HomerJay Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Mam w swoim Cannondale Synapse hybrydowe hamulce TRP HY/RD, ale nie jestem z nich w pełni zadowolony. Dlatego myślę, żeby wymienić je na zwykłe mechaniki. Klamkomanetki mam Ultegra i zastanawiam się, czy nie przejść na zaciski Avid BB7 Road? Macie z nimi jakieś doświadczenia, będzie to dobrze działać? Widzę, że jest też dostępna wersja Avid BB7 Road S - czy warto dopłacić? A może polecacie inne mechaniki do szosy? Aha, no i jeszcze rozmiar tarcz - teraz mam 160 przód i 140 tył, zastanawiam się, czy z tyłu też nie dać 160 mm... Będę wdzięczny za porady.
nctrns Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Nie wiem czy wymiana na zwykłe mechaniki cię zadowli, jeśli jesteś niezadowolony z HYRD. Wymiana tyłu na 160 wiele nie zmieni. Z dobrych mechaników masz jeszcze TRP Spyre - mam je od trzech lat i w tym roku już zbieram kasę na pełną hydraulikę 1
Fimala Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Ze swojego doświadczenia wiem, że coś takiego jak dobre hamulce mechaniczne nie istnieje. Jeśli TRP HY/RD Ci nie odpowiada to zadowolą Cię tylko pełne hydraulik. Koniec i kropka. 1
Kruk Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Wpierw spróbuj wymienić klocki na lepsze a potem ewentualna wymiana hebla
HomerJay Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Opublikowano 27 Maja 2020 Godzinę temu, nctrns napisał: Nie wiem czy wymiana na zwykłe mechaniki cię zadowli, jeśli jesteś niezadowolony z HYRD. Wymiana tyłu na 160 wiele nie zmieni. Z dobrych mechaników masz jeszcze TRP Spyre - mam je od trzech lat i w tym roku już zbieram kasę na pełną hydraulikę No i właśnie takich odpowiedzi się obawiałem Tak podejrzewałem, mam pełną hydraulikę w drugim rowerze (Specialized Source Comp) i z tych hamulców jestem bardzo zadowolony. Działają znacznie lepiej niż hybrydy TRP w szosie. Ale wymiana na pełną hydraulikę w szosie to drogi gips - oprócz zacisków musiałbym też wymienić przewody, kalmkomanetki (a szkoda Ultegry). Budżet na taką akcję to chyba z 1 500 zł...Więc chyba zostanę przy TRP... 11 minut temu, Kruk napisał: Wpierw spróbuj wymienić klocki na lepsze a potem ewentualna wymiana hebla Klocki już wymieniłem. Może jeszcze spróbuję z tarczami na nowe.
Kruk Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 A jakie klocki kupiłeś? Szaj w sklepie ma bardzo fajne ceramiki i kevlary. Tarcze lepsze to też opcja. 1
nctrns Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 10 minut temu, HomerJay napisał: oprócz zacisków musiałbym też wymienić przewody, kalmkomanetki (a szkoda Ultegry). Budżet na taką akcję to chyba z 1 500 zł... Jeśli chcesz zostać przy Ultegrze, to raczej 2000+
HomerJay Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Opublikowano 27 Maja 2020 25 minut temu, Kruk napisał: A jakie klocki kupiłeś? Szaj w sklepie ma bardzo fajne ceramiki i kevlary. Tarcze lepsze to też opcja. Założyłem półmetaliki Jagwire. Ceramiczne byłyby dużo lepsze?
Kruk Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 No właśnie, półmetaliki i metaliki mają to że muszą się rozgrzać aby dobrze hamować. Ceramiki i kevlary hamują mocno od początku. Weź od szaja klocki będzie siła większa. 1
Fimala Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Godzinę temu, Kruk napisał: No właśnie, półmetaliki i metaliki mają to że muszą się rozgrzać aby dobrze hamować. Ceramiki i kevlary hamują mocno od początku. Weź od szaja klocki będzie siła większa. Nie prawda. Kewlary od Szaja/Disco brakes w przypadku mechaników TRP Spyre C nic nie dały.
Kruk Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Ja tam bym wolał Ceramiki. Nie mniej tarcza też ma do powiedzenia trochę. Wiele osób własnie tak łatwo ulepsza swoje heble, pełno tego na forum . Widocznie u Ciebie jednak dalej jest brak siły.
Fimala Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 9 minut temu, Kruk napisał: Ja tam bym wolał Ceramiki. Nie mniej tarcza też ma do powiedzenia trochę. Wiele osób własnie tak łatwo ulepsza swoje heble, pełno tego na forum . Widocznie u Ciebie jednak dalej jest brak siły. Wywaliłem mechaniki po prostu. Teraz mam pełne hydro i jest elegancko.
Kruk Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Noo to wiadomo ale to już duże koszty przy klamkomanetkach
KANDySowany Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 BB7 wersja MTB, mam, używam, polecam, lepszych nie potrzebuje... ale jak zawsze pozostaje kwestia: kto, co, do czego i za ile🙃
Nemrod Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Tylko, że bb7 road są słabsze od wersji mtb. Co nie zmienia faktu, że to i tak chyba najmocniejsze mechaniki. Ale HyRd wcale nie są słabsze. One wymagają bardzo dokładnego ustawienia by można było wykorzystać ich pełen potencjał. Klocki muszą być na tyle blisko tarczy by z użyciem sporej siły klamka miała jeszcze spory dystans do kierownicy. Co do klocków to tak jak pisali koledzy kevlary czy żywiczne z miedzią od Szaja powinny nieco pomóc.
Gość Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Podpinam się pod temat, bo mam identyczny problem i zaczynam też myśleć nad wymianą HY/RD na BB7 road. Rozważam też pełną hydraulikę na Ultegrze, ale to ponad 2000 złotych i to wstawione do Tribana. Osiwieć można.
Nemrod Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Niełatwiej ustawić maksymalnie blisko klocki i zrezygnować z samoregulacji klocków ? Wyjdzie na to samo co w mechanikach bo tam też tak trzeba co jakiś czas podciągnąć.A w szosie klocki starczają z reguły sporo dłużej niż w mtb czy CX. Wtedy gdy uzyska się jak najmniejszy skok klamki przybliżyć ją. Efekt hamowania będzie na pewno nie gorszy niż w mechanikach a wydatek zerowy.
Rekomendowane odpowiedzi