Skocz do zawartości

skrzypienie tylniego zawieszenia

Wojciech0201

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

od niedawna stałem się właścicielem roweru typu full (cube ams 125 pro). Po nie długim czasie pojawiło się skrzypienie w czasie pedałowania, podczas dochodzenia znalazłem źródło, były to dolne łożyska w tylnym trójkącie. Po delikatnym nalaniu oliwką do łańcuchów w "szparę" skrzypienie ustało, jednak po 2-3 krótkich wyprawach (po każdej mycie roweru delikatnym strumieniem z węża) skrzypienie znowu się pojawiło a po ponownym nalaniu znowu ustało. czy taki objaw jest normalny w rowerach full ?

cube_2.jpg
Opublikowano

Nie. Łożysko wymaga porządnego nasmarowania smarem.

Opublikowano

A jak to używany rower to pewnie  bedzie trzeba wymienić te łożyska.

Opublikowano

W jaki sposób nasmarować ewentualnie wymienić te łożyska ?

Coś się stanie jeśli tego nie zrobię tylko co 80 km kapnę oliwką ?

bo luzów nie ma...

Opublikowano

Kapanie to łagodzenie obiawów a nie usówanie przyczyny.

Wyciągnąć, delikatnie otworzyć, napakować smaru, zamknąć i wprasować spowrotem. 

Przy wymianie nie ma otwierania łożyska i smarowania rzecz jasna.

Opublikowano

Można próbować smarować bez wyciągania łożysk. Mam jednak wrażenie, że trzeszczenie dotyczy gniazda osadzenia łożysk, a nie ich samych. 🤨 

Spróbuj na pakować smaru do łożysk, a nie oliwki. 

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj próbowałem to rozkręcić i zauważyłem że polowa śrub była luźna i dało się odkręcić bez żadnej dźwigni... wszystko dokręciłem i się zobaczę czy pomoże (hak przerzutki też był luźny więc nie wiem co z tym rowerem robił poprzedni właściciel :))

Mam jeszcze pytanie odnośnie ściągania uszczelnienia łożyska, czy to aby nie zniszczy mi łożyska ?

Edytowane przez Wojciech0201
Opublikowano

Łożyska nie ale jeśli nie zrobisz tego ostrożnie to zniszczysz uszczelnienie bez, którego łożysko długo nie przetrwa.