Skocz do zawartości

Luz na korbie z zewnętrznym wkładem supportu

matimac1994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Szajbajki. 

Kupiłem ostatnio nowy rower z 2016 roku przez internet - Romet Orkan 5M. Przyszedł on w pudełku, więc musiałem go złożyć. Był też już na serwisie 0 więc został trochę podregulowany.

Ale do sedna sprawy. Posiadam w rowerze korbę Shimano Deore FC-T611 z zewnętrznym wkładem supportu Shimano SM-BB52. Niestety podczas ostatniego przeglądu roweru zauważyłem że korba z całą zębatką oraz z korbą po przeciwnej stronie rusza się na boki. Odchył oceniłbym na kilka mm, ale jest on zauważalny i w skrajnych przypadkach, gdy linia łańcucha bięgnie trochę krzywo w momencie naciśnięcia na pedał od strony zębatek potrafi on lekko ocierać o przedni wózek. Dodatkowo mam dziwne wrażenie podczas jazdy jakby korba dostawała lekkich wibracji w pewnym zakresie obrotu. Czy wspomniany luz jest normalny w tego typu rozwiązaniu? Jeżeli nie, jak mógłbym zdiagnozować i ewentualnie usunąć wadę?

Opublikowano

Luzu nie powinno być. Wrzuć film. Tak będzie najprościej.

Opublikowano
Godzinę temu, matimac1994 napisał:

Jeżeli nie, jak mógłbym zdiagnozować i ewentualnie usunąć wadę?

Oddaj na gwarancję.Skoro rower jest nowy.

Opublikowano

Albo zapomnieli o podkładce albo korba jest poprostu źle skontrowana.

Zdjecia mufy suportowej czy filmik pomoga nam w diagnozie.

Opublikowano

Spróbuj popuścić dwie śruby przy ramieniu korby i dokręcić nakrętkę plastikową która jest wkręcona do osi korby, tak aby luz znikł. Jeśli luz zostanie zniwelowany, ponownie dokręć dwie śruby na klucz imbusowy.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ok, tak zrobię. Dzięki :D