Skocz do zawartości

Problem z regulacją deore 610

zavtra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam rower unibike fusion 2018 w którym z przodu jest deore 610 a z tyłu alivio m4000, naped 3x9 . Przerzutka była regulowana dwukrotnie u mechanika jednak łancuch stale obciera o wózek przedniej przerzutki na niektórych przełożeniach. Czytałem że ta przerzutka ( deore) jest przeznaczona do napędów 2x10 i 3x10 i łancuchow 10 rzedowych i sie zastanawiam czy nie jest tutaj problemem kwestia kompatybilności?

Opublikowano

Tak, diagnoza jest trafna. Jednak jest zwykle możliwe ustawienie, że będzie ocierać tylko na skrajnych przekosach.

• Pomógł 1
Opublikowano

Co najdzwniejsze łańcuch ociera zazwyczaj na przelozeniach na ktorych nie powinien ocierac, np jestem w stanie ustawic ze wszystko jest git w 3x7-9 ale wtedy obciera 1x1-3 albo 2x5-6 

Opublikowano

No to jeśli ociera na środkowym blacie to jest jakiś grubszy problem. Sprawdź czy łyżka/wózek/prowadnica/klatka przerzutki przedniej jest dokładnie równoległa do blatów korby oraz czy jest na odpowiedniej wysokości. Do tego czy pojemność przerzutki i ograniczenia co do największego i najmniejszego blatu odpowiadają posiadanej korbie.

Opublikowano

@zavtra z tego co widzę,to masz najprawdopodobniej nierównolegle łańcuch do wózka i/lub przerzutka jest na złej wysokości.Dodatkowo coś nie tak ze śrubami regulacyjnymi H i L

Zrób zdjęcia w takiej kombinacji:

Od boku na 3(największym blacie korby)

Od przodu na 3(największym blacie korby) i najmniejszej koronce z tyłu

Od przodu na 1(najmniejszym blacie korby) i największej koronce z tyłu