ergacek Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Cześć Zazwyczaj przeglądam forum, ale niestety na mój temat nie znalazłem odpowiedzi. Otóż od jakiegoś czasu jestem posiadaczem roweru Kellys Soot 30, jest to gravel kupiłem go w celu urozmaicenia dla MTB, jednak po przejechaniu sporej ilości kilometrów, jazda szosowo - szutrowa mi się spodobała do tego stopnia, że mtb zostało na sporadyczne weekendowe Gorce. Niestety jedna rzecz mnie mocno irytuje w Kellysie i jest to napęd clarisa 2x8, brakuje mi przełożeń, tak jakby pomiędzy. Pod górę jest albo za ciężko, albo za lekko. Chciałbym wymienić napęd na GRX 2x11 albo 105 2x11, ale nie całą grupę tylko odrobinę pomieszać. Stąd moich kilka pyta: 1. Czy manetki 105 R-7000 poradzą sobie obsłudzę GRX 2x11. (mam hamulce mechaniczne) 2. Czy będę musiał wymieniać piastę z tyłu i przeplatać koło żeby zamontować kasetę z większą ilością tarcz? 3. Przerzutka przednia claris, może zostać do korby z GRX? Biorę pod uwagę również zamianę na 105 zamiast GRX lub ostatecznie jeśli mocno przekroczę budżet to TIAGRA, może ktoś z Was już przerabiał podobny temat. Wymianę osprzętu prawdopodobnie zlecę serwisowi rowerowemu, ale chciałbym mieć rozeznanie.
nctrns Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) 1. Tak 2. Raczej nie trzeba. 3. Teoretycznie nie będzie działać, bo zębatki w GRX są bardziej odsunięte od roweru, ale podobno niektóre przerzutki da się wyregulować, żeby działało. Nie wiem czy z clarisem to się uda. Jak chcesz to zrobić jak najtaniej, to kup tylną przerzutkę GRX 400 i klamki Tiagra. Będziesz mieć 2x10. Teoretycznie klamki tiagra i GRX 11rz będą działać i obsłużą kasetę 11rz, więc to też jakaś opcja. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez nctrns
jasiek21 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 2.06.2020 o 14:06, ergacek napisał: 2. Czy będę musiał wymieniać piastę z tyłu i przeplatać koło żeby zamontować kasetę z większą ilością tarcz? W kellys soot 30 2019 oglądanym w sklepie była podkładka pod kasetą. Czyli bębenek ogarnie kasetę 11 biegową. Jakbyś chciał to można teraz kupić korbę tiagra że stopniowaniem 48/34. Nie będzie to to samo co korba GRX ale mniejszy koszt niż korba gravelowa i dodatkowa przerzutka przednia. Edytowane 17 Czerwca 2020 przez jasiek21
sushirs Opublikowano 27 Stycznia 2022 Opublikowano 27 Stycznia 2022 podbijam czy wymiana się udała. Sam zacząłem analizować zmianę Clarisa na 105 w swoim rowerze i wgłębiam się w to co trzeba zrobić (i jak to zrobić)
Rekomendowane odpowiedzi