Halemba Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, Czy ktoś próbował wymienić w korbie XT FC-M8000-2 (2 rzędowej) z tarczami 36/26 mniejszą tarczę z 26T na 22T? Według Shimano tarcza 22T jest kompatybilna tylko z 3-rzędową FC-M8000-3. Czy tarczy 22T faktycznie nie powinno się montować w 2-rzędowej? Jakie są problemy? A może będzie to działało bez problemu? Informacje o niekompatybilności znalazłem tutaj 1. Dokumentacja Shimano:https://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-FC-M8000-3849B.pdf 2. Tarcza 26Thttps://bike.shimano.com/pl-PL/product/service-upgradeparts/deorext-m8000/Y1RL26000.html 3. Tarcza 22T:https://bike.shimano.com/en-EU/product/service-upgradeparts/deorext-m8000/Y1RL22000.html 4. Korba w której chcę przeprowadzić operacjehttps://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m8000/FC-M8000-2.html Edytowane 8 Czerwca 2020 przez Halemba
Motke Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Tarcze wyglądają na kompatybilne. Raczej większym problemem będzie przednia przerzutka.
vdcmike Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Nie będzie to pasować ze względu na: - przerzutkę, która w napędach M8000-2 jest przystosowana do różnicy w uzębieniu pomiędzy tarczami korby wynoszącej 10T - rampy i podcięcia pomagające łańcuchowi wspinać się na większe tarcze (tarcze korby są stanowią dopasowany do siebie zestaw) Jeśli brakuje miękkich przełożeń i z tyłu masz największą koronkę 42T to problem nie leży w rowerze. Co ciekawe duże blaty do korb 3x mają symetrycznie rozstawione otwory a młynki wychodzi na to, że niestymetryczne. Edytowane 8 Czerwca 2020 przez vdcmike
Halemba Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2020 51 minut temu, vdcmike napisał: Nie będzie to pasować ze względu na: - przerzutkę, która w napędach M8000-2 jest przystosowana do różnicy w uzębieniu pomiędzy tarczami korby wynoszącej 10T - rampy i podcięcia pomagające łańcuchowi wspinać się na większe tarcze (tarcze korby są stanowią dopasowany do siebie zestaw) Jeśli brakuje miękkich przełożeń i z tyłu masz największą koronkę 42T to problem nie leży w rowerze. Co ciekawe duże blaty do korb 3x mają symetrycznie rozstawione otwory a młynki wychodzi na to, że niestymetryczne. Dzięki, ...na razie mam z tyłu 11-40T. Chciałem zacząć od wymiany tarczy z przodu (26 na 22) - z ekonomicznego punktu widzenia rozsądniejsze i większy zysk jeżeli chodzi o ząbki (pewnie bardziej odczuwalne). Ale zastanawiałem się gdzie jest "kruczek". Ale chyba będę musiał zacząć od kasety jeżeli faktycznie pierwszy pomysł nie zadziała.
Krystiano Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zawsze możesz wstawić zestaw 34-24, albo 32-22, grunt żeby różnica była właśnie 10T
vdcmike Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Nie ma zestawu tarcz 32-22 do M8000. Poza tym przerzutka przednia nie może być obniżana w nieskończoność (do tego nie wiadomo czy poprawnie zachowywałaby się z tak małymi tarczami). Dodatkowo jeśli kiedyś 24x36 starczało każdemu to tym bardziej powinno 26x42. 1
Halemba Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2020 Dzięki za pomoc. Doszukałem się takiego pojęcia jak "Maks. przednia dyferencja" dla przerzutki tylnej. Która w przypadku mojej z wózkiem GS wynosi 10T tak jak pisaliście powyżej. (Przy wózku SGS wynosiła by 18T). Po zmianie tarczy z 26 na 22 wynosiła by 14T. Co ciekawe według Shimano pojemność moje przerzutki wynosi 37T, a producent roweru (Stevens) zastosował (36-26)+(40-11) = 39T i działa poprawnie.
vdcmike Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 No i masz to samo pojęcie dot. przerzutki przedniej. Co do przerzutki GS to będzie poprawnie działać w napędach 2x z kasetą 11-42 I to oficjalnie (wg specyfikacji shimano) pod warunkiem, że z przodu różnica 10T.
Rekomendowane odpowiedzi