Eisteufel Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Mam pytanie tak jak wyżej, czy jest to dobra alternatywa? Jak z wytrzymałością tej kasety? Mam krossa level b6 2017 z przerzutką slx z tyłu, przy zamianie kół w przyszłym miesiącu chciałbym wymienić napęd na 1x
ByQ94 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Ja wymieniam w tym miesiącu ale co do kasety to raczej wrzucam sunrace 11-46 za wymianę wszystkiego wyjdzie mi okolo 1900zł
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2017 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Jeśli stopniowanie będzie Ci odpowiadać to czemu nie. Ja jeżdżę na 1 (34T) x 10 (CS-HG 50-10 11-36T). Śmiga mi się epicko choć przyznaje, że 42T z tyłu czasem by się przydało. Sprawdź jaka największą koronę obsłuży Ci przerzutka. W linku poniżej poszukaj swojego SLXa i sprawdź parametry aby mieć pewność, że przerzutka będzie współgrać z kasetą. http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.1/MTB/Rear Derailleur
Eisteufel Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2017 48 minut temu, PrzeLuka napisał: Jeśli stopniowanie będzie Ci odpowiadać to czemu nie. Ja jeżdżę na 1 (34T) x 10 (CS-HG 50-10 11-36T). Śmiga mi się epicko choć przyznaje, że 42T z tyłu czasem by się przydało. Sprawdź jaka największą koronę obsłuży Ci przerzutka. W linku poniżej poszukaj swojego SLXa i sprawdź parametry aby mieć pewność, że przerzutka będzie współgrać z kasetą. http://productinfo.shimano.com/#/spec/2.1/MTB/Rear Derailleur Wg tabelki max dla mojej przerzutki to 36t. Aktualnie mam 11-36 i może spróbuje z taką konfiguracją. Jaka jest różnica w wadzę przy 2x10 a 1x10?
specialized34 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Przyłącze się do tematu jeżdżę na napędzie 1x10 kaseta sunrace 11x40 poprzednia 11x42 tylko tym razem padło na stalowa bo Alu dość szybko padła ale jako z samej kasety jestem bardzo zadowolony.
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2017 Opublikowano 27 Czerwca 2017 9 godzin temu, Eisteufel napisał: Jaka jest różnica w wadzę przy 2x10 a 1x10? Odchodzi parę gratów i ubytek na masie jest. Nie może jakiś znaczący ale jest. Zdejmij, zważ i będziesz wiedział ile ubędzie. Jak obstawiam coś około 300 gram. 9 godzin temu, Eisteufel napisał: Aktualnie mam 11-36 i może spróbuje z taką konfiguracją Zdjęcie kilku rzeczy z roweru nic Cię nie kosztuje wiec może faktycznie lepiej sprawdzić jak się jeździ na jednoblacie niżeli niepotrzebnie nakupować części. 9 godzin temu, Eisteufel napisał: Wg tabelki max dla mojej przerzutki to 36t. Myślę, że poradziła by sobie z 42T ale ja pomimo wszystko nie ryzykował bym zniszczenia przerzutki. Jedni ci powiedzą, że da rade inni że nie. Jedni i drudzy mają racje. Da rade ale czy nie uszkodzisz w ten sposób przerzutki nikt Ci nie zagwarantuje. Ja pomimo różnych opinii stosuje zalecenia producenta a jeżdżę na Shimano ZEE FR Pytanie mam jeszcze. Co Ci nie odpowiada przy napędzie 2 x10, że postanowiłeś go zmienić?
Eisteufel Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2017 Chce uprościć rower jak tylko się da, czasem mam problemy ze zmianą przerzutek bo klikam tyłem a potem przypominam sobie, że wystarczyłoby raz kliknąć przodem
specialized34 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zee fr daje spokojnie radę 42T sam jeżdżę i jeszcze zapas zostaje i jest piekielnie sztywna i nie ma problemów z wózkami przynajmniej. Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Zalas Opublikowano 27 Czerwca 2017 Opublikowano 27 Czerwca 2017 7 godzin temu, specialized34 napisał: Zee fr daje spokojnie radę 42T sam jeżdżę i jeszcze zapas zostaje i jest piekielnie sztywna i nie ma problemów z wózkami przynajmniej. Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Potwierdzam. Ale ja musiałem usunąć plastikową podkładkę z pod śruby B. Dorzucam foto porównawcze z GX-em oraz dokumentalny filmik (nie mój):
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2017 Opublikowano 27 Czerwca 2017 11 godzin temu, Eisteufel napisał: Chce uprościć rower jak tylko się da, czasem mam problemy ze zmianą przerzutek bo klikam tyłem a potem przypominam sobie, że wystarczyłoby raz kliknąć przodem Zdemontuj nie potrzebne graty i wystarczy. Ale jak masz trochę więcej kasy zainwestuj w dobry blat. Polecam coś z oferty Argon Components. Cena może mała nie jest ale naprawdę warto.
