Kacperrrr Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Witam jestem tu nowy, mam pewne pytanie dotyczące ilości mleczka w oponach tubeless. Mianowicie ostatnio kupiłem rower na ramie Giant trance 1.5 który ustawiony jest na oponach bezdętkowych 27,5" 2.5 . Chciałbym zapytać oto ile mleczka dolać do tych właśnie opon (w środku jest tylko zaschnięte mleczko niema już nic płynnego) Z góry dziękuje Pozdro
Ares Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Rozumieć trzeba jakobyś kupił używkę. Jak nie wiesz jakie mleko tam było to musisz wyczyścić oponę ze starego zaschniętego mleka i dopiero lać nowe. Tak czy inaczej czyli czy zaschło czy nie ja leję w okolicach 150 ml.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 3 godziny temu, Kacperrrr napisał: 27,5" 2.5 A nie przypadkiem 2,25? Tam leje się około 100ml i tak jak napisał @Ares wyczyść wszystko i zalej nowe mleko.Jakie? Tu masz filmik
Kruk Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Noo ja do swoich lałem 100 ml na oponę 2,25. Przy 2,5 bym dał 120ml pewnie.
johankalvatn Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 W dniu 28.05.2020 o 23:59, Accent_Szaj napisał: A nie przypadkiem 2,25? Tam leje się około 100ml i tak jak napisał @Ares wyczyść wszystko i zalej nowe mleko.Jakie? Tu masz filmik Na tym filmie Daniela jest między innymi spray naprawczy Espresso Doppio 125ml CaffeLatex. Można to stosować do opon tubeless lub z dętkami. Chciałem mieć coś szybkiego w razie awarii zarówno dla opony z mlekiem jak i z dętką. Bo mam dwa rowery i na dzień dzisiejszy i to i to. Kupiłem to espresso. I użyłem do opony z przebitą dętką. ( małe drobne przebicie jak to w dętce co na koniec sprawdziłem. Aplikacja bardzo prosta przez prestę, koło złapało ciśnienie, zrobiło się fajnie twarde tak ze 2 bary i trzymało około kilkunastu sekund. Potem bum ciśnienie zeszło ponownie do zera. Aplikowałem znowu bo coś tam zostało w tej puszce uszczelniacza. Znów to samo. Opona się napompowała, ciśnienie trzymało może kolejne 10 sekund i bum wszystko poszło w atmosferę. No i 40 zł również bo tyle dałem za to espresso. Pojemnik pusty. Opona 2.1 koło 29. Nie rozumiem. Małe przebicie w dętce i coś co ma złożyć do uszczelniania nie działa zupełnie. Tu nie można mówić o tym, że coś źle zastosowałem itd bo jest tylko jeden sposób aplikacji. Wężyk na prestę i naciskamy. Jak można sobie sprzedawać coś co zupełnie nie działa.?
Krystiano Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Pytanie jak faktycznie duża była dziura. Pamiętaj że gdy już oglądasz uszkodzoną dętkę to wydaje się malutka (1 mm), gdzie po napompowaniu do 2 atmosfer dętka nabiera sporej objętości i owa mała dziurka może rozciągnąć się na 3-4mm (zresztą sam zobacz jak napompujesz w domu dętkę bez wsadzenia jej w oponę). Inna kwestia czy obce ciało nie siedziało cały czas w oponie
johankalvatn Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Teraz, Krystiano napisał: Pytanie jak faktycznie duża była dziura. Pamiętaj że gdy już oglądasz uszkodzoną dętkę to wydaje się malutka (1 mm), gdzie po napompowaniu do 2 atmosfer dętka nabiera sporej objętości i owa mała dziurka może rozciągnąć się na 3-4mm (zresztą sam zobacz jak napompujesz w domu dętkę bez wsadzenia jej w oponę). Inna kwestia czy obce ciało nie siedziało cały czas w oponie Była bardzo mała. Opona była nowa. I nie używana. Ja to robiłem podczas zakładania nowych opon. Dałem dętkę, która była fabrycznie trefna jak potem sprawdziłem. Rzadki przypadek ale się zdarzył. Ponieważ nie miałem drugiej dętki w domu to użyłem tego uszczelniacza, Pomyślałem sprawdzę. Jak teraz będzie dobry to kupię kolejny i będę woził z sobą.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 16 minut temu, johankalvatn napisał: filmie Daniela jest między innymi spray naprawczy Espresso Doppio 125ml CaffeLatex Szajbajk z tego co pamiętam,to nie poleca żadnego z zestawów naprawczych. Powiem Ci że są dwie opcje do dętek:łatki i nowa dętka.
AHABI ONE Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Opony Maxxis Forekaster 29x2.35 , mleko Stans NoTubes do każdej opony po 90ml i lata od zeszłego roku. Na koło 27.5x...też wystarczy.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 5 minut temu, AHABI ONE napisał: 90ml Troszkę mało. Jak złapiesz gwóźdź to może nie uszczelnić. Druga sprawa,to jak przez rok nie zaglądałeś to musisz wymienić mleko 100ml minimum
AHABI ONE Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Od września 2019, wyminę planuję na koniec czerwca, przyjdą upały to będzie świeżo zalane.
Rekomendowane odpowiedzi