anullandia Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Witam. Chciałabym kupić siodełko wittkop damskie do roweru górskiego niestety nie wiem jaki model wybrać i czy żel czy pianka. Byle było bardzo wygodne. Mam 55 kg i 165 cm. Pomożecie?
Chrismel Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, anullandia napisał: niestety nie wiem jaki model wybrać Nikt Ci nie udzieli sensownej odpowiedzi na to pytanie. Siodełko to bardzo indywidualna sprawa. Skoro rozmawiamy o firmie Wittkop to powiem Ci że raz założyłem na próbę ich siodełko, wersję Medicus 1.0 i było to zdecydowanie najgorsze siodełko na jakim w życiu jechałem. Było tak miękkie że tyłek mi się w nie zapadł, miałem odcięty dopływ krwi do newralgicznych miejsc, po powrocie z kilkudziesięciu kilometrowej jazdy miałem problem z wejściem po schodach do domu. Czułem się tak jakby mi ktoś kijem bejsbolowym w krocze przyłożył. Ale na przykład Gustav z kanału na YT jeździ trasy po kilkaset kilometrów na innym ich modelu, bodajże 7.0 i jest zadowolony. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Chrismel 1
mareq Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Wbrew pozorom czasem twardsze siodełko jest wygodniejsze. Czasem lepiej jak tyłek opiera się na kościach kulszowych. Miękkie siodełko może powodować ucisk tam gdzie go być nie powinno. Może dopiero od niedawna jeździsz i trzeba się przyzwyczaić. Rower górski to bardzo szerokie pojęcie. Jeździsz raczej w pozycji wyprostowanej czy bardziej pochylonej. Typ siodełka zależy również od tego. Generalnie masz swój ciężar rozłożony pomiędzy tyłek i ręce. Im sylwetka bardziej pochylona do przodu tym obciążenie tyłka mniejsze ale zwiększa się obciążenie rąk. Generalnie metody są 2: albo przyzwyczajasz się do tego co masz (chyba, że masz typowo męskie) albo płacisz i żonglujesz siodełkami aż trafisz na swoje.
Chrismel Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, mareq napisał: Wbrew pozorom czasem twardsze siodełko jest wygodniejsze. Konkretny przykład na poparcie tego stwierdzenia: Najgorsze jakie miałem w życiu: (o tym pisałem, mięciutkie): https://www.bikeman.pl/siodlo-wittkop-medicus-twin-1-0,3,17898,34894 Super wygodne, jeżdżę na nim blisko rok, twarde jak decha ale z dużą ilością wyściółki która rewelacyjnie amortyzuje nierówności: https://www.ergonbike.com/en/product-details.html?a=saettel&anr=44020040&s=sfc PS. Zawsze staraj się celować w dedykowaną wersję damską. Są inaczej ukształtowane niż te dla chłopów. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Chrismel
Accent_Szaj Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Panowie,ale my doradzamy naszej forumowej KOLEŻANCE. Chłopy mają twardsze 4litery niż dziewczyny.Moja żona właśnie bardzo sobie chwali siodełko Wittkop Medicus 1.0 Gel.Ja znowu nie mogłem wysiedzieć na 7.0.Wychodzę z takiego założenia,że U facetów im twardsze tym lepsze,co potwierdzam,bo mam teraz prawie betonowe . Natomiast u Pań musi być szersze co do miękkości,to po mojej żonce uważam,że im miększe tym lepsze Podsumowując @anullandia śmiało bież Medicus 1.0 Ps.To co napisał na początku @Chrismel to niestety w 100% prawda . 2 godziny temu, Chrismel napisał: Nikt Ci nie udzieli sensownej odpowiedzi na to pytanie. Siodełko to bardzo indywidualna sprawa. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Accent_Szaj
ahaja Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Jak masz w okolicy solidny skład rowerowy to powinni mieć takie ustrojstwo do pomiaru tyłeczka. Przybywa się w lumpach rowerowych i mierzą - po pomiarze proponują siodełko. Za to się płaci, ale znośnie i można wypożyczyć z reguły siodełko na testy za kaucją. Wtedy wiesz ewentualnie czy to już to czy szukać tańszego ale podobnego.
Chrismel Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 57 minut temu, Accent_Szaj napisał: im miększe tym lepsze Nie zgodzę się z Tobą. Mam kilka koleżanek "rowerowych" i po moich namowach pozmieniały siodełka na twardsze. Te które trafiły już w odpowiedni model są bardzo zadowolone. A początkowo większość jeździła na miękkich i jeszcze z żelowymi nakładkami żeby było "wygodniej". To wygodniej to w takim dużym cudzysłowu.
vdcmike Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Przy takiej masie świetnie ułożyłby się jakiś Brooks np. b17 ale najlepiej wczesniej dobrać do rozstaeu kości kulszowych.
Accent_Szaj Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 3 godziny temu, Chrismel napisał: Mam kilka koleżanek "rowerowych" i po moich namowach pozmieniały siodełka na twardsze A ja się z Tobą zgodzę Z mojej żony to niedzielna rowerzystka . Jak już gdzieś jedziemy, to Max 20 km w obie strony. Powiem,że zauważyłem jedną stałą. Jak zaczynałem przygodę z rowerem,to miękki medicus 7 był idealny,ale odkąd jeżdżę po 40-50Km musiałem zmienić na twardsze. 1
Chrismel Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Powiem,że zauważyłem jedną stałą. Jak zaczynałem przygodę z rowerem,to miękki medicus 7 był idealny,ale odkąd jeżdżę po 40-50Km musiałem zmienić na twardsze. Dokładnie. 4 godziny temu, vdcmike napisał: Brooks np. b17 To jest w ogóle bajka jeśli chodzi o nacisk na guzy kulszowe. U mnie powodował zbyt duży ucisk tkanek miękkich. Ale gdyby nie to nie spojrzałbym nigdy w stronę innego siodełka. Po prostu klasa sama w sobie.
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Na początku zmierz rozstaw kości kulszowych - jest masa poradników jak to zrobić w domu. Potem do tego rozstawu dodaj 20-30mm i szukaj siodła o takiej szerokości. Jeśli wybierzesz siodełko węższe niż Twój rozstaw kości, to będziesz cierpieć podczas jazdy. Potem pozostaje szukanie odpowiedniego kształtu, wielkości otworu i miękkości. Ja po wielu próbach skończyłam na siodełku Selle Italia Donna. Inne były dla mnie albo za miękkie albo za twarde.
anullandia Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2020 Dziękuję pięknie za wszystkie odpowiedzi teraz już wiem jak i czego szukać.
Rekomendowane odpowiedzi