Skocz do zawartości

SR SUNTOUR XCR 32 RLR AIR - kilka pytań

jerzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem wraz z rowerem amortyzator SR SUNTOUR XCR 32 RLR AIR. Zaniepokoiły mnie dwie rzeczy:

1) Nie było na żadnej z goleni o-ringu do pomiaru SAG-u. Myślałem że jest on w każdym powietrzniaku.

2) Zacząłem regulować tłumienie odbicia, wkręciłem na max w jedną stronę: tłumienia nie było; wkręciłem na max w drugą: coś się ukręciło i nie da się już skręcić. Teraz tłumienie pozostało maksymalne. Wygląda na to, że ten plastikowy regulator, który jest imbusem 3mm nie wchodzi kompletnie na trzpień. Co się tam stało? Mocno nie kręciłem, mam wyczucia.

Opublikowano

1. Nie jest to standardem.

2. Wyjmij to pokrętło i pokręć normalnym imbusem.

Opublikowano

Inaczej: wyjąłem porętło. Wykręciłem dużym imbusem (chyba 8mm) stalową śrubę z dziurką. Wyjąłem trzpień, wysunąłem, wkręciłem dużym imbusem i regulacja teraz jakby działa... ale jakby nie ma takiego zakresu jak przedtem. Nie da się ustawić tak dużego tłumienia. Niewiem, dla mnie to wygląda jakby seryjnie tam był za krótki trzpień.

Opublikowano

Wyciągnij te czerwone pokrętło i zobacz czy imbus nie został w środku śruby bo często te imbusy lubią wychodzić z tego czerwonego pokrętła 

Co do oringu sagu to niestety lecz fabrycznie suntour nawet nie daje w Raidonach czy Epixonach

Opublikowano

Imbus wyjąłem cały i włożyłem. Ale trudno teraz regulacja jest mniej wyczuwalna niż wcześniej albo to placebo...

Muszę pojeździć.

W każdym razie to normalne, że przy troszkę mocniejszym przekręceniu, przekręca się w taki sposób że nie da się nic regulować? Mowa tu o sile porównywalnej do siły potrzebnej do załączenia starego radia samochodowego z jedną gałką, gdzie na minimum wyłączało się radio. Żadne szarpanie.

Opublikowano

Prawda jest taka, że cały ten amortyzator śmiechu warty i za bardzo się przejmujesz, że jakieś pokrętło odpada czy nie działa zbyt płynnie ;) W żadnej innej marce jakość nie idzie w parze z ceną jak w suntourach właśnie.

Opublikowano
12 godzin temu, ACTIVIA napisał:

Co do oringu sagu to niestety lecz fabrycznie suntour nawet nie daje w Raidonach czy Epixonach

Kupowałem u Ciebie Raidona i był fabrycznie oring ;)

Opublikowano
Godzinę temu, maras52 napisał:

był fabrycznie oring

No nie koniecznie fabrycznie. Dobre sklepy sprawdzają sprzedawane amory,a najlepsze przeprowadzają serwis 0.Wtedy Aktivia pewnie dokłada oringi ;) 

Opublikowano

Kupiłem bez zerówki ;) aczkolwiek możliwe że @ACTIVIA coś tam majstruje przed sprzedażą.

Nie mniej kupiłem fabrycznie nowy z oringiem ;)

Opublikowano
10 godzin temu, maras52 napisał:

Kupowałem u Ciebie Raidona i był fabrycznie oring ;)

Fabrycznie nie był, tylko ja ci dałem z dobrej woli. Daje je wtedy kiedy klient wybiera przegląd zerowy lub chce skok inny niż 100mm

Opublikowano

A to zwracam honor myślałem że to inny skok jest już "z kartonu" ;)

I dziękuje ;)

Opublikowano
43 minuty temu, ACTIVIA napisał:

Fabrycznie nie był, tylko ja ci dałem z dobrej woli

Wiedziałem ;) 

9 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Wtedy Aktivia pewnie dokłada oringi ;) 

Opublikowano
W dniu 30.05.2020 o 10:24, vdcmike napisał:

Prawda jest taka, że cały ten amortyzator śmiechu warty i za bardzo się przejmujesz, że jakieś pokrętło odpada czy nie działa zbyt płynnie ;) W żadnej innej marce jakość nie idzie w parze z ceną jak w suntourach właśnie.

To jaki polecasz najtańszy godny polecenia widelec powietrzny?

Opublikowano

Ja osobiście polecam Rock shoxa Recona RL  

Opublikowano

Sugeruję, żebyś się nauczył żyć z tym co masz bo za coś co będzie odczuwalnie lepsze będziesz musiał wyłożyć 1,2-1,5kPLN