Skocz do zawartości

Problem z odkręceniem nowych pedałów.

DMShiroki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Odebrałem dzisiaj mojego nowiuśkiego Krossa B6 i chciałem wykręcić standardowe pedały żeby wrzucić SPD. Z prawym poszło ładnie, natomiast na lewym złamałem 2 klucze i porysowałem lekko korbę >:(. Nie wiem czego oni użyli do przykręcenia ale nie chce puścić. Teraz mam takie pytanie, czego powinienem użyć żeby to odkręcić ? Próbowałem rurką przedłużyć klucz i nic, a właściwie coś bo pękł. Od razu mówię jak odkręcam bo może robię to w złą stronę ( chyba nie ale nie mam teraz pewności). Trzymając rower za kierownicę lewą ręką i klucz w prawej kręcę w lewą stronę. Czyli do kierownicy. 

Opublikowano (edytowane)

Lewy i prawy pedał mają odwrotne gwinty. Dokręca się w kierunku jazdy (tak jak się obracają koła i korba), a odkręca w odwrotnym niezależnie od tego, po której stronie roweru jesteś. Mam nieodparte wrażenie, że właśnie dobrze dokręciłeś lewy pedał...

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Mam tylko nadzieję że nie uszkodziłem suportu :(

Opublikowano

Pedały wkreca się dwoma palcami,a na koniec lekko dociaga kluczem płaskim lub imbusowym. One same podczas jazdy dokrecaja się mocniej ?

Przy wkrecaniu pedałów przesmaruj jakims smarem zapobiegającym zapiekaniu się gwintów to nie bedziesz musiał używać rurki ?