kurczak90 Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Witam. Mocujac fotelik rowerowy do podsiodlowki (mechanizm trzymający fotelik na drutach)delikatnie zgiela się rura podsiodlowa.mechanizm trzymający fotelik zaczął splaczczac rurę . Żadnych uszkodzeń ,pęknięć nie ma ani odprykow lakieru . I moje pytanie,czy uzytkowanietego roweru jest nadal bezpieczne ?
kurczak90 Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Opublikowano 31 Maja 2020 1 minutę temu, kurczak90 napisał: Witam. Mocujac fotelik rowerowy do podsiodlowki (mechanizm trzymający fotelik na drutach)delikatnie zgiela się rura podsiodlowa.mechanizm trzymający fotelik zaczął splaczczac rurę . Żadnych uszkodzeń ,pęknięć nie ma ani odprykow lakieru . I moje pytanie,czy uzytkowanietego roweru jest nadal bezpieczne ? Rama aluminiowa,giant defy 3 2015 r. Rowery wystąpił w drugim odcinku cyklu wasze rowery są kanale szaja 2 minuty temu, Franz Mauer napisał: Co to za rower? Co to za fotelik? Fotelik ktoś wallaro 4 minuty temu, Franz Mauer napisał: Co to za rower? Co to za fotelik? Kross wallaro
trollu Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 teoretycznie tylny trójkąt trzyma wszystko w kupie ale podsiodłówka jest już osłabiona w tym miejscu. Domyślam się, że rower nie jest używany ekstremalnie więc to go nie dyskwalifikuje tylko pytanie dlaczego tak się stało - zbyt mocno skręcony zacisk czy zbyt duże obciążenie?
Gość Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Swoją drogą to świetny pomysł montować fotelik w szosie.
Franz Mauer Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Jak dla mnie to odpuść montowanie fotelika do rury szosy. Widać jest ona za delikatna. Jeśli już musisz go używać to rozważ jakieś dodatkowe podparcie dla fotelika, bo będziesz miał problem
trollu Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 1 minutę temu, PrzeLuka napisał: Swoją drogą to świetny pomysł montować fotelik w szosie sugerujesz, że konstruktorzy nie przewidzieli, że ktoś będzie chciał montować fotelik na mega wycieniowanej rurze? tak ogólnie to pisząc pierwszego posta nie zwróciłem uwagi na to, że to szosa - cofam pytanie o przyczynę takiej sytuacji, jak się chce coś wieszać na kartce papieru to musi być problem
Gość Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Sugeruje tym stwierdzeniem, że szosa nie jest przeznaczona do transportu dzieci w foteliku.
evcia_lina Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Przepraszam Wyobraziłam sobie szosę z fotelikiem..o_0
kaido2 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 17 godzin temu, trollu napisał: podsiodłówka jest już osłabiona w tym miejscu. Raczej odwrotnie, zginanie stopów aluminium jak i mosiądzu tylko je utwardza, aż w pewnym momencie dochodzi do złamania. 17 godzin temu, trollu napisał: sugerujesz, że konstruktorzy nie przewidzieli, że ktoś będzie chciał montować fotelik na mega wycieniowanej rurze? tak ogólnie to pisząc pierwszego posta nie zwróciłem uwagi na to, że to szosa - cofam pytanie o przyczynę takiej sytuacji, jak się chce coś wieszać na kartce papieru to musi być problem Łukasz, to nie jest topowa rama, podejrzewam, że zrobiło by się to samo w moim trekkingowym Krossie. Winą jest tu konstrukcja fotelika i jego obciążenie. .... Rowery szosowe nie są z dykty i wytrzymują na prawdę sporo niż to się wielu osobom wydaje.
trollu Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 13 godzin temu, kaido2 napisał: Raczej odwrotnie, zginanie stopów aluminium jak i mosiądzu tylko je utwardza, aż w pewnym momencie dochodzi do złamania. takie zagięcie mogłoby wzmocnić sztywność rury ale w tym momencie - na boki. Gdyby nie tylny trójkąt - rura pewnie już by się złożyła. Wiadomo, że szosy są wytrzymałe ale nie są liczone na takie obciążenia punktowe. Przykład z życia - możesz 20t rozłożyć na całej naczepie tira a możesz położyć jeden krążek blachy na środku - też 20t. Zwykła naczepa w drugim przypadku nie jest konstruowana do przewożenia takich rzeczy - widziałem jak się łamią ramy przy takim transporcie
kaido2 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 5 godzin temu, trollu napisał: Wiadomo, że szosy są wytrzymałe ale nie są liczone na takie obciążenia punktowe. Łukasz, ale to jest typowa budżetowa rama bez wodotrysków, tak jak np w moim trekkingu i gdybym założył ten fotelik i obciążył dzieciakiem w ten sam sposób, zrobiło by mi się to samo. Te ramy są tak samo wytrzymałe, jak w innych amelinianych rowerach z tej samej półki. Nawet jakbyś ten fotelik zapiął do typowej stalki - masz to samo. Jedyne co by mogło przetrwać to przypadek kiedy masz sztycę aż do samego suportu.
kurczak90 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2020 Godzinę temu, kaido2 napisał: Łukasz, ale to jest typowa budżetowa rama bez wodotrysków, tak jak np w moim trekkingu i gdybym założył ten fotelik i obciążył dzieciakiem w ten sam sposób, zrobiło by mi się to samo. Te ramy są tak samo wytrzymałe, jak w innych amelinianych rowerach z tej samej półki. Nawet jakbyś ten fotelik zapiął do typowej stalki - masz to samo. Jedyne co by mogło przetrwać to przypadek kiedy masz sztycę aż do samego suportu. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Fotelik został założony do roweru MTB i bez problemu rura przyjęla mocowanie. Tak czy inaczej. czy moge dalej uzytkowac bezpiecznie moją szosę ?
kaido2 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Bez oględzin na żywo tego Ci nikt nie powie.
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2020 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Jak będziesz widział, że rama zaczyna się zaginać tzn. marszczyć w którymś miejscu na lakierze to złomuj ją i szukaj nowej.
kru Opublikowano 5 Maja 2024 Opublikowano 5 Maja 2024 (edytowane) Witam, Oboje z żoną posiadamy rowery z amortyzowaną ramą, wiele prób ale nie ma miejsca na montaż uchwytu fotelika rowerowego, wersję na przód średnio nam pasują, alternatywa przyczepka ale to będzie już jednak utrudnienie w jeździe... Rower i akcesoria posiadam przyzwoite, żadnych no name itp, sama sztyca to BOP light wykonana z dobrego Alu 7075. Zastanawiam się jak bardzo złe poza teorią, że się nie powinno będzie zamontowanie uchwytu fotelika na rurze podsiodłowej w jej najniższym położeniu przy szybkozamykaczu. Fotelik to Thule yepp 2 maxi. Rozważam jeszcze modyfikację samego uchwytu stricte do mojej ramy, mam dostęp do profesjonalnych spawaczy więc ostatecznie coś mi przerobią kosztem wyglądu i dostosuje to do mojej ramy... Pozdrawiam serdecznie, proszę o wypowiedzi z sensem, może ktoś już to praktykował, że się nie powinno teoretycznie to wiem 😋 Edytowane 5 Maja 2024 przez kru
Rekomendowane odpowiedzi