Skocz do zawartości

Tuning Kross Evado 1.0 2014r

aror15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje upgrade roweru(ramy) mojego krossa, 

https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/trekking_cross/kross/31829/evado_1_0

Części sie zużyły a znajomy ma fajny rower i zastanawiam sie nad taka operacja... 

- kupno zestawu deore m6000 (korba, wolnobieg, przerzutki i manetki) =1000 zl

-kupno kola z piasta pasujaca do tego (chciałbym do 200-300zl)

- kupno z drugiej reki nowego widelca ROCK SHOX PARAGON GOLD (ok 300 zl) 

=1600zl, 

Mój cel mieć przełożenie 2x10 +amor powietrzny, przeznaczenie rekreacja ze znajomymi

Ewentualnie - 400zl zamiast deore to alivio 3x9 ale.. Chyba juz warto deore xd

Doradzcie cos bo nie wiem jaką mam rame czy 1/1.8" czy tapered tam wejdzie bo w wersji 9.0 właśnie taki widelec rs jest... 

Opublikowano

Nie  masz ramy tapered .

Może lepiej sprzedać evado, dołożyć 1600 i kupić jakąś ciekawą używkę?  

Opublikowano

tylko ta rama mi się podoba...
deore raczej podejdzie bo to przecież uniwersalny rozmiar coś się dobierze a zastanawia mnie czy jak mam z tyłu 7 tarcz, to czy 10 się zmieści ?

kto doradzi jakiś amor działający podobnie do tego kolegi (Rock Shox 30G Gold RL) czyli powietrze, skok 50/63mm, hamulce V-break

Opublikowano

To ile rzędów może mieć kaseta z tym zależy od piasty. Ty masz w tym evado wolnobieg jeśli się nie mylę.  Czyli zmiana koła. 

Opublikowano

ale na szerokość się zmieści w widełkach? bo korba jest na supporcie z tego co kojarzę 175mm więc podejdzie, tak więc deore podejdzie tylko ten mój nieszczęsnu santur m3010.... jak zobaczyłem jak się jedzie na normalnym nad rzeką albo w lesie szybciej niż 10-15 km/h to po przesiadce na swój myślałem że mi ręce odpadną przy 20....
jakiś sensowny amorek jest poterzebny jak już się z niego zrobi rower z wyższej półki :) 
na swoim testuje a potem może żonie to samo zrobimy tak więc... amorek... :( 

Opublikowano

Rockshox paragon gold z tego co widze jest tez pod tapered wiec by sie nadał pod mojego evado

Opublikowano

Jeśli koniecznie chcesz do tak taniej ramy wkładać lepszy amor to możesz dać adapter na tapered:

https://www.centrumrowerowe.pl/stery-cane-creek-40-series-ec44-conversion-pd10202/?v_Id=99454&gclid=CjwKCAjw5vz2BRAtEiwAbcVIL8F7yP4gW-TRtFI0jeBckQBFR9-MzjzVDzi6aE9uUzf04223gb9zJxoCJdwQAvD_BwE

Wybijasz dolną miskę starów, wprasowywujesz tą z linku i masz ramę tapered, minus taki że główka ramy o 1cm się podnosi. 

Opublikowano

A czym różni sie inna rama kupiona np za 600 zl od mojej... Rama to rama, pod tarczówki z tyłu jest wycięcie... 

Wiec chetnie sie czegos dowiem bo dla mnie rama za 2000 czy moja rozni sie tylko waga i wygladem (waga=carbon) 

Opublikowano

Ramy różnią się geometrią, technologiami jak własnie główka ramy, prowadzenie linek w środku, osie sztywne, wygładzanie spawów itp.

Jak idzie o Karbon to już w ogóle inna bajka.

Twoja rama jest prosta po prostu, nie masz główki ramy tapered, masz spokojną geo ( co nie musi być minusem) nie masz sztywnych osi, no taka ooo rama, nie jest zła co nie, ale nic więcej. 

Opublikowano

Panowie moze tak, ja nie startuje i nie zamierzam sie scigac xd z żoną spacerowo 15-20km/h dla zdrowia sobie śmigamy a zależy mi bo widzialem jak dzialaja przerzutki deore ze klik i jade a nie grzechocze mi zmiana biegow jak to jest w tourley.. 

Dodatkowo jak zjedziemy ze sciezki rowerowej chcialbym moc trzymac kierownik a nie dotykac bo na kamieniach i korzeniach nad rzeką to ręce nam odpadaja i musimy zwalniac do 10km/h...

Dlatego chce dołożyć deore 6000 + rs raiden, amor powietrzny, z forum wybralem rock shock raiden 100mm roznica 3cm do gory co mi bardziej pasuje bo za bardzo leze na rowerze

Najlepiej uzywke rock shock w granicy 500/600zl 

To nie wyścigi a przyjemność z jazdy ma być =D 

Opublikowano

Ja tylko tłumaczę Ci w czym tkwi różnica między ramami Alu a Alu :) Co zbudujesz to Twoja wola. 

Opublikowano
13 minut temu, aror15 napisał:

Panowie moze tak, ja nie startuje i nie zamierzam sie scigac xd z żoną spacerowo 15-20km/h dla zdrowia sobie śmigamy a zależy mi bo widzialem jak dzialaja przerzutki deore ze klik i jade a nie grzechocze mi zmiana biegow jak to jest w tourley.. 

