Nogi Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Siemanko. Drodzy koledzy i koleżanki proszę Was o pomoc. Nadszedł czas zmiany roweru mojej lubej. Od kilku dni szukam, przeglądam, porównuję. Szukam czegoś w okolicach 3 tysięcy (wiadomo im taniej czy tam stosunek cena/jakość tym lepiej). Pojawiły się jednak drobne komplikacje... Z mojej strony - zauważyłem, że dedykowany sprzęt dla kobiet (chodzi o ramy) ma gorszy osprzęt od podobnych cenowo rowerów "męskich". Takie wg mnie warte zainteresowania zaczynają się w okolicach 4 tys. Problem ze strony tej, która będzie użytkować rower - po pierwsze uparła się, że chce "damską ramę" a po drugie nie interesuje jej osprzęt, jedyny wyznacznik to wygląd (czasem sam bym tak chciał....). I tak oto przeglądając oferty (w tym oferty przekraczające budżet) natrafiliśmy na Kross'a Lea 6.0. Stwierdziła, że ten się podoba i tego chce (w sumie jak by nie patrzeć połączenie tych kolorów, rama itp wygląda nawet ładnie , tak kobieco bym powiedział ). Jestem skłonny kupić tego kross'a (w końcu najważniejsze żeby się podobał, żadne ixteki czy eselixy nie dodadzą przyjemności z jazdy jeżeli rower sam w sobie nie będzie się podobać) tylko obawiam się, że osprzęt długo nie posłuży. Czy "upgrade" będzie wiązać się z ogromnymi (nieopłacalnymi)kosztami ? Upgrade typu wymiana na podzespoły z grupy alivio (deore na tę chwilę zbędne, chyba że się rozkręci ). Same koszta zakupu części sam sobie policzyć potrafię tylko nie wiem jak to tam potem by wyglądało przy wymianie korby (ta fabryczna chyba jest na kwadrat i trzeba by wymieniać suport, do tego kupno narzędzi niezbędnych do wymiany). Czy takie coś ma w ogóle sens? Od wymiany czego byście zaczęli? Ktoś ma może ten rower i potrafi w kilku zdaniach opisać jak się sprawuje? A może ktoś coś poleci jeszcze ciekawego? A nóż się jej spodoba - odpadają kolory "mocno rzucające się" (czyt. oczojebne), ramy "typowo męskie", rowery na kołach 26 (tu jeszcze nie zapadła decyzja czy chce 27.5 czy 29). Jestem (jesteśmy?) otwarci na wszelkie propozycje stąd post w dziale "jaki rower kupić". Pozdro!
elmapeto Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Kup taki jaki się podoba. Zmiana przerzutki czy suportu to groszowe sprawy. Ma być ładny, fajny i jeździć. Nie ma co komplikować sprawy. Jeżdżę ma korbie na kwadrat od zawsze i jest ok. Acha, jeszcze jedno " a nuż... piszemy tak, bo to nie o sztućce chodzi😁
masniak Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Hej,Jestem w podobnej sytuacji więc podepne się pod temat. U nas jednak wyglad nie jest az tak wazny ale mimo wszystko istotny Pod uwage biorę Cube Access WS Pro, Trek Marlin 7 lub troche ponad budżet Trek XCaliber 7. Co sądzicie?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mutant Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Hej. Jakiś czas temu moja żona też szukała roweru dla siebie. Wybór padł na Kross Lea 5.0 z 2018 roku na kołach 27,5 (29 były na nią za duże, źle się czuła). Ona jest zadowolona, wreszcie jeździ bez bólu pleców. Myślę, że wszystko zależy do jakiej jazdy ten rower ma być. Jeżeli typowa rekreacja, czyli ścieżki rowerowe i jakieś utwardzone drogi polne/szutrowe to jak najbardziej się do tego nadaje. Jakiś uginacz z przodu jest, biegi się zmieniają (choć czasem widać brak brak precyzji), hamulce hamują. Jeżeli jednak ma być już jakiś teren i chce się pojeździć bardziej ambitnie to należy raczej szukać czegoś innego. Lea to rower do rekreacji.
Rekomendowane odpowiedzi