Skocz do zawartości

Kross Esker 2.0 2020 r. - rozmiar ramy.

lukaszk52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szajbajków,

1. Pytanko dotyczy modelu Esker 2.0 2020. Otóż wczoraj mierzyłem ten rower w 2 rozmiarach: M i L. Mam 180 cm wzrostu, i stojąc z ramą między nogami w obu przypadkach miałem jeszcze "luz", w L bylo to jakies 2-3 cm natomiast w M ok 5. I teraz pojawiają mi się wątpliwości, ponieważ wygodniej, bardziej wyprostowany siedziałem na M, na L czułem że się kładę na kierownicy. Natomiast równolegle ze mną przymierzał te modele inny klient, 177cm wzrostu i on bez zawahania wybrał L właśnie ze względu na tą bardziej leżącą pozycję. Nie wiem teraz czy ja źle odczuwam pozycję, proszę o poradę czy wybrać rozmiar M na którym byłem bardziej wyprostowany czy L? Jak to ma się do dłuższych dystansów, np 100km?  Dodam, że w rozmiarze M miałem dużo większą szansę przy skręcie za obcierkę koła  o but na pedałach.

2. Czy te Eskery wgl hamują po dotarciu czy tylko spowalniają?  

3. I jeszcze jedno pytanie ( jestem prawie zielony): na stronie decathlonu jest informacja że w przypadku wzrostu na pograniczu, wybór mniejszego rozmiaru daje bardziej sportową pozycję, natomiast większego bardziej komfortową. Czy to tak działa? Logika podpowiada że im mniejszy rower tym bardziej wyprostowana pozycja?

Dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 2.06.2020 o 07:58, lukaszk52 napisał:

na stronie decathlonu jest informacja że w przypadku wzrostu na pograniczu, wybór mniejszego rozmiaru daje bardziej sportową pozycję, natomiast większego bardziej komfortową. Czy to tak działa? Logika podpowiada że im mniejszy rower tym bardziej wyprostowana pozycja?

To chyba nie o pozycję chodzi, a o zwrotność, agresję w jeździe.