Lu kasz Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) Witajcie, kupiłem rower cube cross pro 2019 i prawdę mówiąc przyjemność z jazdy psuje mi dźwięk napędu. Już kilka razy byłem z nim w serwisie ale oczywiści jak nic nie odpadło to nie bardzo wiedzą o co chodzi i mam wrażenie, ze traktują temat trochę ogólnie. Ciężko jest mi to przedstawić gdyż problem zaczyna być najbardziej doskwierający przy jeździe poza miastem. Moim zdaniem powinno być cisza spokój tylko dźwięk opon a tu nieprzyjemne dźwięki (przynajmniej mim zdaniem). Dodatkowo czasami przy mocniejszym naciśnięciu dostaje wibracji na pedałach - niestety nie znalazłem zależności kiedy to występuje. Serwis po kilku działaniach (po wyjeździe na jakiś czas jest lepiej ale później problem powraca) już zaczął sugerować, że tak powinno być i aktualnie produkowane rowery tak mniej bądź bardziej mają. Mój poprzedni rower z którego się przesiadłem ma ze 20 lat także nie mam doświadczenia i zaczynam myśleć, że to może faktycznie tak jest a ja jestem przewrażliwiony. Obejrzyjcie proszę film: https://drive.google.com/file/d/1oAqfOu7ADToUo6Aeu0N4yR9DomXmP11O/view?usp=sharing i podzielcie się proszę swoją opinią. Nie chciałem tu się rozpisywać z całą historią roweru (serwisową) ale skrócie mówiąc problem występował praktycznie od zakupu po jednym z serwisów trochę się poprawiło (załączony film). Teraz kolejny raz go odebrałem ale jeszcze nie miałem okazji pojeździć. Tym razem tylko odbyły się regulacje także spodziewam się kolejnego nawrotu. Z góry dziękuję za pomoc i opinie Łukasz Edytowane 31 Maja 2020 przez Lu kasz aktualizacja
elmapeto Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Zdejmij łańcuch i sprawdź czy luźno kręcąc korbę słyszysz ten dźwięk. Może to wina suportu.
Franz Mauer Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Rozumiem, że rower kupiłeś niedawno? Coś było w nim wymieniane? Łańcuch jest Shimano? Jeśli tak to sprawdź, czy jest on założony w prawidłowym kierunku.
Lu kasz Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Opublikowano 31 Maja 2020 Dziękuję za szybką reakcję. Wnioskuję, że to jednak nie jest zbyt naturalny dźwięk skoro są podpowiedzi co sprawdzić. @elmapeto przy drugim serwisie ściągali łańcuch i mówili, że sprawdzali korbę, twierdzą że jest ok. Smarowali wtedy orzech tylnej piasty (mam nadzieję, że nic nie pomyliłem w nazewnictwie). i przez pierwsze 50 km po tym serwisie powiedziałbym, że nawet ok. Później temat zaczął wracać. @Franz Mauer 1) rower kupiony końcem sierpnia zeszłego roku (przez zimę nie był jeżdżony) a problem zgłaszałem praktycznie od samego początku. Nienajlepszy film ze względu na wiatr ale brzmiało to na początku mniej więcej jak na tym filmie: https://drive.google.com/file/d/1RoPu7q6Lvt-pBlOVpk-yq7sigJA5Omoj/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1RmHnc6ZD9MjtbFG7AAWGToTAhBQmhXEO/view?usp=sharing tak od razu dodam, że nie jest to kwestia skrajnych przełożeń i łańcucha obcierającego o przednią przerzutkę 2) wymieniane były manetki z deore na xt ale to jeszcze zanim wyjechał ze sklepu; przy pierwszym serwisie (po przejechanych około 300 km, przeglądu serwisowego po 100 nie liczę gdyż wtedy generalnie nic nie zrobili bo stwierdzili, że pewnie coś niedoregulowane/niedokręcone itp.) twierdzili, że to hałas spowodowany tym, że nie wszystkie elementy są jednej grupy i wymienili łańcuch z KMC na dedykowany shimano , nie od kompletu została jeszcze kaseta (nie jest xt). 3) tak jak pisałem wyżej ponownie łańcuch był rozkuwany i zakładany przez serwis przy drugim zgłoszeniu serwisowym.
elmapeto Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Skoro chodzi tu o obcieranie łańcucha o przednia przerzutkę, może problem tkwi w niej. Może powinna mieć inny sposób mocowania. Może samo jej ustawienie góra -dół coś zmieni.
Franz Mauer Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 To tym bardziej sprawdź czy łańcuch założony jest prawidłowo. Shimano robi łańcuchy kierunkowe. Z tą wymianą łańcucha z KMC na Shimano to ściema. KMC bez problemów pracuje z wszystkimi napędami tym bardziej że KMC kiedyś produkował łańcuchy dla Shimano 😉 Dla mnie to brzmi jak problem z łańcuchem i to w dodatku nie nasmarowanym. Na myśl mi przyszła jeszcze jedna kwestia. Ściągnij tyle koło i sprawdź czy kaseta nie ma luzów?
