Skocz do zawartości

Prehistoryczny suport na nowy?

damianwojcik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Przyszedł czas na odnowę starego roweru. Sporo części do niego poszło nowych, ale niektóre zostawiłem stare jak np korba i suport bo były jeszcze ok. Rower miał służyć tylko do niedzielnych wyjazdów 🙂 Odświeżenie jak dla mnie wyszło odjazdowo w szczególności w tym kolorze😍. Problem pojawił się przy drugiej jeździe próbnej po przejechaniu zaledwie 50 km. Urwała się główka śruby dokręcającej korbę do suportu, oraz kwadrat na suporcie jak i w korbie został obrobiony 😡 Z tego co się dowiedziałem takie suporty nie lubią długich dystansów bo łapią luzy. Postanowiłem że wolałbym suport wymienić na lepszy ale z tych nawet niższych półek cenowych ze względu że to dalej będzie tylko rower na niedzielę. Natomiast suport różni się od nawet mi znanych starszych typów suportów gdyż miski na łożyska są jakby na stałe zamocowane w ramie (chyba że się mylę). I tu poproszę o pomoc i radę czy taki suport da się wymienić na inny? Miski z ramy nie wiem czy próbować wykręcać (bo może są na stałe zamontowane) czy próbować wybijać (to pewnie nie będzie gwintu na zamontowanie nowego suportu) a nie chcę próbować i psuć go na dobre.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.🙂

1158bd3ef8c92.jpgb309ed4db8097.jpg

a43589e1589f1.jpg0dcfd63649653.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, damianwojcik napisał:

Z tego co się dowiedziałem takie suporty nie lubią długich dystansów bo łapią luzy. 

Pierwsze słyszę.

Uralem przejechałem jakieś 12 tys km zanim nie poddała się rama, suport nadal jest dobry.

W razie powstania luzów się je po prostu kasuje.

2 godziny temu, damianwojcik napisał:

Postanowiłem że wolałbym suport wymienić na lepszy ale z tych nawet niższych półek cenowych ze względu że to dalej będzie tylko rower na niedzielę.

Tu już nie będzie lepszego nawet z tych niższych półek, bo suport jest wbijany i pozostaje tylko to co obecnie jest na rynku,  ana rynku pomimo, że te suporty nadal są używane za dużego wyboru nie ma.

Jeżeli konusy, wianki i miski są w dobrym stanie to wymienił bym samą oś. Można taką jeszcze kupić.

Opublikowano

Tak reszta cała, więc w takim razie pójdzie nowa ośka.  Ok dziękuje za podpowiedź. Pozdrawiam