MiciuDirt Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Cześć, ostatnio rozglądam się za jakimś rowerem typu dirt/street. Jako że kieedyś skakałem na bmxie (jak byłem 30cm nizszy :p), teraz chciałem się pobawić na rowerze mtb. Czy znajdą się tu jacyś fachowcy od #dirt #street ? Jestem dość wysoki bo 192/193cm z dość atletyczna budowa ciała ok.90kg. Rowery tego typu występują raczej w ramach 14'/16' z kołami 26. Domyślam się że rama 16' może być na mnie za mała (?) I tu pojawia się moje pytanie czy są rowery dirt/street na ramach większych niż 16' ? Jeśli tak, gdzie mogę szukać takich rowerów (internet/Wrocław). Jeśli nie, czy nie będę na takiej 16' wyglądał dziwnie (?) Mam nadzieję, że jest jakaś opcja dla tak wysokich riderów jak ja :) Pozdirt
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Kiedyyyyyś latałem na MTB (NS Suburban).Będziesz miał problem z wysokością siodełka, bo musisz mieć na stojąco kolanami obejmować siodło.Jak jeździłeś na ixie to bym do ixa wrócił. Jest po prostu taniej w dirt/street. Na MTB jak nie wydasz dziwnych pieniędzy to będziesz non stop rzeźbił. A jak coś się z..... to drogo. W ixach kupa gruzu i kompletnych sprzętów w znośnym stanie na OLX/Allegro. Zawsze był duży przemiał na BMX, bo bananowe dzieci płaczą rodzicom - kupują im sprzęty za dziwne pieniądze i to potem samo nie jedzie.Za 1,5-2 tyś kupisz od smarków coś porządnego dobrych marek z papierami: Sunday, Kink, Federal, WTP. Bardzo często jeszcze z oryginalnymi pinami. I potem taniej. W cholerę żałowałem jako smark, że poszedłem w 26".
MiciuDirt Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2020 @Odie Właśnie ix już nie dla mnie, chciałem się pobawić na MTB trochę ;/ Pochodzę z Częstochowy, udam się do BikeParku i przymierze się stacjonarnie do takiego MTB na 26kach. Rzeczywiście tak myślałem, że może byc problem z ramą/siodłem/kołami. Jakbym brał jakiegos MTB pod XC to rama pewnie 21' z kołami 29 :d Pozdro
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Koła są słabym punktem w MTB do streetu/dirtu. 24/26" non stop będziesz się gimnastykować - są inne przeciążenia. Wszelkie reverty z 180*, wyjścia z fakie itp. to mocarne boczne przeciążenia. Non stop prostowanie. Kumpel swego czasu miał koła na obręczy DX32 w Dragstar'ze, a i tak non stop dociąganie, prostowanie. Przesiadł się na małe koła (ixa) i na tanich kołach jak ręką odjął. Dopiero na niedolotach ale to zawsze Wzrostem bym się nie martwił. Karl Poynter czy ten co założył Sunday też wielcy kolesie i jakoś im nie przeszkadzało
Rekomendowane odpowiedzi