-29x2-25-tnt,c106,p4186,pl.html Mam nadzieje ze ten Mezcal bedzie fajnym przejściem z mojej aktualnej opony DHR i bedzie fajna zabawa na miescie. A z przodem.. zobaczymy. Wole jednak zapytać, co tracę wstawiając taką samą opone na przód jak z tyłu, czyli tą z zestawu 2.25 Vittoria Mezcal gs 2.0? Czy koniecznie powinienem jednak iść w kierunku Peyote 2.25 na przód? wole spytać nim zakupie, oczywiście wiem ze peyote lepiej wybiera błoto ale ja nie jeżdze po błocie, tylko ew po ziemi jak już. Co do wkładki to na razie się wstrzymuje bo podobno wystarczy miec dobre cisnienie i opona nie dobije do obręczy + kupując opony 2.25 i tak nie ma dostepnej tej wkładki pod szerokość 2.25, chyba że S się nadaje pod 2.25 Edytowane 11 Czerwca 2020 przez avertos
Rekomendowane odpowiedzi