Janao Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, obecnie ujeżdżam tribana 540 na osprzęcie 105 5800 W przyszłym roku na 30te urodziny, będę chciał sobie sprawić coś karbonowego itu pojawia się moje pytanie.. Jakie są najtańsze karbonowe rowery Endurance z hamulcami szczękowymi ? Obecne hamulce w tribanie wystarczają mi w 100%, i jak by staly 2 identyczne rowery na osprzęcie r7000 to byłbym w stanie zapłacić więcej za ten na dual pivotach. Edytowane 22 Października 2020 przez Janao
Chino Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Chyba musisz się spieszyć, bo rowery endurance na szczękowych są na wymarciu (endurance = tarcze, pojemność na oponę). Większość producentów zaczęła wkładać do swoich maratonówek opony 32C, które nie grają ze szczękami, nawet 28C może mieć problem ze zmieszczeniem się w markowe szczęki, szczególnie na szerszej obręczy. Popatrz na Canyona Endurance CF (chyba stoi na 25C tylko), Scott Addict, chyba nowy Rose Reveal jest też na szczękach, jest Emonda, która jest modelem wyścigowym, ale ma najbardziej przyjazną geometrię z wyścigówek (stack to reach 1.50). Jeszcze w zeszłym roku był fajny Domane na szczękach, ale w tym roku z nową ramą chyba już ich nie ma.
Janao Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Właśnie śmigam na conti GP 5000 28c i innych opon nie chcę. Scott Addict 😍 piękny rumak ! Nie chcę tarczówek, bo miałem i sie wkurzałem, bo jedna tarcza miała lekkie bicie (gdzieś lekko uderzyłem), później miałem też problem z klockami, bo lekko ocierały.. Podczas serwisu hamulców uszkodziłem gwint z zbiorniczka obok klamki i był wyciek.. Nie były to najgorsze hamulce shimano, ale z racji tego że często wrzucam szose do mojego sedana, to wole nie martwić się że gdzieś uderze tarczą i po prosty zwyczajnie jak dla mnie dual pivoty w 100% spełniają wymagania, a jak się cokolwiek wydarzy to jestem w stanie wyprostować taki hamulec jedną ręką i gra gitara. Narazie na celowniku jest scott, dzięki za odpowiedź ! P.S. jeszcze myślałem o frame set van rysel cf lub cały rower na r7000 za 7k ale on na chyba wyścigową pozycje.. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Janao
Chino Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zobaczymy czy w przyszłej kolekcji (za ok. 2-3 miesiące się dowiemy) będzie dostępny jeszcze ten Addict na szczękowych, ale rower bardzo fajny, nie udziwniony i w dobrej cenie. Rozumiem Cię, jeśli chodzi o hamulce. Na pewno większą uwagę będziesz musiał zwracać na karbonową ramę, również jeśli chodzi o przewożenie, czy jakieś upadki, uderzenia.
Nemrod Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Sensa Gulia G3 Ultegra: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-sensa-giulia-g3-ultegra-pd20694/?v_Id=133449&gclid=Cj0KCQjwlN32BRCCARIsADZ-J4uGAUVPBO_TJekBIVv4iKqLcIPaAll6XEEIBq9-l8OMpssLvxe7yXUaApbrEALw_wcB 7300 zł.
Argi Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 1. Giant Defy 2 Advanced i od razu wymiana korby na R7000. Razem i tak wyjdzie bardzo przyzwoicie. 2. Cube Attain, bardzo łagodna geometria.
Chino Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 7 godzin temu, Argi napisał: 1. Giant Defy 2 Advanced i od razu wymiana korby na R7000. Razem i tak wyjdzie bardzo przyzwoicie. 2. Cube Attain, bardzo łagodna geometria. Defy na tarczach tylko, Attain tylko najtańszy na Clarisie i alu ramie został na szczękowych.
Janao Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki za pomoc, Canyona skreślam, bo tył wydaje mi się zbyt cienki jak na ramę z karbonu. (Przed operacją przepukliny plecków miałem kellysa URC na 105 i uważam że tak powinien wyglądać idealny rower na karbonowej ramie). Scott może nie wygląda tak solidnie jak URC, ale narazie to nr. 1. Jeśli znalazłem dobre zdjęcia Rose Revael to wygląda dobrze, tylko nie mogę doszukać się konkretnych ofert, więc nawet nie wiem ile kosztuje. Ogólnie szczyt marzeń to karbonowy endurace z hamulcami szczękowymi pod opony 28c na osprzęcie R7000, korba 50/34 i kaseta max 28 a najlepiej 11-25. P.S. po cichu liczę że nowa odsłona grupy 105, która będzie miała tak pojemne hamulce jak w tribanie 540 i w najtańszych karbonowych konfiguracjach będą dawali osprzęt 105 r7500 czy jak to tam się będzie nazywało 😉 Edytowane 22 Października 2020 przez Janao
Janao Opublikowano 14 Października 2020 Autor Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Na zakonczenie opiszę finał ,,imprezy" Spodobał mi się Rose pro SL i pomimo tego że w planie miałem karbon to postanowiłem że w przyszłym roku raczej wpadnie nowy Rose na klasycznych hamulcach, bo mi się podoba, dużo nie waży i ma dobre opinie. Ktoś z forum podpowiedział że do niego mieszczą się opony 28c, ale z przodu jest to na styk, więc postanowiłem że kupię Addicta lub frame set Van Rysel. Finał był taki że byłem wczoraj w Wrocławiu po Addicta 20 z 2019roku z przebiegiem 800km i idealnym stanie. Mój rozmiar, rower na gwarancji.. Nie było opcji żebym go nie kupił 😃 teraz tylko fitting na wiosnę i po urodzinach poszukam fajnych kół. Addict ma dużo miejsca na oponki i myślę że na dniach zrobię zdjęcie żeby pokazać 😉 Edytowane 22 Października 2020 przez Janao 2
Janao Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 (edytowane) Edytowane 24 Grudnia 2020 przez Janao
Rekomendowane odpowiedzi