Skocz do zawartości

Modyfikacja napędu.

password

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. 

W tym roku zachęcony namowami kupiłem swój pierwszy rower: https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/129/cyclo-cross-100. Kupując rower miałem w planach jazdę po polnych, leśnych i mało uczęszczanych trasach, ponadto rower miał być odskocznią od biegania. Kolejnym kryterium była cena. Przez 20 lat nie jeździłem na rowerze. Czas jednak pokazał, że... 95% tras to asfalt. Ludzie z którymi zacząłem jeździć mają typowe szosy i zaczyna brakować mi możliwości żeby się za nimi utrzymać. Powoduje to, że praktycznie cały czas jeżdżę na najtwardszych przełożeniach. Bardzo rzadko używam zębatki tylnej 28, a pozostałe są w ogóle niedotykane. Nie chcę jeszcze wymieniać roweru (chcę nim zrobić minimum 6-7k), ale myślę że można w nim dokonać jakichś modyfikacji, które zwiększą przyjemność jazdy. Od razu zaznaczę, że jestem w tym temacie laikiem więc proszę o pomoc.

Na początek myślałem o wymianie przedniej zębatki 40T(ewentualnie całej korby jeśli ma to sens) na 44 lub 46T. 

Po drugie myślałem też na wymianie tylnej kasety, też na 11 rzędową, ale w zakresie 11-36. 

Czy takie modyfikacje są możliwe? Czy będą kompatybilne z apexem? Czy mają sens?

Jeśli tak bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiednich komponentów.

Dziękuję

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widać w specyfikacji roweru, nie masz pełnej grupy SRAM APEX, bo korba to jest FSA Vero Pro. Można do niej kupić zębatkę nawet chyba do 52z

np. tutaj: https://www.bike-components.de/en/FSA/Omega-Vero-Pro-4-Arm-120-90-mm-BCD-Chainring-as-of-2017-p55322/

jedyne czego bym się obawiał, to czy zmieścisz ją tak, aby został minimum 2 mm luz między zębatką a tylnym trójkątem ramy. Zobacz jak to wygląda w tej chwili i jeżeli jest na styk, a widełki się rozchodzą to może być problem. Od biedy możesz zastosować jakieś podkładki zwiększające offset zębatki, ale tym sposobem popsujesz sobie trochę linię łańcucha.

Jak zmienisz przednią zębatkę, to kasetę na razie bym zostawił, bo różnica będzie dość znaczna w przełożeniach.

W tej chwili maksymalna prędkość jaką jesteś w stanie uzyskać przy standardowej kadencji 90 RPM to niecałe 42,5 km/h (swoją drogą niezły z Ciebie koń jak to Ci nie starcza 😉

Na najlżejszym przełożeniu (pierwszym biegu) jesteś w stanie z taką samą kadencją jechać 11 km/h

Jak zmienisz przednią zębatkę na 46z: to będziesz miał odpowiednio 49 km/h i niecałe 13 km/h

Przy kasecie 11-36 byłoby to minimalnie: 15 km/h.

Na pewno zyskałbyś trochę na lepszym stopniowaniu, co niektórym się przydaje w trakcie jazdy na szosie.

EDIT 1: Przy takiej modyfikacji prawie na pewno musiałbyś kupić nowy łańcuch, bo stary byłby za krótki

EDIT 2: Gdybyś nawet założył zębatkę 52z, to z obecną kasetą miałbyś praktycznie taki sam zakres przełożeń jak w szosie z korbą 52/36 - 11-30 (36/30=1,20 52/42=1,23), tylko oczywiście ze znacznie gorszym stopniowaniem.

Edytowane przez birkoff
Opublikowano

Sprawdziłem, zębatka większej średnicy na pewno się zmieści. 52T, nie wiem czy to nie za dużo na początek. W chwili obecnej na płaskim, gdy jadę ze znajomymi jest nie najgorzej, problemy mam na zjazdach gdzie mi najzwyczajniej w świecie na luzie uciekają, potem ich doganiam i znowu jest zjazd.... 

Jaki do tego musiałbym dobrać łańcuch?

Po drugie, tak jak zauważyłeś, wymiana tylnej kasety poprawiła by mi stopniowanie, gdyż czasami brakuje mi pośrednich przełożeń, a obecnie z 3 nie korzystam.

Opublikowano

W takim układzie, wydaje się, że 46 / 11-36 byłoby dość optymalne. Na zjazdach w zakresie kadencji 90-110 RPM osiągałbyś prędkość od 49 do blisko 60 km/h. Na najlżejszym przełożeniu z kolei miałbyś ratio 1,27 co na asfalcie powinno wystarczyć. Stopniowanie też powinno się trochę poprawić. Łańcuch dobierasz tak, że zakładasz go na tarczę z przodu i największą zębatkę na kasecie (ale z pominięciem przerzutki) i łączysz jego końce, tak żeby zostało 4-5 dodatkowych ogniw.

Opublikowano (edytowane)

Dobra. Zębatka przednia jest w linku z twojego pierwszego postu.

Czym się różnią zębatki 46T vs 46T x30? Którą mam wybrać?

Szkoda że nic nie ma w PL. Podpowiesz mi jeszcze pasującą kasetę i łańcuch?

Edytowane przez password
Opublikowano

46x30 to jest chyba korba dwurzędowa. Zważ, że czas oczekiwania to ponad 20 dni - nie znalazłem innego sklepu który sprzedawałby te zębatki. Możesz poszukać wśród zębatek produkowanych przez firmy takie jak Garbaruk, Woolftooth, Absolute Black. Kaseta i łańcuch w zasadzie mogą być dowolne - byle 11 rzędowe, np SRAM PG-1130 11-36 (albo jak taniej to coś z Sunrace'a) i łańuch KMC X11.

Opublikowano

Widzę, że dostanie takiej zębatki (46t), lub nawet jakiejś innej graniczy z cudem. To normalnie jakieś nieporozumienie. Widząc po forach, polskich i zagranicznych to nie tylko ja jej szukam. Upgrade nie będzie więc prosty.

Opublikowano

Z tego co piszesz to masz olbrzymi problem z utrzymaniem prawidłowej kadencji. Kup czujnik kadencji i ćwicz minimum 90. Przełożenie 40-11 pozwala ci dokręcić z górki do 50km/h bo wiadomo, że wpada znacznie powyżej 100obr/min. Nic nie zmieniaj i nie marnuj kasy. Ćwicz nogę i płuca. Przy takich kołach blat powyżej 40 jest bez sensu!

Opublikowano

To są ciężkie koła o średnicy znacznie większego od szosowych 25-622. Masz przełożenia prawie jak w ER29. Twardszych przełożęń może potrzebować wyłącznie 70kg szczawik, który regularnie trenuje od wielu lat.