pkocylow Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Cześć, Mam pytanie odnośnie mycia kasety. Czy używając produktu easy clean Motorex w aerozolu https://www.centrumrowerowe.pl/odtluszczacz-motorex-bike-easy-clean-pd12643/ powinienem dodatkowo zabezpieczyć tarcze i zaciski hamulcowe ? Z jednej strony to typowy "odtłuszczacz", ale słyszałem ze użycie takiego produktu zostawia czystą, ale tłustą powierzchnię (co dodtakowo można zlikwidować pianką do mycia).
eathan Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Taka ciekawostka => https://www.cyklomania.pl/muc-off-oslona-tarcz-hamulcowych-disc-brake-covers-2szt,id15959.html A tak poważnie to do zabezpieczania tarcz używam pianki fenwicksa. Tej do mycia kasety. Nakładasz na tarcze i pucujesz resztę. Potem spłukujesz całość. Co do samego pytania to pryskając na kasetę jest ryzyko, że rozpuszczony środek z kasety będzie pryskać na tarczę. 1
mareq Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Ja jeszcze pianki fenwicks używam do mycia rąk ze smaru po grzebaniu przy rowerze. 1
vdcmike Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Używając odtłuszczacza tak, że nakładasz go bezpośrednio na kasetę to szybko szlag trafi piastę.
pkocylow Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2020 @vdcmike mógłbyś napisać dlaczego to rozwali piastę ? Jaki jest mechanizm tego ?
vdcmike Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Stopniowo wypłukujesz smar z łożysk i nie ważne czy jest to kompletnie nieuszczelniana shimano tx505 czy dt swiss 240 to prędzej czy później da o sobie znać. Co tydzień z tego powodu wymieniam/naprawiam jakąś piastę. Edytowane 8 Czerwca 2020 przez vdcmike 2
Kruk Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Vdcmie ma racje, jeśli ktoś chce szybko to niech liczy się z kosztami serwisu piasty. Szaj N odcinków robił o szybkim i skutecznym czyszczeniu napędu, w tym kasety, ale jak ktoś ma lenia i chce tylko popsikać czymś i jazda to jego sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi