Skocz do zawartości

Cube Analog

Mastermichal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zabieram się za kupno roweru. Mój wybór padł na Cube Analog tylko mam dylemat jaki rozmiar ramy mam dobrać, mój wzrost to 177 cm i zastanawiam się pomiędzy 17 cali na kołach 29' a pomiędzy  18 cali na 27,5' który wybór będzie właściwy ? 

Opublikowano

Rozmiar ramy dobierasz niezależnie od rozmiaru kół. Chodzi o optymalną pozycję do pedałowania, czyli odległości i kąty między korbą (pedałami), siodełkiem i kierownicą. Najlepiej przymierzyć w sklepie. Jeśli to Twój pierwszy rower danego typu i nie masz punktu odniesienia, możesz wtopić, kupując drogi i niewygodny sprzęt.

Od kół zależy sposób prowadzenia się roweru. Większe lepiej się toczą, tzn. jedzie się wygodniej po wertepach i zużywa mniej siły podczas pedałowania. Mniejsze dają za to wyższą zwrotność i pozwalają łatwiej rzucać rowerem np. podczas skoków.

Opublikowano

Uważam, że bedzie prawidłowo, tym bardziej że CUBE mają krótsze ramy. Przy kołach 29er lepiej dobierać krótszą niż za długą ramę, ponieważ łatwiej się kontroluje rower. 

Opublikowano

U niektórych prodeucentów kupując ramę na kołach 29er należy brać rozmiar mniejszą niż przy kołach 26", nie wiem czy to samo tyczy się 27,5".

Tak czy inaczej najlepiej jest sprawdzić rozmiar w sklepie wsiadając na rower ale należy też uważac na rady "fachowców" ze sklepów rowerowych bo często nie są trafne.

Musisz wyczuć na czym czujesz się lepiej ;)

Opublikowano

Tak to będzie mój pierwszy zakup tego typu wiec musi być przemyślany pod każdym względem. Byłem wczoraj w sklepie rowerowym i przymierzałem 17 cali na 29' i 18 cali na 27,5' i zauważyłem ze na 17' 29' podczas zakrętu w pewnych momentach stopa zachacza o koło w 18' 27,5' tego nie było. Sprzedawca zasugerował ze 19' będzie mi pasowała lecz nie mogłem 19' sprawdzić bo nie była dostępna. Co myślicie o tym drodzy koledzy?

Opublikowano

Witam,

Mogę poradzić spróbuj ponieważ ja mierząc się do marina 29 er to 19" za mała zas 21" o wiele za duża aktualnie jezdze po zakupie 20,5 i rama jest na tyle duża że nie uderzam butami w opone a zaś przekrokowa i pozycja super.

Reasumując próbuj i jeszcze raz próbuj aż nie znajdziesz odpowiedniej pozycji.

Sklepy rowerowe mają możliwość odesłać produkt jeżeli się nie zdecydujesz.