Gość Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Witajcie, od kilku miesięcy z mojego amortyzatora dobywają się takie dźwięki/trzeszczenie jak na załączonym filmiku. Przed wczoraj dałem go do serwisu, panowie go rozebrali na części, wyczyścili i stwierdzili, że wszystko jest w porządku. Mnie podczas jazdy mocno irytuje ten dźwięk. Wiem już jak serwisować większość części w rowerze, ale amortyzatora jeszcze nie. To jakby dźwięk ocierania o suchą gumę, amortyzator działa sprawnie jak nowy. Nagranie trzeszczenia: https://youtu.be/bOL-3Fd5f-U Czy jestem w stanie ze swoim brakiem wiedzy na temat serwisowania amorka coś zdziałać, czy muszę go odesłać do sklepu gdzie dokonałem zakupu? Zamieszczam również zdjęcie ze stacjonarnego serwisu, gdzie stwierdzono, że wszystko jest OK. Liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Jakub99 Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 To jest chyba normalne w tym amorze, mam tak od nowości i jakoś się tym nie przejmowałem. Na dawnym forum pisali że ten dzwięk wydaje ta blokada hydrauliczna.
Andrzej Sawicki Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 Jeśli ten dźwięk znika przy najszybszym ustawieniu powrotu amortyzatora (pokrętło Rebound bliżej zająca), a robi się głośny i długi przy najwolniejszym (bliżej żółwia), to jest normalny. Słychać pracę tłumika. Z czasem zbiera on brud i może hałasować bardziej. Dopóki regularnie serwisujesz, niczym to nie grozi. Możesz to ograniczyć, ustawiając szybszy powrót. Wtedy tylko większe uderzenia będą powodowały słyszalne siorbanie tłumika. Oczywiście zmieni to działanie amortyzatora -- będzie szybciej odbijał po dociśnięciu. 1
Gość Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 Próbowałem już wszelkich możliwych ustawień. W stacjonarnym serwisie wyczyścili i dosmarowali uszczelki, wszystko niby OK. Jest to dosyć irytujący i donośny odgłos, a tym bardziej w terenie. Spróbuję jeszcze podwieźć go do innego serwisu, zdam relację co i jak.
Jakub99 Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 Musisz się po prostu do tego przyzwyczaić, mnie to też na początku irytowało ale z czasem przestało Wątpię, że w którymś serwisie Ci to usuną jakoś. Łatwiej będzie kupić lepszy amor Co ciekawe znajomy ma recona na solo air, i jest chyba taki sam tłumik a takiego dzwięku nie wydaje co mnie ciekawiło, chyba że jest inny tłumik.
Gość Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 Obyś się mylił! Może jednak coś wskórają, ostatnio kupiona nowa szosówka i trzeba zaciskać pasa. Napisałem maila do sklepu, w którym dokonałem zakupu (internetowym) i napisali, że mogę go do nich wysłać na serwis, bo z filmiku twierdzą iż są w stanie zminimalizować ten dźwięk. Zobaczymy, będę kombinował. Nie popuszczę, tak samo jak nie popuściłem z przednim kołem
specialized34 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Ja miałem ten sam dźwięk w fox float 32 też się z tym borykalem u mnie pomogło wymiana oleju amortyzator był kupiony jako nowy lecz nie wiadomo ile leżał na stanie a ten dźwięk to jest działanie oleju w tlumiku Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi