Skocz do zawartości

Zegarek do biegania i na rower

Greg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Poszukuje zegarka do tych dwóch aktywności, początko miałem ochotę na nawigacje MIO Cyclo 205 HC jednak urządzenie jest stricte dla kolarzy, szukam kompromisu ponieważ od czasu do czasu lubie pobiegać. Zależy mi na pomiarze z nagdarstka, prowadzeniu po wcześniej utworzonej trasie, podłączeniu czujnika kadencji i prędkości, wyświetleniu kilku wartości na raz podczas aktywności, oraz możliwości eksportu danych do Endomondo,  chciałbym przeznaczyć na to max 1000zł. Proszę o sugestie bardziej doświadczonych użytkowników, moje typy to tomtom runner 3 cardio, Garmin Vivoactive HR, ew. proszę o inne propozycje.

Opublikowano

Tak się składa, że ja jestem posiadaczem Garmin Vivoactive HR, a mój kolega z pracy, taki jeden kierownik planu, korzysta z Tomtoma Runner 3. Obaj kupowaliśmy swoje zegarki z myślą o funkcjach pływackich (chodziło o liczenie długości, a więc w konsekwencji dystansu, oraz o wyliczanie współczynnika efektywności pływania - SWOLF, tempa, interwałów i z przejrzystą analizą tego wszystkiego), ale w praktyce wyszło tak, że ja już teraz to akurat używam go do wszystkich swoich aktywności. I jestem mega zadowolony, szczerze polecam. Wacek, rzeczony kierownik, z tego co wiem, też jest bardzo zadowolony, nigdy na nic nie narzekał, ale z nim rozmawiałem tylko o tym jak jego Tomtom zachowuje się na basenie.

Co do Vivoactive HR, to tętno jak najbardziej mierzy z nadgarstka, zarówno podczas biegania jak i na rowerze. Nie mierzy natomiast tętna pod wodą, czyli jeśli marzyłbym o pomiarze pulsu przy pływaniu, to musiałbym dokupić pasek na klatę (istnieje możliwość sparowania), ale jakoś potrafię bez tego żyć. Ogólnie podczas aktywności zegarek wyświetla kilka wartości (podczas jazdy na rowerze to akurat dystans, czas jazdy, prędkość, a co pięć kilometrów zegarek robi podsumowanie interwału podając na wyświetlaczu międzyczas przejazdu tych 5 km i informuje o tym wibracją. Po muśnięciu palcem po ekranie pojawia się "obrotomierz" ze strefami tętna i strzałka pokazuje Ci w jakiej strefie akurat ćwiczysz, a pod strzałką podawana jest wartość liczbowa tętna. Strefy mają osobne kolory: szary - rozgrzewka, niebieski - łatwo, zielony - trening aerobowy, pomarańczowy - próg, czerwony - maksimum. Przy bieganiu interwały są podawane co kilometr). Zegarek nie prowadzi po wcześniej utworzonej trasie, to jednak nie jest nawigacja. Zapisuje oczywiście przebytą trasę śladem GPS, wraz z przewyższeniami, co potem możesz sobie spokojnie przeanalizować, ale raczej nie da się go ustawić, żeby nawigował po zaplanowanej trasie... Czujniki kadencji i mocy, które należy ewentualnie dokupić osobno, też można sparować, za pomocą ANT+ podobno się to wszystko świetnie sprawdza z zegarkiem, ale nie miałem okazji się o tym przekonać na własnej skórze, bo póki co, nie potrzebuję jeszcze takich danych. Bez problemu można eksportować dane na platformę Strava. Na Endomondo najprawdopodobniej też, ale nie mam tam konta, więc nigdy nie próbowałem. Dedykowana platforma Garmin Connect daje świetne możliwości analizy danych, jest bardzo przejrzysta i intuicyjna.

Opublikowano

Polar M400 lub nowszy model M430.

Może też być polar M200 - opisywałem swoje wrażenia na forum.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jestem nowy, mam na imię Dominik i mam 25 lat ( o kurde już:D )

Trafiłem tutaj, szukając "licznika" na rower, niestety mnogość wszystkiego i to do czego chce wykorzystać to urządzenie, chyba przerosło moje możliwości znalezienia czegoś samemu, podłączam się do tematu bo bardzo podobny. Do rzeczy.

Chciałbym kupić ZEGAREK na rower.

z funkcją:

Pulsometru na pasku

prędkości (zakładam ze już będzie to prędkość z gps choć bezprzewodowy byłby idealny moim zdaniem ze wzgledu na trenażer...)

oraz kadencji.

Jaki problem z wyborem? Dlaczego zegarek?

- bo również biegam, chciałbym kupić urządzenie uniwersalne. no dobra, ale to nie wszystko:

Chciałbym aby urządzenie to, lub inaczej, aby czujniki, można było na zimę przenieść na trenażer i sparować ze ZWIFT.

taki oto mam problem i nie wiem jak go ugryźć. Wiem że Zwift obsługuje ant+ i Bluetooth smart, pytanie - czy w komputerze stacjonarnym wystarczy zwykły bluetooth żeby to działało, żeby zwift znalazł te czujniki?

Myślałem nad zegarkiem polar m400, natomiast nie znalazłem nigdzie informacji, czy moge sparować go z czujnikiem kadencji rowerowym,znalazłem także, chyba najbliższe ideału urządzenie: GPS Watch C Lezyne.

Trochę zagmatwane, ale mam nadzieje że czytelnie, macie jeszcze jakies inne propozycje?

Na koniec - nie jestem zawodowcem - po prostu chce lepiej robic to co robie amatorsko i tyle.

Pozdrawiam.

Edit: wystarczyła chwila tutaj :) Garmin Vivoactive HR oraz Forerunner 230 (choc ten z wyglądu mi nie bardzo)

Pytanie: Co jeszcze byście polecili i co wybrali. Zakładam że pozniej nie bedzie problemu ze sparowaniem z czujnikiem "nie dedykowanym"?

Oczywiście cena ma również znaczenie:) Fajnie gdyby zegarek miał w zestawie juz pasek pulsometru, czujnik kadencji i predkosci to juz jakis b'twin by wpadł:)

Edytowane przez Xindak
3 sekundy na forum i mam dodatkowe informacje :)