Pawci_o Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Witajcie, piszę tutaj ponieważ chciałem pokazać Wam uszkodzenia na mojej tylnej obręczy oraz chciał bym prosić o ocenę jej stanu i ewentualne propozycje zmiany. Więc od początku, posiadam od dwóch lat rower Cannondale trail 2 z 2018 roku w rozmiarze XL na kołach 29 ", obręcze: WTB STX TCS i23m 32 hole, tubeless ready, piasty, Formula 110x15 front, Custom BOOST QR Formula rear. Jeszcze w poprzednim sezonie miałem problemy z bębenkiem w tym były wymieniane konusy i naciągane szprychy, jednak jeszcze w tamtym roku pojawiły się pęknięcia na obręczy w okolicach szprych tylko w kilku miejscach co widać na załączonych zdjęciach. jak do tej pory nie powiększają się one - nie dzieje się z nimi nic ale pytanie czy patrząc na wielkość co niektórych należało by pomyśleć o zmianie kół? w tym sezonie założyłem na tą obręcz nową oponę i zalałem mlekiem jednak praktycznie codziennie muszę dopompowywać do tych 33 psi. moja waga w tamtym roku to około 97 kg w tym roku mi się przytyło i obecnie ważę 102 kg ale już rozpocząłem proces redukcji - moj cel to 95 kg. Proszę Was o informację jakie koła teraz warto kupić, chodzi o dobre, lekkie koła z porządną piastą dostosowane do mojej wagi obecnej no i oczywiście w dobrej cenie Podaję link do specyfikacji roweru Cannondale Trail2 Będę Wam wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
vdcmike Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Koła na śmietnik, lepiej ich już nie eksploatować bo nie znasz dnia ani godziny... Do 1800-2000zł zamówisz b. przyzwoite DT XM481 (ew. węższe XM421) na 350tkach.
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 9 minut temu, Pawci_o napisał: czy patrząc na wielkość co niektórych należało by pomyśleć o zmianie kół? Bezwzględnie. Te koła to destrukty i wymieniaj je jak najszybciej.
Pawci_o Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 2 minuty temu, vdcmike napisał: Koła na śmietnik, lepiej ich już nie eksploatować bo nie znasz dnia ani godziny... Do 1800-2000zł zamówisz b. przyzwoite DT XM481 (ew. węższe XM421) na 350tkach. na razie jeżdżę na tych... co masz na myśli pisząc węższe ? na tych oponach mi się bardzo dobrze i pewnie jeździ - jestem zielony w temacie stąd proszę o pomoc w wyborze. a co z bębenkiem i kasetą ? koła kupię z bębenkiem a kasetę tylko przełożę czy też trzeba będzie ze starego zabrać bębenek z kasetą ? jak możecie podeślijcie jakiś link - znacznie mi to ułatwi.
vdcmike Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Masz obecnie bardzo wąskie jak na dzisiejsze trailowe standardy obręcze (23mm wewnętrznie), xm421 to 25mm, xm481 to 30mm. Na 25mm max gumy to 2,4" chociaż IMHO dopiero na 30mm te gumy się ładnie układają. Odnośnie kasety czy standardu montażu tarczy to dt ma wszystko trzeba się tylko na coś zdecydować.
Pawci_o Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 Wezmę to koło i podjadę do sprzedawcy u którego kupiłem rower, może mi coś podpowiedzą - nie ukrywam że 1800-2000 zł to dla mnie dużo kasy... ale jak nie będzie wyjścia to zainwestuję w koła. Obecnie mam opony 2.25 i są dla mnie ok.
vdcmike Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Jak chcesz taniej to szukaj fabrycznych kół dt m1900. Od 800zl można komplet trafić.