Lu kasz Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2020 @elmapeto musiałem najwyraźniej niezbyt jasno się wyrazić. Moim zdaniem nie jest to z wiązane z obcieraniem łańcucha o przerzutkę przednią. Dźwięk dźwięk oczywiście zmienia się trochę w zależności od przełożenia (najbardziej znacząca zmiana dźwięku przy zmianie przełożenia z przodu) jednak nawet przy przełożeniach gdzie łańcuch jest możliwie na prosto dźwięk występuje. @Franz Mauer czyli oczywiście jak to w często w naszym kraju trzeba zrobił klienta w balona i trzeba wepchnąć coś czego nie potrzebuje Łańcuch będę mógł sprawdzić w sobotę gdyż chwilowo nie mam dostępu do roweru. W każdym razie wydaje mi się że tam wykończone napisy są tylko z jednej strony łańcucha in założeniu powinny one być widoczne i raczej tak jest. Podobnie zweryfikuję temat z kołem. Łańcuch staram się czyścić i smarować dosyć regularnie w dużej mierze też na irytujące dzięki. Po namawianiu może i jest trochę lepiej ale tylko na krótką chwilę ( może 20km) później się ponownie nasila. Do smarowania używam finish line zielony.
Lu kasz Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2020 Witam ponownie, Panowie, sprawdziłem co sugerowaliście: @elmapeto sprawdziłem suport, cisza i brak luzów : https://drive.google.com/file/d/1KJ4Cp9O98f-BE-wS5YAc3Sn-Zim_5PFf/view?usp=sharing @Franz Mauer łańcuch tak jak pisałem wcześniej, ma wytłoczone napisy tylko z jednej strony i są one widoczne od zewnętrznej strony i z tego co wiem jest to prawidłowo. sprawdziłem też kasetę ma bardzo delikatny luz mam nadzieję, że to trochę będzie widać. https://drive.google.com/file/d/1KKVZWwAlY9r0cPxHPae_wH6rKn-wye3T/view?usp=sharing nie mam doświadczenia czy to jest w normie czy nie. Nie wiem też czy tak niewielki luz może być przyczyną? Ale chyba nie. Dalej niestety jestem w kropce
Zebon Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 Uporałeś się z problemem? co było przyczyną?
Lu kasz Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2021 Witam ponownie, oddałem rower do takiego lokalnego małego warsztatu gdzie taki samouk złota rączka działa przy rowerach. Coś poprawił, jak twierdzi sprawdził i wyrównał linię łańcucha i jest zdecydowanie lepiej. Całkiem miło do 70 - 100 km zależności od warunków i smaru (używam morgan blue dry i finish line zielony), później już zaczyna być bardziej słychać napęd także smaruje i tak sobie radze z problemem. W tej chwili mam problem jeszcze ze sztycą od jakiegoś czasu. Od nowości byłą pokryta jakąś pastą. Sklep/serwis oczywiście nie są w stanie powiedzieć czym. Ten wspomniany mechanik wyżej czymś też posmarował nie wiem czym i było jakiś czas lepiej ale nie za długo ze 2 miesiące może. Generalnie po wyczyszczeniu/odtłuszczeniu sztycy zjeżdża i strzela. Ostatnio kupiłem mariposa carbogrip jest lepiej, nie zjeżdża (ale i tak dosyć mocno trzeba ścisnąć zacisk) strzela le mniej. Jednak jest to irytujące. także coś nie najlepiej z tym moim rowerem niestety :(
eathan Opublikowano 11 Stycznia 2021 Opublikowano 11 Stycznia 2021 @Lu kasz 100 km to normalny dystans, po którym część smarów do łańcucha się "zużywa" i trzeba posmarować ponownie. Jeżeli chcesz jeździć dłużej bez smarowania musisz sięgnąć po gęste smary. Niestety to oznacza brud na łańcuchu i kasecie. Co do sztycy to: wyjmij ją, przeczyść sztycę odtłuszczaczem, wyczyść rurę podsiodłową od środka (można to zrobić wałkiem malarskim o odpowiednie średnicy) i odtłuść, sprawdź na sucho jak jest. Jeżeli problem nadal występuje to sprawdź pasty do montażu karbonu. To powinno pomóc i rozwiązać problem opadania i trzasków.
Lu kasz Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2021 Cześć @eathan, to jeśli chodzi o napęd w takim razie temat można uznać za rozwiązany i zamknięty. Co do sztycy to jak odtłuściłem sztycę , natomiast rurę podsiodłową na tyle co wszedł palec ze szmatą. Wtedy efekt był najgorszy (najwięcej trzasków i podnoszenie siodełka co 5km. Z pastami do karbonu to się naczytałem (również jeden z wątków na tym forum), iż pasty do karbonu często majką jakieś mikro granulki które w przypadku aluminium (i sztyca i rama) działają ściernie przez co po czasie efekt może być odwrotny od zamierzonego. Dlatego też zdecydowałem się na środek carbogrip firmy mariposa. I tak jak wyżej pisałem, siodełko nie zjeżdża natomiast dźwięki słabsze/cichsze ale występują.
Rekomendowane odpowiedzi