Skocz do zawartości

Rower Merida Race 80 - Czy warto ?

ONX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszanowanko!

Pozwólcie, że nie będę przeciągał swojego debiutu na forum i przejdę prosto do meritum,

Poszukuję swojego pierwszego roweru szosowego i w trakcie swoich poszukiwań natrafiłem na ten oto sprzęt:

Rower Merida Race 80 z rocznika 2016 

https://www.centrumrowerowe.pl/rowery/szosowe/p,rower-merida-race-80-czarny-2016-merida,640545.html

Niestety niewiele udało mi się znaleźć wartościowych opinii o tym modelu w internetach, w związku z czym postanowiłem sprawdzić, czy ktoś z tu obecnych szajbajków nie miał może styczności z w/w modelem i czy w ogolę warto ? 

W tym przedziale cenowym (ok 2000 zł) wstydu chyba nie ma

A niestety duże znaczenie ma dla mnie aspekt wizualny i mimo prób, nie jestem w stanie przemóc się do B'twinów z Deca.... po prostu mi się strasznie nie podobają (bez urazy dla posiadaczy) :)

Pozdrawiam!

Opublikowano
19 minut temu, ONX napisał:

Uszanowanko!

Pozwólcie, że nie będę przeciągał swojego debiutu na forum i przejdę prosto do meritum,

Poszukuję swojego pierwszego roweru szosowego i w trakcie swoich poszukiwań natrafiłem na ten oto sprzęt:

Rower Merida Race 80 z rocznika 2016 

https://www.centrumrowerowe.pl/rowery/szosowe/p,rower-merida-race-80-czarny-2016-merida,640545.html

Niestety niewiele udało mi się znaleźć wartościowych opinii o tym modelu w internetach, w związku z czym postanowiłem sprawdzić, czy ktoś z tu obecnych szajbajków nie miał może styczności z w/w modelem i czy w ogolę warto ? 

W tym przedziale cenowym (ok 2000 zł) wstydu chyba nie ma

A niestety duże znaczenie ma dla mnie aspekt wizualny i mimo prób, nie jestem w stanie przemóc się do B'twinów z Deca.... po prostu mi się strasznie nie podobają (bez urazy dla posiadaczy) :)

Pozdrawiam!

Aspekt wizualny to większa połowa sukcesu. Tydzień temu miałem przyjemność "korzystać z koła" chłopaka wyposażonego dokładnie w ten model. Rower był kosmicznie zaniedbany (kompletnie nic przy nim nie robił)  przebieg według właściciela około 3000 km . Technika jazdy siłowa . Reasumując, skoro rower bez jakiejkolwiek obsługi jeździ bezawaryjnie rok czasu to myślę że warto go kupić.

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Dużym plusem tego modelu są hamulce dual pivot. Są o wiele bardziej skuteczne. Rower jest markowy, napis Merida to zawsze Merida. Szkoda, że nie ma informacji ile waży. Jeśli Ci się podoba to bierz. 

Właśnie sprawdziłem z ciekawości, że w Tribanach też już wszędzie są hamulce dual pivot. Widocznie od tego roku już większość firm  takie daje. Ja mam Tribana 520 z zeszłego roku jeszcze z pojedynczym pivotem. 

Opublikowano

A ile masz wzrostu? Bo pod podanym linkiem jest dostępny rower tylko w rozmiarze S.

Edit:

Wybacz. Źle spojrzałem.

Race jest dość wygodnym rowerem. Jeśli Ci się podoba i wiesz jaki rozmiar będzie dla Ciebie dobry to możesz wziąć. Scultury na początek nie polecam, ale Race będzie odrobinę wygodniejszy.

Pamiętaj, że gwarancja Meridy to 2 lata.

Kross też daje 2 lata gwarancji, ale można ją rozszerzyć na 5 lat. Wydaje mi się, że jakiegoś Vento za 2000 też dostaniesz.

Grunt to do roweru się przymierzyć przed zakupem.

Opublikowano

Panowie, dziękuje bardzo za opinię!
Jak widać trafiłem w odpowiednie miejsce.

Jeżeli nic się nie zmieni to zdecyduje się na ten model.

@Kamilw - 185 cm.  Na stronce z tego co widzę, jest dostępna pełna rozmiarówka. Ale to i tak nie istotne - link dałem raczej jako materiał poglądowy niż klepnięte źródło zakupu:)

Opublikowano
8 godzin temu, kamilw napisał:

Race jest dość wygodnym rowerem. Jeśli Ci się podoba i wiesz jaki rozmiar będzie dla Ciebie dobry to możesz wziąć. Scultury na początek nie polecam, ale Race będzie odrobinę wygodniejszy.

Nad Sculturą (Model 100) też myślałem ale nie chce przeinwestować w pierwszy rower szosowy.
A co jest takiego w Sculturze ? Nie jest wygodna ?

8 godzin temu, kamilw napisał:

Kross też daje 2 lata gwarancji, ale można ją rozszerzyć na 5 lat. Wydaje mi się, że jakiegoś Vento za 2000 też dostaniesz.

Grunt to do roweru się przymierzyć przed zakupem.

Moim pierwszym celem był Kross Vento 1.0, podoba mi się wizualnie i wygodnie się na nim czuje, ale wydaje mi się jednak, że ta Merida się lepiej prezentuje sprzętowo w tej cenie 

Opublikowano

Scultura wymusza bardziej wyciągniętą sylwetkę przez co mogą boleć plecy.