Dodatkowo jak zjedziemy ze sciezki rowerowej chcialbym moc trzymac kierownik a nie dotykac bo na kamieniach i korzeniach nad rzeką to ręce nam odpadaja i musimy zwalniac do 10km/h...

Dlatego chce dołożyć deore 6000 + rs raiden, amor powietrzny, z forum wybralem rock shock raiden 100mm roznica 3cm do gory co mi bardziej pasuje bo za bardzo leze na rowerze

Najlepiej uzywke rock shock w granicy 500/600zl 

To nie wyścigi a przyjemność z jazdy ma być =D 

Kolego, zrób z rowerem co tylko chcesz , a ja proszę o jedno. Pisz po polsku.  

Opublikowano

Hehe dzisiaj się raczej takich nie stosuje a taka miska "adaptuje" nieprzystosowaną główkę ramy 1 i 1/8 cala do 1,5 cala tapered. W sumie to nie wiem jak to nazwać? Dolna miska zwiększająca średnicę ramy 1 i 1/8 cala do tapered? :D Chętnie przyjmę do swojego słownika jaką prostszą-skuteczniejszą nazwę na tą miskę aby od razu było wiadomo o co kaman dla pytającego. 

Kiedyś to wiadomo , dzisiaj współczesne rowery XC wyglądają całkowicie inaczej niż kiedyś.

Opublikowano

External Cup EC - zewnętrzne  miski/stery. Po co wymyślać inne nazwy jak są "oficjalne".

Nowe, stalowe rowery wciąż z nich korzystają.

Opublikowano

Może i masz racje Motke, ale powiedz szczerze, jak ktoś jest zielony w tych klockach to co mu łatwiej napisać, dolne miski adaptujące/ adapter na tapered czy External Cup EC ? :) 

Noo okey prawda, ale to niszowe rozwiązanie już dzisiaj, większość to stery semi lub całkiem zintegrowane. 

Ale już wystarczy tak myślę, bo offtop się robi :)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kruk napisał:

Może i masz racje Motke, ale powiedz szczerze, jak ktoś jest zielony w tych klockach to co mu łatwiej napisać, dolne miski adaptujące/ adapter na tapered czy External Cup EC ? :) 

Tylko szczerze co z informacją, że ma kupić adapter adaptujący zrobi?

W sklepie internetowym nie kupi bo nie znajdzie skoro nie będzie wiedział jak dany produkt się nazywa.

W stacjonarnym sprzedawca się uśmiechnie albo zasmuci i powie "nie mamy adaptera" a pomyśli wtf?!.

To tylko na reklamie Żabki można powiedzieć "ten tego, ten z tym" i wszystko jasne.

Edytowane przez Motke
Opublikowano

Dlatego zawsze daje link do tej dolnej części sterów. :) Wyżej ma link Kolega jeśli by koniecznie chciał. W sklepie stacjonarnym to serio mogą nawet nie wiedzieć że takie coś istnieje, miałem takie akcje.

Opublikowano

Panowie, trochę pomyślałem policzyłem i... jak zwykle macie racje a człowiek głupi jest :D 

wstrzymuje się z "tuningiem" swojego bo sprzedając go za ok 500 zł to w cenie 2000-2500 mogę kupić przyzwoity rower już poskłądany podobnie do tego co bym chciał...

ale zapytam jeszcze...

widzieliście pracę/ jeżdziliście na amorku powietrznym 63mm, czy to coś daje czy tak samo jak mój suntour m3010 ? ( m3010 vs  Suntour NRX-E LO R lite)

Opublikowano

Ogólnie tutaj chodzi o powietrze, amor wtedy możesz idealnie wyregulować jak idzie o twardość pracy, ze sprężyną masz tylko ten preload który mało daje. 

Opublikowano

A moze podpowiecie czy czyms poza waga roznia sie te 3 amorki? 

https://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,amortyzatory-przednie,4017

https://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,amortyzatory-przednie,8362

https://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,amortyzatory-przednie,8359

Ceny u avtivi prezentuja sie nastepujaco, 

S = 1049(1635g)

E= 900(1670g)

D = 700(1930g)

Mój santour (2270) wiec kazdy bedzie lżejszy =D 

Opublikowano

Pierwszy to gniot na sprężynie.Drugi topowietrzniak, a Trzecie to powietrzniak z dobrym tłumikiem i masą ustawień. Wszystko napisane jest przecież :)

Opublikowano

Czyli najlepiej wersje E rozumiem bo S bardziej pod jakies specjalistyczne rzeczy a 150zl w kieszeni, jak myslicie, lepiej sie wstrzymac i ceny spadna czy normalne to sa ceny tych rzeczy? 

Pany, ale to nie coil tylko powietrzniak ten za 700... Sprezyna jest po 400

Opublikowano

Szczerze, jak u Activi jest tylko taka różnica a nie katalogowa 1999zł  to ja bym brał S, bardziej go wyregulujesz pod Twoje widzimisię. 

23 godziny temu, aror15 napisał:

Pany, ale to nie coil tylko powietrzniak ten za 700... Sprezyna jest po 400

Przecież to napisałem:

W dniu 12.06.2020 o 19:45, Kruk napisał:

Pierwszy to gniot na sprężynie.Drugi topowietrzniak, a Trzecie to powietrzniak z dobrym tłumikiem i masą ustawień. Wszystko napisane jest przecież :)

Z tym że ja sugerowałem się linkamki co dałeś nie tym co napisałeś niżej.