Franz Mauer Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) Mam kasetę w kołach na wyprawy Sunrace CS-MS0-T 11-36. NIe jest to jakiś top, ale jest wytrzymała. NIe ma lekko, a wygląda dużo lepiej niiż mój podstawowy SLX, która na dodatek jest cieższa o kilka gramów. Jak przyjdzie czas na wymianę SLX zastanowiam się nad powrotem do Sunrace,albo na tą co mam (budżetowo), albo coś bardziej topowego Szedłbym w 11-42, albo nawet 11-46,bo przy 10 rzędowej kasecie będziesz miał większy zakres przełożeń do dyspozycji. Warunek - czy obsłuży to przerzutka, choć w serwisie Shimano słysząłme, że przerzutki z gługim wówzkiem SGS dają radę Czytałem również o zastosowaniu wózków custom'owych, które również się sprawdzają, choć nie wiem czy nalezy wymieniać sprężynę napinającą czy nie... Edytowane 28 Czerwca 2017 przez Franz Mauer
jedras Opublikowano 27 Września 2017 Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Dzisiaj ustrzeliłem taką ponoć nie za wiele używaną w znośnej cenie do przetestowania czy mi podejdzie takie coś, w zasadzie zastanawiałem się czy nie kupić nowej GH500 11-42, ale jednak skusiłem się na Sun-a. Do przetestowania mam ją z Zee FR jak ktoś wyżej pisał ponoć daje radę w 1x10 z blatem 36 (w konie stinky, aktualnie 11-36 mam w niej 10s, a wcześniej używana była z 11-26 8s głównie do DH, ja chcę coś bardziej uniwersalnego na czym dam radę podjechać), jak nie da rady mam lekko zmęczonego Saint-a 10 rzędowego i XT 786 SGS tak że zdam relacje, fajnie jak by mi podszedł taki zakres bo w jekyllu chętnie bym z 2x10 przeszedł na 1 blat z przodu, chociaż dążyłem do 2x10 w konfiguracji 40/28 na 11-36. EDIT: Przyszła kaseta, po wstępnych przymiarkach: - XT M786 SGS - słabo to wygląda, nie będę się nawet bawił w wymianę śruby do regulacji na dłuższą, czy inne patenty - Zee FR M640 - tu jestem w szoku, trochę trzeba by podregulować, ale w zakresie pracy przerzutki i wygląda na to że będzie śmigać elegancko, zdecydowanie lepsza perspektywa niż XT - Saint M820 - a tutaj to pasuje jak by była do niej zrobiona tyle że ja mam ją z 2 ręki i wózek zdecydowanie nie jest SS jak w Zee, za to chyba finalnie trafi jednak ta przerzutka do Kony Stinky właśnie z kasetą 11-42 suna. Pozostałe może jeszcze jutro przymierzę, poza Zee były to przymiarki na sucho, niestety koła musiałem użyć z innego roweru, ponieważ tak mi się nakrętka zapiekła od kasety w Konie że nie dałem już dzisiaj rady jej ruszyć... tarcz przekładać mi się nie chce, albo adapterów, żeby się przejechać dla sprawdzenia, skoro da radę to już na docelowym kole zrobię to jutro, ewentualnie tylko przymiarki na sucho pozostałych kaset, nie mam za bardzo żadnego starego łańcucha, którego by mi nie było szkoda porozpinac kilka razy zeby poustawiać na tym wszystkie przerzutki jakie mam i przetestowac na żywo, jutro na pewno będę testował Zee, potem wstawię Sainta. Edytowane 2 Października 2017 przez jedras
Gość Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Wrzuć foty jak to wygląda z XT, bo będę kiedyś zakładał taką kasetę.
Misiek82 Opublikowano 23 Listopada 2017 Opublikowano 23 Listopada 2017 Hej ja używałem cały rok kasety sunrace 11x40 katowana była na treningach i na maratonach w tej cenie jest na prawdę dobra ma przejechane ok 8tkm i wciąż jest ok :-)
jedras Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Wybacz, rower z tą kasetą wywiozłem na zimę do rodziców. Aktualnie doszła SunRace 11-42 w bardziej budżetowej opcji 10s i 11s - wersja CS ze stalową największą zębatką w czarnym kolorze. Będę testował to być może w ten weekend, jeżeli nie to za 2 tygodnie, kilka innych spraw mam na głowie, do 29-er też planuję przesiadkę na 1x11 I wybór padł na kasetę CS8 11-46 tylko na tyle mało tego używałem, żeby stwierdzić czy ma sens czarna czy jednak srebrną, bo z tego co widziałem od czyszczenia i samego używania jednak złazi ta anoda. Jedyna czarna kaseta do porównania jaką mam to Sram 10s i tam jakoś strasznie to nie wygląda, ale jednak i złazi i łapie korozja jak się w zimę jeździ cały czas i parkuje pod blokiem. Bedę też testował te przerzutki z manetką i kasetą 11s. Myślę że ten Saint 820 sobie spokojnie poradzi.
