Skocz do zawartości

Czy Kask Valegro do MTB to dobry pomysł

czerwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kask szosowy Kask Valegro myślicie że mogę go używać do mtb, zaznaczam że jeźdzę w XC ale takim dosyć mocnym.

Opublikowano

To zależy czy potrzebujesz zęby

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kaskie do MTB mają daszek i są zwykle mocniej rozbudowane np o część potyliczną, ale też nie wszystkie. Kask szosowy chroni w sumie tylko przed lotem przez kierownicę i upadkiem na bok.

Sam zdecyduj czy potrzebujesz pełniejszej ochrony gdy Ci rower dęba stanie. Moim zdaniem kupowanie zwyczajnego kasku z daszkiem, który tylko przez to jest MTB nie ma sensu. Jak już to taki do enduro.

Opublikowano

powiedzmy że kask enduro odpada to nie ten sport, w xc kaski są od strony wizualnej identyczne do niektórych kasków szosowych jak np do wymienionego przeze mnie Valegro pytanie tylko czy budowa się różni. Np Scott Centric Plus jest kaskiem i szosowym i do mtb

Opublikowano

Różnice może są, a może to kwestia marketingu. No bo w zasadzie to jaka ma być różnica czy walniesz głową o asfalt, krawężnik, czy o drzewo, albo inny kamień w lesie.

Jak nie potrzebujesz daszku i zabudowanego kasku to ja bym jeździł i oby Ci się nigdy nie przydał:)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli nie jeździsz dh a nie rozpędasz się zbytnio po górach i masz małe szanse na walniecię w drzewo to kask szosowy jest okej albo kask mtb z daszkiem bez ochrony na szczękę równie dobrze możesz sobie kupić ochraniacz na żeby i w nim jeździć ale jak jeździsz ostro po górach no to full face ale nie polecam tych z odpinaną żuchwą .

Opublikowano

W zasadzie to nie jeździłem nigdy w kasku FF, ale czy to nie jest tak, że jak ktoś nie jeździ w większości w dół to sobie uparuje głowę na podjazdach? Ja lubię tak samo zjeżdżać jak się utyrać pod górę nawet przy obecnych temperaturach i na samą myśl mi gorąco...