Skocz do zawartości

Instalacja RD-RX400 w CaadX 2017 - problem montażowy

Zayefayny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Zmieniłem Tiagrę RD-4700 na GRX RD-RX400 i mam małą zagwozdkę przy montażu.

Tiagra montowana była bezpośrednio do haka i opierała się o hak na śrubie regulacji opasania. GRX ma tą dodatkową płytkę (B-link ??) i dwa piny. Całość widoczna na zdjęciu. Problem polega na tym, że pin ten nie "trafia" w hak, opiera się może w 1/5 swojego przekroju. Na zdjęciu celowo uniosłem przerzutkę nad wypustek hakai tak skręciłem na maxa.

ZDJĘCIE

Pytania:

Czy powinienem mieć inny hak do montażu przerzutki z płytką?

Czy skręcona przerzutka, która nie opiera się pinem o hak w czymś przeszkadza i może się obluzować?

Opublikowano

Tiagra ma montaż bezpośredni a GRX przerzutka jest w systemie Shadow. Ta płytka to adapter Direct mount. Jest on niezbędny w Twojej ramie.

shimano-direct-mount.jpg

Tutaj masz pokazane po co jest ten adapter w przerzutce.

Co do montażu, ten adapterem ma mały haczyk tylko ma się on oprzeć o hak i masz go dokręcić i tyle. Tutaj masz przykład innej przrzutki:

shimano-xtr-rd-m9000-ai18098_thumb.jpg

Fakt, ten adapterek w GRX'ie ma bardzo mały ten haczyk, może by pasował ten adapterek:

https://allegro.pl/oferta/shimano-adapter-przerzutki-tylnej-do-rd-m8000-7720531759?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjww_f2BRC-ARIsAP3zarGlMlAAvqvi2w_H2n3cemWWQp5gnqZTiYjJ06YYtZ3GL8m2kwaiqk4aAsD_EALw_wcB

On ma dłuższy haczyk.

I nie, nie masz co zmieniać haka przerzutki chyba że chcesz i są haki Direct Mount do Twojej ramy.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Zdziwiłem się, że ten pin w GRX tak niewiele zachodzi na ogranicznik haka. Instrukcja mówi by się stykał, więc mam nadzieje, ze samo skręcenie wystarczy by przerzutka się nie obróciła.

Opublikowano

Powinno wystarczyć, tam się używa 8-10 Nm także nie powinno być problemów. Chyba że w coś walniesz to inna sprawa :D