Haszczur Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Witam, Sprawa dotyczy hamulców hydraulicznych a dokładnie odpowietrzenia. Te hamulce mam już od kilku lat i kupiłęm w sklepie nowe. Otóż hamulca nie można odpowietrzyć w sposób zalecany, rekomendowany przez speców z Magury a to dlatego, że otwór w klamce służący do zainstalowania strzykawki nie jest drożny. Włąśnie rozebrałem klamkę na czynniki i nie ma żadnego kanału którym można przepompować płyn ze zbiorniczka wyrównawczego do otworu technologicznego znajdującego się w pokrywie klamki. Wygląda to tak, odkręcam imbus w zacisku i za pomocą złączki podłączam strzykawkę z wężykiem wypełnioną płynem hamulcowym, ustawiam klamkę hamulca równolegle do podłoża i po odkręceniu imbusa w otworze pokrywy zbiorniczka wyrównawczego instaluję strzykawkę bez tłoczka (jak na filmie Magury), następnie tłoczę płyn strzykawką w zacisk i d...pa. Płyn po pewnym czasie sika przez uszczelniacz na tłoczku klamki a tłok w strzykawce przy zacisku wypychany jest przez powstałe w układzie ciśnienie. Dzieje się tak od początku w obydwóch hamulcach, jedynie aby go odpowietrzyć muszę odkręcić całą pokrywę zbiorniczka (przykręcana na 3 małe torxy i 1 imbus), pod pokrywą jest gumowa membrana/uszczelka, lać do zbiorniczka płyn i przeciągać go strzykawką przez zacisk. Dodam, że jest duży problem z poprawnym odpowietrzeniem w szczególności przedniego hamulca, jest mało efektywny. Właśnie nadszedł czas na wymianę tarcz, na przód założyłem 180 i 4h ustawiałem przedni hamulec, niby udało się, nie trze ale z tym odpowietrzaniem to totalna kicha. Czy ktoś spotkał się z jakąś wadą technologiczną tego modelu. Dziękuję za jakieś podpowiedzi i pozdrawiam 1
Stolpmunde Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Po lekkim odkręceniu(2-3 obroty) prawej śrubki na deklu zbiorniczka otwór odpowietrzający odzyskuje drożność,po wkręceniu traci.Taki zauważyłem efekt tej operacji,spod dekla powietrze nie ucieka tylko tym otworem w który "wkręcamy" strzykawkę. Sprawdzałem na razie "płucnie" dmuchając w gniazdo w które wkręcamy przewód hydrauliczny.Jutro zalewam i zdam relacje z efektów. Edytowane 17 Lipca 2020 przez Stolpmunde
Rekomendowane odpowiedzi