Piotr_Antonik Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Chciałbym zapytać Was o tą oponę. 700x35c. Jakoś nijak nie wzbudza mego zaufania. Dla mnie to zwykła szosówka na miasto czy poza ale na pewno nie do jazdy bocznymi ulicami, szutrem czy gdzieś przelecieć przez las. Obawiam się że będzie kapeć za kapciem. Jeździł ktoś z Was na tym? Jakieś odczucia, opinie?W miarę uniwersalną oponą wydaje mi się Continental Tour Ride ale opinie producent ma raczej słabe z tego co się czyta po sieci.
Chrismel Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Do turystyki bardzo wiele osób poleca Schwalbe Marathon Mondial. Niektórzy uważają ją za najlepszą oponę na świecie do tego celu. Dałem się namówić tym opiniom i po roku użytkowania śmiało mogę się do nich dopisać. 1
vdcmike Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Zgadzam się z przedmówcą. To są gumy wytrzymujące nawet kilkanaście tysięcy km, kilka sezonów i większość kolców itp. im nie straszna. Fakt, że bezwzględnie są drogie ale biorąc pod uwagę ich żywotność oraz właściwości warte każdej złotówki. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez vdcmike 1
Chrismel Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 10 minut temu, vdcmike napisał: To są gumy wytrzymujące nawet kilkanaście tysięcy km Myślę że znacznie więcej. Ja ma już 14.000 km zrobione i sądzę że spokojnie drugie tyle przejadę.
Piotr_Antonik Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Rozumiem że cały czas mówicie o Schwable. A co z tą Michelin?
vdcmike Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Przy marathonach to jest produkt opono-podobny. 30 minut temu, Chrismel napisał: Myślę że znacznie więcej. Ja ma już 14.000 km zrobione i sądzę że spokojnie drugie tyle przejadę. Słyszałem o takich wyczynach jednak mój tył (28x1,6) z serii evo wytrzymał 18kkm i jakieś 5 lat - slick się zrobił ale jeszcze nie wyłaziła osnowa. Przód spokojnie zrobi drugie tyle.
Chrismel Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 56 minut temu, Piotr_Antonik napisał: A co z tą Michelin? Nie wiem. Ale jak kupowałem nowy rower to mi dali w nim jakieś Micheliny, nie wiem jakie. Złapałem 3 kapcie w ciągu kilku miesięcy. Potem założyłem Schwabe i od ponad 10 lat nie przebiłem dętki. Mówię o trekkingu a nie o MTB. Więc osobiście mam lekki uraz do firmy Michelin a Schwalbe polecam. Podobno ich najtańsze opony są takie sobie ale nawet Land Cruiser który jest dość budżetowy spisywał mi się dobrze.
Piotr_Antonik Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Kupiłem nowego Wagant 10. Takie opony są założone. Te Mondiale mają fajny bieżnik. Na szybkiego Google znalazło je w cenie 80-90 zł szt plus przesyłka.
vdcmike Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Jeśli chodzi o schwalbe do trekingu to tylko maratony. Reszta to dramat (pęka guma, szybko się zużywają, zwykle mają gorszą ochronę antyprzebiciową (jeśli mają)). Edytowane 4 Czerwca 2020 przez vdcmike
Chrismel Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, Piotr_Antonik napisał: Takie opony są założone. Jak się kręcisz po mieście albo gdzieś w okolicy przy ładnej pogodzie to pewnie można zostawić. Zawsze można zadzwonić po taxi bagażowe albo wozić dętkę, pompkę i łyżki. Ale jak się poruszasz w innych warunkach to musisz sam ocenić czy ewentualna zabawa z przebitą dętką stanowi dla Ciebie problem czy nie. I jest jeszcze kwestia przyczepności. Te opony mają bardzo łagodny bieżnik z boku co nawet w niewielkim terenie może stanowić problem. A jak te 200 stówy nie stanowią dla Ciebie problemu to kup Mondiale bez kombinowania. Mogą być drutówki - są tańsze. Różnica jest tylko w braku wzmocnienia ścianki bocznej. Waga zwijanych i drutowych jest ta sama. PS. Ewentualnie zmień sam przód. On się częściej przebija i przyczepność jest ważniejsza. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez Chrismel
Piotr_Antonik Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2020 Dzięki za podpowiedź, jeżeli tylko I Post nie zawiedzie to dziś powinienem odbierać Mondiale 700x35c.Pierwsze km jazdy na Michelin były fajne, rower spisuje się na medal aczkolwiek nie wzbudzają mojego zaufania z powodu bardzo niskiego bieżnika. Dla mnie są łyse i tyle.
Rekomendowane odpowiedzi