Skocz do zawartości

USZCZELKI KURZOWE

_philipo7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, piter614 napisał:

Po co je wymieniać chcesz?

Stare i popękane są😉

Opublikowano

Zmierz lagi i może dopasuj z np rockshox
Zrób foto zobaczę jak wyglądają

Opublikowano
W dniu 11.06.2020 o 19:06, piter614 napisał:

Zmierz lagi i może dopasuj z np rockshox
Zrób foto zobaczę jak wyglądają

Tak zrobię. Rozkręcę go i zamontuje nowe, np. od RockShox'a, czy RST. 

20200615_140221.jpg

No tak.... ostro eksplatowane są xD

Opublikowano

Nie tak prędko - zanim kupisz od RSa czy SR to zmierz również średnicę osadzenia. Tak po zdjęciach patrząć to jakiś przemalowany zoom. Uszczelki mogą kosztować więcej niż nowy, taki sam uginacz.

Opublikowano (edytowane)

Taniej i szybciej wyjdzie  zakup podobnego na znanej platformie aukcyjnej.A jak lekko dołożysz do budżetu to może coś lepszego już w kategorii amoryzatory rowerowe - ręce potem podziękują Tobie.

Edytowane przez pecio
Opublikowano
Godzinę temu, vdcmike napisał:

Nie tak prędko - zanim kupisz od RSa czy SR to zmierz również średnicę osadzenia. Tak po zdjęciach patrząć to jakiś przemalowany zoom. Uszczelki mogą kosztować więcej niż nowy, taki sam uginacz.

Spokojnie, spokojnie...

Opublikowano
4 godziny temu, vdcmike napisał:

4 godziny temu, vdcmike napisał:

No właśnie. W opisie tych uszczelek jest podana średnica osadzenia, czy golenii górnych?

Raczej osadzenia, no nie?

USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca-image-520691426.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Nie, mattoc ma średnicę goleni 34. Średnica osadzenia nie jest parametrem podawanym przez producentów. Poza tym trafiłeś akurat na wewnętrzne uszczelki olejowe a nie kurzowe. Taka zaszłość stosowana jeszcze do niedawna w manitou (a wcześniej również przez innych producentów).

Edytowane przez vdcmike
  • Pomógł 1
Opublikowano

To mógłby ktoś podać link do uszczelek?

Średnica goleni: 25 mm | Średnia osadzenia: 34/35 mm.

Opublikowano (edytowane)

Niestety dla tej średnicy goleni nic nie przychodzi mi do głowy. Raczej trzeba szukać na azjatyckich portalach. Co do średnicy osadzenia to raczej musisz zmierzyć dokładnie bo często tam dziesiąte części mm decydują o dopasowaniu. Nie przykombinujess za bardzo.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
Teraz, vdcmike napisał:

Niestety dla tej średnicy goleni nic nie przychodzi mi do głowy. Raczej trzeba szukać na azjatyckich portalach.

Ajajajajajajajaj... szkoda😧

Opublikowano

Taki amor sprzedałem za 80 zł 

Raczej jedyne co mi przychodzi to po prostu simering który można tam wsadzić 

Opublikowano (edytowane)

Sama średnica lag czy średnica osadzenia nie wystarczy . Jest jeszcze głębokość osadzenia i ewentualnie może być "ryfel" na zamek ale tym bym się przejmował np .w RS czy lisku. W uginaczu można robić partyzantkę z simeringów motoryzacyjnych wystarczy wejść na stronę producenta otworzyć katalog i dobrać odpowiednią sztukę. Choć ja osobiście w tego typu szpeju jeździłbym nawet bez uszczelek kurzowych bo rzadnej różnicy w pracy by nie było. Bez sensu jest kombinowanie.Jak zajżysz do środka co tam jest to odejdzie ochota na picowanie tego uginacza.( sprężyna i pucha towotu)

Edytowane przez pecio
  • Pomógł 1
Opublikowano
10 godzin temu, piter614 napisał:

Taki amor sprzedałem za 80 zł 

Raczej jedyne co mi przychodzi to po prostu simering który można tam wsadzić 

Jedyna opcja. Chyba koniec tematu?

Opublikowano

Raczej tak Kolego, niestety amor podstawowy to około 500-600 złotych. 

Takie uginacze to zło konieczne wymuszone przez ludzi, którzy oczekują amora z przodu w rowerze za 1500-2000 złotych

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak to kiedyś ktoś napisał.

Godzinę temu, Kruk napisał:

Takie uginacze to zło

Te uginacze służą tylko do tego żeby móc podjechać do sklepu po nowy amor xD

@_philipo7 poszukaj sobie,albo nowego, albo używanego, ale Amora. Powietrznego. 

Już producenci rowerów lepiej by zrobili gdyby dali sztywny widelec. Rower ważył by mniej.

Ale niestety. Ludzie nie kupiwaliby takich rowerów.

Opublikowano
Jedyna opcja. Chyba koniec tematu?

Jak byś rozebrał i zmierzył dokładnie to byś pewnie dopasować jakiś simering i by śmigało
W rockshox domain są zamiast gąbek uszczelniacze olejowe które są zwykłymi simeringami
Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc! Przydała się ;)