k3s4 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Witam, ostatnio podczas jazdy słyszę dziwne 'cykanie' podczas pedałowania. Rower to Scott Aspect 920. gdzie szukać przyczyny?
Accent_Szaj Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Jak się ma bębenek? Jest cichy,czy głośny?
k3s4 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2020 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Jak się ma bębenek? Jest cichy,czy głośny? troche jestem laikiem w tych tematach - jak moge to sprawdzic ?
Accent_Szaj Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 6 godzin temu, k3s4 napisał: jak moge to sprawdzic Jak jedziesz i nie kręcisz pedałami ,to cykanie bębenka jest głośne, czy ciche? Umów my się,że dźwięk o który Ci chodzi to strzały/stukanie
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Stukanie jest na filmikuDaj rower do góry kołami i po kręcić możesz zobaczysz czy też stuka
k3s4 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 11 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Jak jedziesz i nie kręcisz pedałami ,to cykanie bębenka jest głośne, czy ciche? Umów my się,że dźwięk o który Ci chodzi to strzały/stukanie wydaje mi sie ze raczej ciche - normalne.. 10 godzin temu, piter614 napisał: Stukanie jest na filmiku Daj rower do góry kołami i po kręcić możesz zobaczysz czy też stuka do gory nogami nic nie stuka
Accent_Szaj Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 13 minut temu, k3s4 napisał: raczej ciche - normalne Hehe ciche ,to właśnie nie normalnie To jest mój jak działał do przedwczoraj (film poniżej) i miałem podobne stukanie. Wyczyściłem bębenek i teraz chodzi głośniej(wyrazne cykanie),ale za to 0 stuków
k3s4 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2020 (edytowane) 58 minut temu, Accent_Szaj napisał: Hehe ciche ,to właśnie nie normalnie To jest mój jak działał do przedwczoraj (film poniżej) i miałem podobne stukanie. Wyczyściłem bębenek i teraz chodzi głośniej(wyrazne cykanie),ale za to 0 stuków okej.. dzieki za podpowiedz - jestem tylko zdziwiony ze to jest praktycznie nowy rower i juz czyszczenie bebenka ? dzisiaj jezdzilem i juz tego stukania nie bylo, ale od czasu do czasu znowu sie pojawia.. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez k3s4
Accent_Szaj Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 2 minuty temu, k3s4 napisał: to jest praktycznie nowy rower Czemu tego nie napisałeś?To jest podstawowa informacja. W nowych rowerach może być coś niedokręcone,albo po prostu musi się ułożyć. Na razie jeździj,ew. podjedź do sprzedawcy i spytaj.Przecież masz gwarancję
vordenn Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Wydaje się że to cykanie ma miejsce w podobnej pozycji korby. Może to kwestia dokręcenia blatów korby albo coś z pedałami.
Bujak Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Może linka od przerzutki ociera (chyba niema gdzie), albo pedały mają luz?Poruszaj samym pedałem i zobacz czy nie ma luzu.
kaido2 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 W dniu 5.06.2020 o 23:25, k3s4 napisał: gdzie szukać przyczyny? Brzmi jak suche łożysko - suport albo lewy pedał ( norma nawet w nowych rowerach). Podmień pedały jak dalej będzie cykać to wtedy lewe łożysko suportu do smarowania. Jeżeli jesteś mańkutem to wtedy rzecz tyczy się prawych łożysk. Oczywiście sprawa się tyczy gdy zalezy Ci na czasie, w przeciwnym wypadku - gwarancja.
k3s4 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 W dniu 10.06.2020 o 09:03, kaido2 napisał: Brzmi jak suche łożysko - suport albo lewy pedał ( norma nawet w nowych rowerach). Podmień pedały jak dalej będzie cykać to wtedy lewe łożysko suportu do smarowania. Jeżeli jesteś mańkutem to wtedy rzecz tyczy się prawych łożysk. Oczywiście sprawa się tyczy gdy zalezy Ci na czasie, w przeciwnym wypadku - gwarancja. zauwazylem, ze te cykanie wystepuje teraz tylko podczas mocniejszego nadepniecia na pedaly a dokladnie kiedy prawy pedal jest w dolnej pozycji.. bylem w serwisie, ale przez to ze wystepuje to z jakiegos powodu losowo nic takiego nie zauwazyli.. ech czyli co zaczac od podmiany pedalow na inne ?
Kruk Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Możesz wpierw je po prostu odkręcić i przesmarować smarem gwinty, tak samo śruby przy blatach. Potem suport odkręć i przesmaruj gwint i skręć. Pomału eliminuj możliwe przyczyny.
k3s4 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 3 godziny temu, Kruk napisał: Możesz wpierw je po prostu odkręcić i przesmarować smarem gwinty, tak samo śruby przy blatach. Potem suport odkręć i przesmaruj gwint i skręć. Pomału eliminuj możliwe przyczyny. a mozesz polecic jakis smar do tego typu rzeczy ?
Kruk Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Proszę: https://allegro.pl/oferta/shimano-anti-seize-smar-przeciw-spiekaniu-50ml-9074003548?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjwlZf3BRABEiwA8Q0qqxKDSqILQMVbr_sMgtqoFZ-PB3mDWRfhu2n3K1TlMoxXz80FaQp_mRoChvEQAvD_BwE nie kupuj większej, nie przyda Ci się ja na 4 lata mam takie opakowanie, tego dużo nie idzie.
k3s4 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2020 19 godzin temu, Kruk napisał: Proszę: https://allegro.pl/oferta/shimano-anti-seize-smar-przeciw-spiekaniu-50ml-9074003548?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjwlZf3BRABEiwA8Q0qqxKDSqILQMVbr_sMgtqoFZ-PB3mDWRfhu2n3K1TlMoxXz80FaQp_mRoChvEQAvD_BwE nie kupuj większej, nie przyda Ci się ja na 4 lata mam takie opakowanie, tego dużo nie idzie. a tam przypadkiem nie idzie coś takiego - https://allegro.pl/oferta/smar-shimano-dura-ace-premium-grease-50g-y04110000-9014632624 ? https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-MDFC001-00-POL.pdf
mareq Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Krukowi nie chodziło o smar do łożysk ale o smar na gwinty. To też potrafi cykać. Do łożysk oczywiście inny smar. Ja tam nie bawię się w jakieś hipersmary. Używam zwykłego ze sklepu motoryzacyjnego. Wychodzi kilka razy taniej. 1
Kruk Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Tak dokładnie jak mareq piszę, gwint suchy potrafi nieźle strzelać. I do tego jest ten smar. Do łożysk idzie inny.
k3s4 Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Opublikowano 28 Lipca 2020 koniec końców okazało się, że pomogło przesmarowanie sztycy podsiodłowej smarem silikonowym cykanie ustało - dzięki za wszystkie podpowiedzi
Bujak Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 To sztycę można smarować smarem? Zawsze myślałem, ze tu ma być czysto i sucho, bo potrzebne jest tarcie.Jak to z tym jest?
k3s4 Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Opublikowano 29 Lipca 2020 5 godzin temu, Bujak napisał: To sztycę można smarować smarem? Zawsze myślałem, ze tu ma być czysto i sucho, bo potrzebne jest tarcie. Jak to z tym jest? również tak myślałem, ale wydaje mi się, że jest to kwestia "odpowiedniego" przesmarowania - ja to zrobiłem naprawdę delikatnie z niewielką ilością
Rekomendowane odpowiedzi