Skocz do zawartości

przejście z kwadratu na zintegrowana oś

ksymelon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

mam rower z napędem 3x8 (i tak zostaje puki co) oraz z supportem na kwadrat i taką korbą. Jako, że support już dogorywa, chciałabym wypróbować sztywną oś i oraz taką korbę . Czy taka korba, która tam jest opisana jako 3x9, będzie kompatybilna z moim obecnym napędem? Jaki support jest do niej polecany? Ewentualnie jaka inna korba jest polecana?
dziękuję :)

Opublikowano

Spokojnie da radę. Ja też mam napęd 3x8 u siebie, a korbę 3x9 ze sztywną osią. W tym linku, który podałeś, korba jest już z suportem. 

Opublikowano

a jak wytrzymałość tego w porównaniu do kwadratu? czytałam, że opinie podzielone i jeden zajechał po 500km, inny ma 20kkm i dalej działa bez problemu (o sztywność nie pytam, bo wiadomo, że to na duży plus i właśnie dlatego zmieniać bym chciała)

Opublikowano

Mam napęd 3x8 i od niedawna korbę "z dziurą" Alivio FC-M4050. Wszystko działa bardzo dobrze. Na razie pokręciłem nią nieco ponad 700km i nic się nie dzieje złego. Każdy napęd da się zajechać, kwestia sposobu użytkowania i dbania o niego. Tak czy siak jak "kwadrat" Ci się sypie lub swoje wysłużył, to nie ma lepszego momentu na tę zmianę. Warto.

Opublikowano

@ksymelon tak na przyszłość zamiast powielać to samo pytanie o kompatybilności korby warto przed założeniem tematu przeczytać istniejące a było już ich trochę

NAJPIERW wyszukiwarka! Odpowiedź na swoje pytanie często uzyskasz znacznie szybciej, korzystając z wyszukiwarki PRZED powieleniem pytania na Forum. ( cytat z regulaminu , który warto przeczytać )

Opublikowano
5 minut temu, samuel_87 napisał:

@ksymelon tak na przyszłość zamiast powielać to samo pytanie o kompatybilności korby warto przed założeniem tematu przeczytać istniejące a było już ich trochę

NAJPIERW wyszukiwarka! Odpowiedź na swoje pytanie często uzyskasz znacznie szybciej, korzystając z wyszukiwarki PRZED powieleniem pytania na Forum. ( cytat z regulaminu , który warto przeczytać )

tak, widziałam, że ktoś się pytał o podobną rzecz, tylko o inny model korby - mnie nurtowała ta konkretnie którą podałam :) nie mniej dziękuję za uwagę i będę pamiętać o tym w przyszłości.

Opublikowano

niezależnie jaki to będzie model korby czy pod 8,9 ,10 rzędów i tak będzie pasować , zakładaj i możesz jeździć , co do narzędzi potrzebnych do wymiany też znajdziesz na forum.

powodzenia w modernizacji roweru.

Opublikowano

to chyba jeden z lepszych upgrade w rowerze

powodzenia ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 6/28/2017 o 12:59, samuel_87 napisał:

niezależnie jaki to będzie model korby czy pod 8,9 ,10 rzędów i tak będzie pasować , zakładaj i możesz jeździć , co do narzędzi potrzebnych do wymiany też znajdziesz na forum.

powodzenia w modernizacji roweru.

To po co podają przy korbach 3x9 lub 2x10 ? skoro i tak wiadomo że jak miałem wcześniej z urzędu 2 zębatki zmieniam na 3 to będę musiał przednią przeżutke wymienić i manetke na odpowiednia ....

Edytowane przez cidik
Opublikowano
13 godzin temu, cidik napisał:

To po co podają przy korbach 3x9 lub 2x10 ?

co podają?? Nie rozumiem co masz na myśli??

Opublikowano

Zwykle jak patrze na oferty w allegro jest korba z podaną ilością zębów na każdej zębatce na 38-24T, lub 44/32/22T, i że jest to dedykowane do napędów 2/10, lub 3x9 ?

To jak założę korbę 3 rządowej do kasety 10 rzędowej to coś się może stać, oczywiście po uwzględnieniu, że pojemność tylnej przerzutki będzie odpowiednia dla tego zestawu 3/10 ?

Opublikowano

Nic się nie będzie dziać. Ja tak miałem :)

Opublikowano
3 minuty temu, cidik napisał:

To jak założę korbę 3 rządowej do kasety 10 rzędowej to coś się może stać,

nie rozumiem przecież sa napędy 3x10.

czysty marketing tak samo jak z przerzutkami 7,8,9 rzędowymi, działają naprzemiennie ,

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, samuel_87 napisał:

nie rozumiem przecież sa napędy 3x10.

czysty marketing tak samo jak z przerzutkami 7,8,9 rzędowymi, działają naprzemiennie ,

Dziękuje, bo myślałem, że może być coś, jak krzyżowanie się łańcucha, pod za dużymi kątami (przy skrajnych pozycjach) czy coś... ale jak to tylko zbędna informacja to super

Edytowane przez cidik