Skocz do zawartości

Strzelanie bębenka dt swiss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Mam problem odnosnie strzelania w tylnym kole. Myśle że zlokalizowałem problem poniewaz jak wyczyszcze bębenek, zapadki, i środek kasety przy zapadkach i nasmaruje troche oliwką to nic niestrzela ale tylko na okolo 20km.

Piasta to Dt Swiss a kaseta to Sunrace 11-46, rama karbonowa

Byłem w serwisie z tym robili tak samo jak ja i starczyło moze na 30km 

Wydaje mi sie to nienormalne zeby czyscic bebenek co kazdą jazde

Miał ktos moze podobny problem lub wie jak to rozwiazac?

Edytowane przez Klaudiusz 7
Opublikowano

Może lepiej jakiś smar dać zamiast oliwki?

Opublikowano

Jaki to model piasty? Masz zapadki czy ratched? 

Opublikowano

Jak masz RACHET DT swiss podobno musisz mieć czerwony smar od DT inny nie bardzo zdaje egzamin 

Ja mam piasty dt 350 w sumie Raz robiłem serwis i użyłem tego smaru i jest wszystko ok 

ratchets-36.jpg
Opublikowano
5 minut temu, revolta1 napisał:

Jak masz RACHET DT swiss podobno musisz mieć czerwony smar od DT inny nie bardzo zdaje egzamin 

Hehehe to tylko chwyt marketingowy :D mam całkowicie inny smar na ratchecie, Klubera, drogi smar jak diabli działa bardzo dobrze.

• Pomógł 1
Opublikowano

No ale jak dedykowany jest tańszy?.?.? To przyplaciles he he 

Opublikowano
14 minut temu, revolta1 napisał:

To przyplaciles he he 

Haha świetne,ale nie przepłacił,bo kupiliśmy go w 10 osób do łożysk ceramicznych. @Kruk użył go również do piast.Ciekawe też muszę spróbować,bo póki co mam właśnie ten czerwony od DT

Opublikowano

Noo ogólnie jak idzie o ratchet to używam Klubera którego ładuje wszędzie gdzie coś trze o coś, tylko do sterów daje PM 600 ale to off top.

Wydaję mi się że Kolega ma 3 zapadkowego DT i możliwe że albo się sprężynka rozluźniła na zapadkach, albo się zapadki wyrobiły albo sama bieżnia zapadek. 

Opublikowano
22 godziny temu, elmapeto napisał:

Może lepiej jakiś smar dać zamiast oliwki?

W serwisie shimano powiedzieli mi że smar do tamtych miejsc musi być bardzo rzadki dlatego używam rzadkiej oliwki od shimano do łańcucha

Piasta to: DT SWISS 370 STRAIGHTPULL IS 12X142MM

na 3 zapadki

19 godzin temu, Kruk napisał:

Noo ogólnie jak idzie o ratchet to używam Klubera którego ładuje wszędzie gdzie coś trze o coś, tylko do sterów daje PM 600 ale to off top.

Wydaję mi się że Kolega ma 3 zapadkowego DT i możliwe że albo się sprężynka rozluźniła na zapadkach, albo się zapadki wyrobiły albo sama bieżnia zapadek. 

Niemożliwe że coś sie rozluzniło czy zużyło bo jak kupowałem ten rower to już tak strzelało, w serwisie zrobili i było wszystko ok dopóki nie opłukałem roweru na myjce ciśnieniowej.

szczególnie uważałem na piasty i inne łożyska i spłukałem tylko rame i koła, byłem znowu w serwisie zrobili to samo i od tamtego czasu co ileś km musiałem ściągać tą kasete czyscic tam wszystko smarować i zakładac. Jest to naprawde wkurzające szczególnie jak mocniej przycisne na pedały

Opublikowano

Z czasem właśnie w zapadkowych piastach gdzie jest tylko taka obrączka stalowa jako sprężynka zapadek, wyrabia się ona i za słabo dociska zapadki do bieżni, przez co może strzelać w piaście. Nie twierdze że to u ciebie ten problem ale może być.

Opublikowano
W dniu 30.05.2020 o 18:17, Kruk napisał:

Z czasem właśnie w zapadkowych piastach gdzie jest tylko taka obrączka stalowa jako sprężynka zapadek, wyrabia się ona i za słabo dociska zapadki do bieżni, przez co może strzelać w piaście. Nie twierdze że to u ciebie ten problem ale może być.

A jak wytłumaczyć to że dzieje mi sie tak z tą piastą prawie od nowości? A po 2 nic nieprzeskakuje jak pedałuje tylko przy każdym mocniejszym nacisnięciu słychać jak cos kilka razy strzeli, jest to w miare tępy dzwięk

Opublikowano

A jesteś w takim razie pewny że to piasta, a nie korba, suport czy nawet sztyca z zaciskiem?

Opublikowano
20 godzin temu, Kruk napisał:

A jesteś w takim razie pewny że to piasta, a nie korba, suport czy nawet sztyca z zaciskiem?

Jestem na 100% pewny ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

U mnie też co jakiś czas strzelało i po wielu wnikliwych badaniach, okazało się, że to mocowanie tylnego koła jest winne. Mam 12x142. Wystarczyły drobiny piasku w okolic ośki i zacisku i przy mocniejszym deptaniu rower trzeszczał. Wystarczyło rozkręcić, zdjąć koło, przedmuchać i na jakiś czas spokój. 

Opublikowano

Te 370tki tak mają. Rozumiem, że piszesz o takim sporadycznym zjawisku - strzał jakby łańcuch przeskoczył ale tylko efekt dźwiękowy - bez przepuszczania/przeskakiwania bębenka? Czasami pomaga oliwienie gniazd zapadek. Najlepiej jednak dać tam smaru ale spręzyna trzymajaca zapadki w dt jest jednorazowa (po zdjęciu powinno się ją zastąpić nową).

Opublikowano

Można próbować też dać jakiś zamiennik twardszy aby zapadki pewniej wskakiwały w bieżnie.