Skocz do zawartości

Trasa enduro Szczyrk-Bielsko Biała

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ze szczyrku to byś musiał chyba pojechać w stronę Klimczoka a stamtąd na Szyndzielnię. Jeśli nie ma dedykowanej trasy rowerowej to masz szlaki turystyczne. O ile dobrze kojarzę to enduro trails masz w okolicach Szyndzielni. Jak sobie zjedziesz na dół to możesz na górę pojechać kolejką linową z rowerem.

Aż wstyd się przyznać. Mieszkam w Bielsku a ostatni raz na szyndzielni byłem rowerem wigry 3 ponad 30 lat temu :) .

Edytowane przez mareq
Opublikowano
13 minut temu, mareq napisał:

Ze szczyrku to byś musiał chyba pojechać w stronę Klimczoka a stamtąd na Szyndzielnię. Jeśli nie ma dedykowanej trasy rowerowej to masz szlaki turystyczne. O ile dobrze kojarzę to enduro trails masz w okolicach Szyndzielni. Jak sobie zjedziesz na dół to możesz na górę pojechać kolejką linową z rowerem.

Aż wstyd się przyznać. Mieszkam w Bielsku a ostatni raz na szyndzielni byłem rowerem wigry 3 ponad 30 lat temu :) .

W Bielsku na trasach byłem już kilka razy, generalnie mam zamiar odwiedzać codzienienie inny bike park Szczyrk, Skolnity, Bielsko, Palenica.

I tak sobie pomyślałem ze zamiast jechać samochodem do Bielska to bym sobie wyruszył z samego rana rowerem, a potem w bielsku już gondolą pod górę. Powrót na kwatery byłby praktycznie z górki ;) 

Opublikowano

Grunt to się wygramolić na Klimczok. Kiedyś awaryjnie wyjechaliśmy tam od szczyrku samochodem typu Tico. Z tego co pokazują mapy google to czeka ciągły podjazd na klimczok i 550m przewyższenia do pokonania a potem do szyndzielni to już z górki. W sumie trochę powyżej 10km tak, że nie jest to przerażająca odległość.

Opublikowano

Nie jest, tylko zastanawiam się czy ktoś może ma jakąś ciekawą alternatywe dla trasy wyznaczonej przez komoot?

11 minut temu, mareq napisał:

Z tego co pokazują mapy google to czeka ciągły podjazd na klimczok i 550m przewyższenia do pokonania a potem do szyndzielni to już z górki. W sumie trochę powyżej 10km tak, że nie jest to przerażająca odległość

chyba ze dwa lata temu to nią nawet wjeżdzałem, trochę zmęczyć się można :)

Opublikowano
9 godzin temu, Kruup napisał:

I tak sobie pomyślałem ze zamiast jechać samochodem do Bielska to bym sobie wyruszył z samego rana rowerem, a potem w bielsku już gondolą pod górę. Powrót na kwatery byłby praktycznie z górki ;) 

Na gondoli w tyg jak nigdy są spore kolejki wiec przygotuj się na ewentualne korbienie. Taka uwaga byś nie był zdziwiony bo coraz więcej ludzi woli siłę własnych mięśni niż tracić czas i kasę bezproduktywnie na czekanie.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Ares napisał:

Na gondoli w tyg jak nigdy są spore kolejki wiec przygotuj się na ewentualne korbienie. Taka uwaga byś nie był zdziwiony bo coraz więcej ludzi woli siłę własnych mięśni niż tracić czas i kasę bezproduktywnie na czekanie.  

Zobaczymy co w ogole wyjdzie z tego jeżdżenia bo pogoda zapowiada sie bardzo słaba. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć podepnę się pod temat. Wybieramy się z żoną na do Bielska. W tym roku żona zaczęła jeździć po górach. Mamy przejechane Świeradów i Kaczawskie. Czy poradzi sobie na Twisterze i Rocknrolli? Chodzi mi głównie o stromość trasy i nachylenie band. Rower - sztywniak xc.

Opublikowano

Śmiało dacie rade ,wiadomo bez wariacji ale na spokojnie 

Pamiętaj że najlepiej jest opuścić trochę sztycę dla własnej wygody i bezpieczeństwa ,no chyba że masz sztyce regulowaną to nie było tematu  

Opublikowano
3 godziny temu, plubart napisał:

Cześć podepnę się pod temat. Wybieramy się z żoną na do Bielska. W tym roku żona zaczęła jeździć po górach. Mamy przejechane Świeradów i Kaczawskie. Czy poradzi sobie na Twisterze i Rocknrolli? Chodzi mi głównie o stromość trasy i nachylenie band. Rower - sztywniak xc.

Jak już @piter614 napisał, sztyca w dół i na pewno przejedzie :)