Arbusialskyy DDL Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Cześć, dziś zamontowałem do swojej maszyny Shimano ZEE z tego powodu mam kilka pytań do was. Jak narazie siła hamowania nie jest jakaś zadowalająca czy hamulce się dotrzą? Czy to normalne, że podczas wkręconego lejka jak naciśnie się klamkę to lecą bąbelki powietrza?
Kkaaeell Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Jak w hamulcu siedzą nowe klocki to muszą się dotrzeć. Jeżeli masz wsadzony lejek w system odpowietrzania , wlany olej i lecą ci bąble po naciśnięciu klamki tzn że hamulec jest nieodpowiettzony
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Hamulec powinien się dotrzeć ale jak będzie lipa to musisz wymieni tarcze ja u siebie zmieniłem i są kotwice (też mam zee)Co do odpowietrzenia są dwa sposoby1 lejek dajesz w klamkę a od zacisku strzykawka, przewód i przepychasz płyn od dołu do góry aż przestaną się pokazywać bąbelki2 lejek w klamkę, zalewasz go do pełna, od dołu wężyk i upuszczasz płyn do zera
Arbusialskyy DDL Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 5 godzin temu, piter614 napisał: Hamulec powinien się dotrzeć ale jak będzie lipa to musisz wymieni tarcze ja u siebie zmieniłem i są kotwice (też mam zee) Co do odpowietrzenia są dwa sposoby 1 lejek dajesz w klamkę a od zacisku strzykawka, przewód i przepychasz płyn od dołu do góry aż przestaną się pokazywać bąbelki 2 lejek w klamkę, zalewasz go do pełna, od dołu wężyk i upuszczasz płyn do zera @piter614Tarcze które zakupiłem to SM-RT76
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 To pozwól klocka się dotrzećJeszcze mam pytanie jakie masz klocki?MetaliczneŻywicznePół metaliki????
Arbusialskyy DDL Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 Teraz, piter614 napisał: To pozwól klocka się dotrzeć Jeszcze mam pytanie jakie masz klocki? Metaliczne Żywiczne Pół metaliki ???? Metaliczne.
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Ja polecam metaliczne EBCAle ostatnio kupiłem na Aliexpress na próbę metaliczne i powiem że są bardzo dobreDo drugiego roweru też kupiłem metaliki tutaj akurat Megura MT5 i też jest kosa Napisaliśmy w tym samym czasieTo muszą się dotrzeć i tarcze i klocki i będzie dobrze
Arbusialskyy DDL Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 16 minut temu, piter614 napisał: Ja polecam metaliczne EBC Ale ostatnio kupiłem na Aliexpress na próbę metaliczne i powiem że są bardzo dobre Do drugiego roweru też kupiłem metaliki tutaj akurat Megura MT5 i też jest kosa Napisaliśmy w tym samym czasie To muszą się dotrzeć i tarcze i klocki i będzie dobrze A niby te standardowe nie są dobre? https://www.cyklomania.pl/shimano-okladziny-hamulcowe-h03c-metaliczne-radiator,id5880.html
Huberto20 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Są, ale zawsze można kupić trochę lepsze. Klocki każdej firmy się różnią co wpływa na to że hamują ciszej/głośniej, słabiej/mocniej 1
Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Metaliczne klocki nigdy nie hamują na początku dobrze, muszą się lekko rozgrzać. Tarcza przy takich klockach też ma znaczenie. 1
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 2 godziny temu, Arbusialskyy DDL napisał: A niby te standardowe nie są dobre? https://www.cyklomania.pl/shimano-okladziny-hamulcowe-h03c-metaliczne-radiator,id5880.html Są git tylko jak pisałem ebc jest też git ale dużo tańsze https://allegro.pl/listing?string=zee ebc&bmatch=al-product-eyesa2-mentat-dict45-spo-1-2-0528
Accent_Szaj Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 20 godzin temu, Arbusialskyy DDL napisał: A niby te standardowe nie są dobre Powiem tak, ostatnio wymieniłem fabryczne metaliczne Shimano z radiatorami ma ceramiczne. Wszystko zależy jak jeździsz. Metaliki działają dobrze od momentu rozgrzania ,aż do momentu zagotowania układu. Na zimno straszna padaka Za to ceramiki działają świetnie od początku,fakt nie do zagotowania, ale mi przy XC daleko do takich temperatur jak przy DH,czy enduro Ps. Teraz jestem zachwycony z układu(mam M8120, prawie to samo co Zee) 1
Ares Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 20 godzin temu, Arbusialskyy DDL napisał: A niby te standardowe nie są dobre? https://www.cyklomania.pl/shimano-okladziny-hamulcowe-h03c-metaliczne-radiator,id5880.html Są bardzo dobre. Ja mam EBC w Zee i już mam je dość. Niestety akustyka tylnego koła. Dramat. Z klockami tej samej marki w XT tego nie ma choć po prawdzie inne tarcze. Może tu jest kłopot. Tak czy inaczej nigdy ale to nigdy nie miałem żadnych kłopotów z klockami metalicznymi Shimano zarówno w jednym jak i drugim układzie. Ponoszę w przypadku Zee karę za zdradę. Dla mnie tylko i wyłącznie już klocki Shimano. Tak czy inaczej trzeba poeksperymentować.
Arbusialskyy DDL Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2020 Jak się rozgrzeją to z hamulców się pali Jednak są zapowietrzone i na dniach jeszcze raz odpowietrzam, dziękuje!
Accent_Szaj Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 3 godziny temu, Arbusialskyy DDL napisał: Jednak są zapowietrzone Przy 4-tłoczkowych odpowietrza się troszeczkę trudniej,zwłaszcza tył. Zrób to w dwie strony.Ja przy pierwszym odpowietrzeniu odkręciłem zaciski.Jak wciskałem olej do zbiorniczka,to zacisk był na dole.Jak wciągałem do strzykawki,to zacisk u góry i tak parę razy. Poniżej filmik Szaja
Rekomendowane odpowiedzi