Ailatan Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Cześć wszystkim! Najpierw kilka słów o mnie. Nowy członek na forum (nowy piszący, bo czytam już od dawna), jeżdżący rowerami wszelkiej maści od lat wielu. Od niedawna - od tego sezonu - postanowiłem wziąć się za serwisowanie roweru. Uczę się wszystkiego powoli i gromadzę narzędzia. W lutym tego roku nabyłem drogą kupna po całkiem atrakcyjnej cenie świetny rower XC 050 LTD 29" ROCKRIDER https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-050-ltd-29-id_8548144.html. Przejechałem nim jakieś 1700 km ale od pewnego czasu zmagam się z problemem. Bardzo dziwnym problemem, a mianowicie: w czasie jazdy, po zrzuceniu na najmniejszą zębatkę z tyłu słyszę upierdliwy hałas. Coś jakby ocieranie. Występuje to nieregularnie, dopiero po pewnym czasie pedałowania (dzisiaj np. po około 15km) i tylko jak pedałuje będąc na rowerze. Na stojaku wszystko chodzi elegancko i cicho.Nie potrafię w 100% zlokalizować źródła hałasu, wydaje mi się, że dochodzi z okolicy supportu. Raczej to nie łańcuch ocierający o cokolwiek bo zostałby gdzieś ślad. Czy ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 29 Maja 2020 przez Ailatan
Accent_Szaj Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 10 godzin temu, Ailatan napisał: tylko jak pedałuje będąc na rowerz Wymieniłeś kiedyś łańcuch? Sprawdź go przymiarem,jak nie masz,to kup(7zł),lub podejdź do serwisu sprawdzą za Free Druga opcja,moim zdaniem,to źle ustawiona przerzutka.
Ailatan Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Opublikowano 30 Maja 2020 Łańcuchy zmieniam regularnie - jeżdżę na trzy. Przymiar mam i wszystko jest ok. Przerzutka zmienia bardzo dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje. Ustawiłem wszystko zgodnie ze sztuką i instrukcją Srama. Nie do końca jeszcze rozszyfrowałem temat odległości górnego kółka od zębatki, wg. Instrukcji ma to być 14mm (nie mam tego "miernika" srama do ustawiania), a w tej chwili mam nieco więcej. Będę jeszcze z tym kombinował. Czy to może być to? I dlaczego tylko na najmniejszej zębatce problem występuje? Podejrzewam na chłopski rozum, że w takim ustawieniu łańcucha działają największe siły.
Ailatan Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2020 Ustawiłem odległość ale nic to nie zmieniło. Teraz mam wrażenie, że to jednak może z tylu ten dźwięk dobiega. Próbowałem kombinować z siłą zacisku tylnego koła ( nie mam klucza dynamometrycznego) ale również bez skutku. Chyba będę musiał się poddać i liczyć na serwis
Rekomendowane odpowiedzi