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 9.03.2018 o 12:20, jedras napisał: Wybacz, rower z tą kasetą wywiozłem na zimę do rodziców. Aktualnie doszła SunRace 11-42 w bardziej budżetowej opcji 10s i 11s - wersja CS ze stalową największą zębatką w czarnym kolorze. Będę testował to być może w ten weekend, jeżeli nie to za 2 tygodnie, kilka innych spraw mam na głowie, do 29-er też planuję przesiadkę na 1x11 I wybór padł na kasetę CS8 11-46 tylko na tyle mało tego używałem, żeby stwierdzić czy ma sens czarna czy jednak srebrną, bo z tego co widziałem od czyszczenia i samego używania jednak złazi ta anoda. Jedyna czarna kaseta do porównania jaką mam to Sram 10s i tam jakoś strasznie to nie wygląda, ale jednak i złazi i łapie korozja jak się w zimę jeździ cały czas i parkuje pod blokiem. Bedę też testował te przerzutki z manetką i kasetą 11s. Myślę że ten Saint 820 sobie spokojnie poradzi. No i? Jakieś fotki napędu? Bo w sumie rozważam test 1x10 w moim nadciągającym fullu...
jedras Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie skończyłem zabawy z tym niestety, rzadko tam ostatnio bywam a i czas mam na dłubanie w rowerach ograniczony. W ten weekend z grubsza ogarnąłem konę i jekylla (się znaczy koła do nich), na napęd nie starczyło mi czasu, miałem jeszcze z moim trekkingiem trochę zabawy a on mi będzie w pierwszej kolejności potrzebny, a zostało mi w nim jeszcze sporo dłubaniny w stylu serwis amorka... do tego wymiana przedniej przerzutki na down swing i kombinowanie z różnymi rozmiarami opon i upychaniem pełnych błotników zamiast Vello Cross. W Jekyllu jest aktualnie Saint 820 z kasetą sunrace 11-42 11 s i manetką slx M7000, ale oczywiście nie zabrałem nowych linek a z tych z odzysku nie miałem wystarczająco długiej żeby to potestować. W Konie jest 11-36 + manetka i przerzutka zee, wstawiłem tam na chwilę 11-42 sunrace 10s, ale tak bez kombinowania na bank to nie będzie dobrze działać bo wózek ledwo wrzuca łańcuch na ostatni blat, jakieś tam plastikowe coś trzeba w niej zdjąć, ale nie zdążyłem podłubać w przerzutce, ani doregulować. W zasadzie mam już przygotowane tylne koła z tymi kasetami do sprawdzenia różnych interesujących mnie kombinacji, w konie będzie manetka 10s, w Jekyllu 11s tylko przekładać przerzutki i kasety i testować. Między 28.04 a 03.05 będę tam znowu i coś podziałam, opcjonalnie jak się nie wyrobię teraz mam w mojej zimówce 1x10 (32T + 11-36T z 786) to przywiozę inne kasety i przerzutki i potestuje na niej jeżdżąc na tym do pracy. Opcjonalnie kumpel obiecał mi na najbliższy rok udostępnienie dużej komórki lokatorskiej, jak odbiorę klucze to po prostu przywiozę to wszystko, bo trzymać gdzie za bardzo nie mam. Na pewno będę chciał przetestować Zee z kasetą 11-40 11s. SLX M7000 10s sobie raczej na bank poradzi, za to 786 chętnie sprawdzę też czy pociągnie 11-40, czy na 10 czy 11s wielkiego znaczenia nie ma, za to przy 11-42 było znacznie gorzej niż przy zee, ale tez nie kombinowałem z patentami na przeróbkę. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez jedras
Gość Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 No to czekam na wieści, bo przymierzam się do testu 1x10 i przydałoby się sprawdzić kasetę 11-42T. Ponoć przy takich kasetach 11-42T i większych bardzo poprawia pracę starszych przerzutek Shadow RD+ takowy dynks. https://www.wolftoothcomponents.com/products/goatlink
Puncu Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Jeżeli chcesz to moge Ci pożyczyć na próbe zębatkę 42 na tył
Rekomendowane odpowiedzi