cico Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć, mam pytanie odnośnie żywotności łańcucha Connex 808. Wymieniłem w rowerze kasetę, korbę i łańcuch (napęd 3x8). Na tym zestawie po miesiącu przejechałem dokładnie 613 km i okazuje się że łańcuch jest wyciągnięty o 0,7 %. Jeżdżę rekreacyjnie po leśnych/szutrowych ścieżka z małymi przewyższeniami. Staram się jeździć na wyższej kadencji. Smaruje łańcuch co 50-100 km czerwonym finishline'em. Czy to możliwe aby w po 600 km zajechać ten łańcuch ? Z tego co czytałem to Connex 808 miał pozytywne opinie w internecie. Czy może mój miernik zużycia łańcucha bitula jest do bani ? Edytowane 6 Czerwca 2020 przez cico
Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 po pierwsze sprawdź suwmiarką, ustaw 127mm i przyłóż do ogniw. Końce suwmiarki mają idealnie być na środku sworzni, wtedy jest łańcuch nowy.127,1mm, 127,2mm itd. są to jużoznaki powolnego wyciągnięcia. zmierz i podaj jaka jest wartość. druga sprawa mi na nowym łańcuchy XTR pokazywało wyciągnięcie 0,25 na przymiarze i to na 3 takich łańcuchach Na żywotność łańcucha ma wpływ m.in.: Jego serwis czyli smarowanie co 100-150km, odpowiednia kadencja, między 70-90, warunki w jakich jeździsz czy sucho czy w mokrych też, czy używasz dużych skosów w przełożeniach itd.
cico Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) Wychodzi mi po kilku przymiarach pomiędzy 127 a 128 mm. Tak się jeszcze przypatrzyłem swojemu miernikowi, to mam wartość 0,7 a nie 0,75. Miernik nie wszedłby na wartość 0,75. Czy ten łańcuch kwalifikuje się do wymiany? Czy czy czekać aż się rozciągnie o 1%? Edytowane 6 Czerwca 2020 przez cico
leszcz Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Łańcuch (poza makaronem po 13zł) to obecnie najdroższy element układanki w 8rz. Trzymałbym go do momentu aż calkowicie nie dało będzie się jeździć. Ja kupiłem kasetę 10rz + blat 40t na blackfriday za 55zł a łańcuch za 80zł. 5000km i nic nie mierzę. Zacznie skakać - wymienię całość.
Rekomendowane odpowiedzi