Pawci_o Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 4 godziny temu, vdcmike napisał: Masz obecnie bardzo wąskie jak na dzisiejsze trailowe standardy obręcze (23mm wewnętrznie), xm421 to 25mm, xm481 to 30mm. Na 25mm max gumy to 2,4" chociaż IMHO dopiero na 30mm te gumy się ładnie układają. Odnośnie kasety czy standardu montażu tarczy to dt ma wszystko trzeba się tylko na coś zdecydować. Co mi dają szersze obręcze ? Nie mam zamiaru zakładać szerszych opon- te co mam są ok, WTB Ranger 2.25. Jak już mam wydawać kasę na koła to wolał bym wymienić raz i zapomnieć - w przyszłości jak zmienię rower to koła mi zostaną i będę mógł je wykorzystać w nowym rowerze.
vdcmike Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 No to jak wyżej pisałem - xm421/481 na piastach 350 - to zestaw na lata. Do takich gum spokojnie 25mm wystarczy (xm421). Szersza obręcz pozwala na lepsze podparcie. stopki opony w zakręcie co zapobiega podwijaniu się i uślizgiwaniu na niższych ciśnieniach. Do tego opona jest lepiej rozłożona co zwiększa powierzchnię styku bieżnika z podłożem.
Pawci_o Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2020 10 godzin temu, vdcmike napisał: No to jak wyżej pisałem - xm421/481 na piastach 350 - to zestaw na lata. Do takich gum spokojnie 25mm wystarczy (xm421). Szersza obręcz pozwala na lepsze podparcie. stopki opony w zakręcie co zapobiega podwijaniu się i uślizgiwaniu na niższych ciśnieniach. Do tego opona jest lepiej rozłożona co zwiększa powierzchnię styku bieżnika z podłożem. Dziękuje Ci za odpowiedz - w takim wypadku, pojadę dziś do mojego serwisu z tym kołem i zobaczę co mi powiedzą. Jak już decydować się na zmianę kół to oba na raz - prawda? te można odłożyć żeby mieć np. do sprzedaży roweru - chociaż ta popękana obręcz nadaje się do wyrzucenia - trzeba by ja wymienić i odłożyć na półkę. Wydaje mi się że jeśli będę kupował koła DT to razem z bębenkiem. Macie jakichś sprawdzonych sprzedawców kół DT ? Na jaki bębenek od DT się zdecydować - jaki jest polecany - jaki jest po prostu dobry ?
vdcmike Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Bębenek w DT nie jest wymienny z innymi markami a nawet poszczególne modele piast DT mają niewymienne między sobą bębenki. Jak kupujesz piastę powinieneś od razu z konkretnym typem bębenka. Potem wymiana jest jak najbardziej możliwa, trwa 5 sekund ale bębenek kosztuje 150-300zł. Wybór typu bębenka jest zdeterminowany typem napędu jaki zamierzasz wykorzystywać. Są bębenki pod klasyczne shimano 8-11s, są pod SRAMowskie Eagle no i są pod nowe Shimano 12s. Jeśli chcesz zostać przy shimano 8-11s to możesz pokusić się o bębenek stalowy. Na aledrogo jest oferta kompletu piast boost 350 z kół hybrydowych z takim właśnie bębenkiem i w rozsądnej cenie jak za komplet. Z polecanych kołodziejów np. daveo.pl - piszesz co chcesz albo czego oczekujesz, wycenia, składa, wysyła... Edytowane 3 Czerwca 2020 przez vdcmike
Pawci_o Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2020 Obecny napęd jest dla mnie ok, 2x11 zastanawiałem się już nad zmiana na 1x12 shimano jednak dochodzę do wniosku że zostanę przy tym napędzie ewentualnie zmienię samą kasetę - szedł bym raczej w kierunku shimano. W przednim kole mam sztywna oś natomiast z tyłu mam "zacisk". dzięki za namiary na sprzedawcę - napisałem do niego wiadomość. jak otrzymam ofertę to podzielę się nią tutaj - żebyście ocenili. Taka odpowiedz otrzymałem: Piasty DT 350 Straigth Pull 28h Boost Obręcze DT XM421 29er 28h Szprychy DT Competition race co sądzicie ?
Pawci_o Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Koła zamówione - już nie mogę się ich doczekać dokupiłem nową bańkę mleka
vdcmike Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Bardzo dobry set Może to pomoże Ci lepiej znieść oczekiwanie... Edytowane 4 Czerwca 2020 przez vdcmike
Pawci_o Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 13 minut temu, vdcmike napisał: Bardzo dobry set Może to pomoże Ci lepiej znieść oczekiwanie... Grrrr - dzięki za fotkę dzięki Mam nadzieje że uszczelnię je taśmą GORILLA TAPE 2,54 cm szerokości, i wentylki również wykorzystam z obecnych kół pewnie we wtorek lub środę w przyszłym tygodniu przyjdą
Rekomendowane odpowiedzi