Skocz do zawartości

Kolanko

lukaszzsch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej Szajbaje!

Problem jak zawsze chciałoby się napisać. Walczę od dłuższego czasu z bólem w kolanie (ból najpierw po zewnętrznej stronie prawego kolana, po zmianie i ustawieniu bloków teraz boli z przodu. Po jeździe czuję to schodząc po schodach). Po wielu próbach udało mi się znaleźć pozycje siodła, która bólu nie powoduje ale jest wyższa niż wszystkie „mądre” metody. I to znacznie.

1bb3d4f9989c76bc1318c888cca5eb53.jpg

Co myślicie?

Opublikowano

Korba w poziomie i rzepka wysuniętego kolana ma się zgrać w jednej linii z osią pedału. Regulujesz to przesuwając siodełko przód tył.

Opublikowano

Jak obniżam siodło to naturalnie kolanko idzie do przodu. Teraz jest równo z osią pedału mierzone pionem.
Czyli obniżyć siodło i przesunąć je do tylu?

Opublikowano

Wysokość siodełka ustalasz wyprostowaną noga (delikatnie ugiętą) opartą piętą na pedale a nie wpinając się w blok. Potem sprawdź czy kolano jest w osi i ewentualnie skoryguj tył przód.

Opublikowano

Gdyby ten sposób działał to nie założyłbym tego tematu. Każde niższe ustawienie siodła „boli” przód tył także sprawdzałem. Może taka już moja fizjonomia??

Opublikowano

W takim razie trzeba pomyśleć nad innym siodełkiem, bo być może tu tkwi problem. Zmiana siodełka może rozwiąże oba problemy w sensie, że pozycja będzie właściwa względem korby i tyłek nie będzie bolał.

Opublikowano

Ból w jednym kolanie może wskazywać na asymetrię nóg / stóp. Podobno większość populacji tak ma.

Możesz próbować w ciemno (np jakąś podkładkę pod bloki) albo z jakimś bike fitterem.

Ja przez kilka lat woziłem się z bólem jednej stopy po zewnętrznej stronie. Ukośna podkładka pod blok w jednym bucie rozwiązała problem. Ale sam bym tego nie wymyślił.

Pozdrawiam, Jarek

Opublikowano

Czekam od kilku tygodni na zaproszenie na fitting, bo korona wykluczyła łódzkiego fittera. Dzięki za cenne wskazówki.

Opublikowano

Mała aktualizacja:

Przesunąłem siodło na maksa w tył
Bloki dałem bliżej czubka buta
Siodełko niżej

Efekt: kolano nie boli, dupa po 70 km tylko lekki dyskomfort, zważywszy, że wczoraj okolice kości kulszowym były jescze mocno opuchnięte to dzisiejsza wycieczka była rozkoszna.

A miałem już w koszyczku nowe siodło. Uff

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy po takim ustawieniu sznurek opada ci teraz w osi pedała czy pozycja jest dla ciebie dobra ale sznurek nie jest w osi?

Opublikowano

Sporo się zmieniło...tamten rower zginął pod kołami busa

Nowym byłem na fittingu. I nawet zapytałem o to całe ustawienie kolana względem osi pedału. Fitterzy na to nie patrzą.

Najważniejszy kąt w stawie kolanowym, który jak będzie:
-za mały to boli przód kolana
- za duży to boli tył kolana

Pozycja przód-tył siodła to kąt plecy - udo

Opublikowano

Mnie właśnie boli jedynie jedna noga (poniżej kolana po zewnętrznej stronie), druga jest idealnie. Na razie to co mogę zrobić to jeszcze raz sprawdzę oś kolano korba i jeśli jest wszystko w porządku to spróbuje podnieść trochę siodełko. Najgorzej że ból zaczyna się dopiero po przejechaniu jakichś 20km, także wszelkie testy będą dość czasochłonne. Ostatnim razem jak się wybrałem na przejażdżkę 90km to wracając pedałowałem już w sumie jedną nogą bo bałem się że mogę coś sobie nadwyrężyć. W ostatnim czasie zmieniałem siodełko i zapewne to będzie przyczyna. Na nowym siodełku jeżdżę bez wkładki żadnej i ewentualnie mogę także sprawdzić czy z wkładka w gaciach będzie to samo, może coś się gdzieś blokuje w kroczu i tez daje niepożądany efekt.

Opublikowano

Ból kolana na zewnątrz to złe ustawiony q-factor. Prostszym językiem masz zapewne blok w tym bucie ustawiony zbyt blisko ramienia korby.

Spróbuj przesunąć blok w bok do wewnętrznej krawędzi buta.

Ewentualnie masz tendencję do chodzenia palcami na zewnątrz i nie uwzględniłeś tego w ustawieniu bloków.

Zacznij jednak od jego odsunięcia od korby.

Opublikowano

Dzięki wielkie, tak też zrobię. 

1. Sprawdzę oś kolano korba

2. Przesunę nogę na zewnątrz (tak mam tendencję palców na zewnątrz akurat w tej nodze, uwzględniałem to w ustawieniu)

3. Góra / dół siodełko

4. Ostatecznie jakiś fitter jeśli dalej będzie mnie boleć

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ok, przesunąłem bloki maksymalnie do wew. I jest poprawa ale minimalna. Siodełko góra/dół bez rezultatów. Po wypięciu buta i położeniu go jeszcze z 5-10 mam do zewnątrz mam wrażenie że jest idealnie. Jest możliwe żeby to mogło być to i poprostu muszę jeszcze oddalić cała os od korby? Drugie pytanie jak odsunąć pedał od osi, jest jakiś prosty sposób?

Opublikowano (edytowane)

Właśnie przeszukiwałem sieć i forum i znalazłem wątek o przedlużaczach. Narazie znalazłem tylko na allegro z chin, czyli jakiś miesiąc będą szły pewnie. Szukam jeszcze gdzieś po sklepach pl

Zamówiłem z niemieckiego sklepu, przedłużka jtek. Mają na magazynie i nie będę czekał miesiąca jak z chin ale cena X3. Niestety nie udało mi się w pl namierzyć nigdzie na stanie w normalnych pieniądzach. Ta przedłużka daje trochę dużo bo aż 20mm ale zobaczymy po montażu czy coś dała. Na pewno się odezwę w temacie.

10.09.2020 - niestety po dwóch przejażdżkach ku... Szlak mnie .. dalej to samo, niby jest lepiej ale jednak ból jest po zewnętrznej stronie kolana. Coś jeszcze będę kombinował ale chyba bez fittera się jednak nie obejdzie. Masakra jakaś mam dość.

Edytowane przez Fenikspo
  • Lubię to! 1