matimac1994 Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Cześć Szajbajki. Kupiłem ostatnio nowy rower z 2016 roku przez internet - Romet Orkan 5M. Przyszedł on w pudełku, więc musiałem go złożyć. Był też już na serwisie 0 więc został trochę podregulowany. Ale do sedna sprawy. Posiadam w rowerze korbę Shimano Deore FC-T611 z zewnętrznym wkładem supportu Shimano SM-BB52. Niestety podczas ostatniego przeglądu roweru zauważyłem że korba z całą zębatką oraz z korbą po przeciwnej stronie rusza się na boki. Odchył oceniłbym na kilka mm, ale jest on zauważalny i w skrajnych przypadkach, gdy linia łańcucha bięgnie trochę krzywo w momencie naciśnięcia na pedał od strony zębatek potrafi on lekko ocierać o przedni wózek. Dodatkowo mam dziwne wrażenie podczas jazdy jakby korba dostawała lekkich wibracji w pewnym zakresie obrotu. Czy wspomniany luz jest normalny w tego typu rozwiązaniu? Jeżeli nie, jak mógłbym zdiagnozować i ewentualnie usunąć wadę?
Yan Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Luzu nie powinno być. Wrzuć film. Tak będzie najprościej.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Godzinę temu, matimac1994 napisał: Jeżeli nie, jak mógłbym zdiagnozować i ewentualnie usunąć wadę? Oddaj na gwarancję.Skoro rower jest nowy.
Gość Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Albo zapomnieli o podkładce albo korba jest poprostu źle skontrowana. Zdjecia mufy suportowej czy filmik pomoga nam w diagnozie.
matimac1994 Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Opublikowano 29 Maja 2020 @Yan @PrzeLuka Mam nadzieję, że widać i słychać na filmiku ten luz. https://photos.app.goo.gl/C9uSE4r2bwdGLGbT8 Dzięki za odpwiedź
craroce Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Spróbuj popuścić dwie śruby przy ramieniu korby i dokręcić nakrętkę plastikową która jest wkręcona do osi korby, tak aby luz znikł. Jeśli luz zostanie zniwelowany, ponownie dokręć dwie śruby na klucz imbusowy. 1
Rekomendowane odpowiedzi