Skocz do zawartości

Merida Scultura 400 2020

Zuczus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

z góry przepraszam, że zaczynam aktywność na forum od pytania, ale nie chcę wtopić. Mianowicie jestem na etapie kupna pierwszej szosówki. Wybór padł na meride Scultura 400, która ma nietypową rozmiarówkę w sensie rozmiar producenta to długość rury podsiodłowej, a nie klasycznie długości ramy.

Do rzeczy, z tego co ustaliłem jestem na pograniczu rozmiaru M-L (54), a L (56). W przypadku mniejszego rozmiaru długości ramy w rzeczywistości wynosi 56.

Mój wzrost 183, przekrok 85. Pozostałe dane na ilustracjach. Pomóżcie bo nie chcę aby przygoda z szosą zaczęła się od męczarni.

Dodam tylko, że nigdzie tego modelu nie mogę porównać na żywo (wszędzie brak L)

Natomiast jadę przypasować inny model Meridy o tej samej geometrii.

Screenshot_20200527-215035.jpg Screenshot_20200527-215150.jpg Screenshot_20200527-215156.jpg Screenshot_20200529-220704.jpg

Edytowane przez Zuczus
Dodanie zdjęć
krzysztofwinkler79
Opublikowano

Można spytać co to za aplikacja?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Na pierwszą szosę lepsza będzie L (jest 19 mm wyższa). Ja mam też 183 cm i od 2017 Sculturę 400 w rozmiarze L. Po 2 latach obniżyłem mostek tylko o 8 mm (1 podkładkę 5 mm + 1 cienką, zostało 2 * 5 mm + 10 mm). Teraz teoretycznie mógłbym obniżyć o jeszcze 1 cm – dopiero wtedy będzie wysokość M/L ze wszystkimi podkładkami.

Rama M/L jest o 4 mm krótsza (reach/zasięg) i ma o 1 cm krótszy mostek – to ma małe znaczenie, bo jest do wyregulowania długością mostka. Moje wrażenia z długości roweru: z początku wydawał mi się trochę za długi, teraz jest OK (przyzwyczaiłem się, może bardziej rozciągnąłem).

Co do pozycji na rowerze pewne znaczenie ma siodełko. Mi po zmianie na PRO Turnix jest łatwiej jeździć w dolnym chwycie.

Edytowane przez Scultura
W lepszym świetle zobaczyłem, że mam 1 podkładkę 10 mm, 3 * 5 mm i jedną 2 albo 2,5 mm
Opublikowano

Trochę za późno napisałeś. Tydzień temu padła decyzja na rozmiar M/L. Podyktowany kilkoma względami. Przymierzyłem obie ramy, ale z modelu Scultura 80, gdyż nigdzie nie mogłem dostać 400 L. Zdecydowanie lepiej siedziało mi się na mniejszym. Jakoś mniej wyciągnięty 🙂 poza tym od 10 lat jeżdżę na zbyt dużym treningu i wiem jak to może zniechęcić do jazdy. Na chwilę obecną zrobiłem około 200 km na 400 i wydaje mi sie, że dobrze wybrałem. Zauważyłem, że i tak zbytnio przyciągam się do mostka na siodełku więc na L byłoby jeszcze gorzej. W razie czego mostek mogę zamontować dłuższy. W sumie przeważył fakt, że nigdzie rozmiaru L nie mogłem dostać w okolicy, a Merida nie wysyła rowerów. Mam nadzieję, że pierwsze odczucia po jeździe okażą się słuszne i rower posłuży na ładnych parę lat.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopię temat, i jak wrażenia z jazdy, da się tym w miarę komfortowo jeździć ? Czy bardziej sportowo? Mam 182 cm wzrostu i 86 cm przekrok i też się zastanawiam nad M/L lub L.

Opublikowano (edytowane)

Z propozycji meridy wychodzi ci M/L. U mnie XL. Reach meridy to silnie rekreacyjne mode, jak w kazdej ramie endurance do latania dalej. Na twoj wzrost wychodzi M/L, reach 390mm. Ja bym raczej szedl w m/l, zeby uniknac skracania mostka, bo nawet w mtb 1cm zrobil mi ostatnio spory psikus. Mam jakies 196cm wzrostu i wiem, ze reach na poziomie 440 to daleko - merida mowi, ze ma 400mm, wiec od razu wiem, ze siedzialbym jak na stolku :) Do aero zapewne sa dolne chwyty :P

Bralbym M/L na twoim miejscu, bo nogi powinny wypasc po ludzku. Kierownica napewno nie wyleci za daleko, w L mialbys juz nizsza pozycje bazowa, problem ze wstepnym ustawieniem kolan.

Jak chcesz to sprwadzic, to albo sklep, albo decathlon. Maja tam te tribale/tribany:P Reach dla ramy XL wynosi 386mm. Tam sie siedzi prawie prosto, bo testowalem XL. Chociaz to zludne, bo trzeba wykrecic siodelko w gore. Geometria meridy rzedu 400mm dla XL pasowalaby mi bardziej. Nie jest to napewno sport/triathlon.

Edytowane przez pepedombo
  • Lubię to! 1