Ryba001 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Witam wszystkich Jestem na etapie wyboru lub składania czegoś w rodzaju bikepackingowego gravela. Zaciekawił mnie temat napędu Alfine. Jest wiele tanich używanych trekkingów z tym napędem oraz hydrauliką i pomyślałem czy na bazie tego nie zrobić by pseudo gravela. Fajnie byłoby zmienić kierownicę na jakiegoś barana z flarą. Pytanie czy Alfine 11 można obsługiwać dowolną klamkomanetką obsługującą 11 blatów czy musi być to koniecznie dedykowana do Alfine (która jest niestety koszmarnie droga w relacji do ceny całego projektu)? Z góry dzięki za odpowiedź
Kruk Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Z tego co wiem musi być dedykowana. Alfine 11 niby fajnie ale, ciężki serwis, drogi serwis, wcale nie jest taka lekka. Ogólnie piasty z przełożeniami planetarnymi nie są rozwijane przez co są mało spotykane i nie każdy serwis potrafi je serwisować. Ja już wolałbym GRX 2x10.
nctrns Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 https://www.sheldonbrown.com/alfine-11.html#shifting Alfine ma zmienne uciągi linki dla różnych biegów w zakresie, zwykła klamkomanetka tego nie ogarnie. Z oficjalnych rozwiązań zostaje ci Alfine 11 Di2 i dedykowana klamkomanetka. Jest jeszcze klamkomanetka Microshift z "wąsem" i na hamulce mechaniczne. https://bikeshed.johnhoogstrate.nl/bicycle/drivetrain/shimano_alfine_inter_11/#compatible-shifters
Chrismel Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Z opinii osób które dużo jeżdżą wiem że Alfine 8 ma smar stały. Alfine 11 pracuje w kąpieli olejowej i ten olej lubi wyciekać. Jak się tego nie zauważy w porę to tak jak napisał Kruk: Godzinę temu, Kruk napisał: ciężki serwis, drogi serwis, Więc nie jest to model polecany do intensywnego użytkowania. Raczej wersja 8s. Ale moje informacje pochodzą sprzed 1,5 roku - 2 lat więc doczytaj może dokładnie czy to jest aktualne. Edytowane 10 Czerwca 2020 przez Chrismel
Ryba001 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2020 Czyli gra raczej nie warta świeczki przy ograniczonym budżecie. Cena kompletu manetek to 50% wartości samego roweru. Do tego teraz dostrzegłem poważną wadę przy moim użytkowaniu czyli problematyczny demontaż tylnego koła. Często zdarza mi się przewozić rower w bagażniku osobówki i chyba bym oszalał gdybym za każdym razem musiał ustawiać linkę. No nic, szukam dalej pomysłu na tani rower przygodowy.
Rekomendowane odpowiedzi