lefty Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Cześć wszystkim Planuję wrócić do MTB po wielu latach przerwy i chciałbym złożyć jakiś rower HT do nizinnego lasu żeby zrobić formę i odbudować skilla. Rower raczej nie będzie widział gór i nie zamierzam też robić zbyt długich wycieczek a raczej tylko kilku-kilkunastokilometrowe sesje po lesie (w pobliżu mam sporo naturalnych ścieżek i dużo fajnie spreparowanych przez miejscowe kluby MTB tras XC.) + czasem wizyty na pumptracku. Generalnie rower ma służyć do fun’u i podnoszenia umiejętności (np. nauka wheelie, manuala itp) Ważną kwestia jest też waga ridera – czyli trochę ponad 100kg (docelowo ok 92) więc rama powinna być dość wytrzymała. Nie zamierzam specjalnie mocno szaleć ale fajnie gdyby byla w stanie wytrzymać jakieś małe dropy i hopki. Wczesniej jezdzilem na starym fullu Giant Reign 26” i nie mialem dotąd styczności z hardtailami z nowoczesną geo. Dlatego zastanawiam się która z wymienionych ram [Octane one Prone 2019 vs Dartmoor Primal 2019/2020 vs NS Bikes Eccentric Alu 2020] i jaki rozmiar koła (29, 27.5 , plusiaki) najlepiej sprawdziłaby się dla moich potrzeb. Będę wdzieczny za wszelkie uwagi i opinie. Pozdr Edytowane 26 Maja 2020 przez lefty
Krystiano Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 100% pewności będziesz miał wtedy jak wsiądziesz na gotowy rower i zobaczysz jak podchodzi Ci geometria. Jeździłem na Primalu 2017 rocznik i dla mnie było bardzo wygodnie. To jest bardzo wytrzymała i pancerna rama i jak dobrze wybierzesz koła to spokojnie z Twoją wagą możesz latać;)
leejoonidas Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Octane One i Ns bikes to są prawie bliźniacze ramy różnią się drobnymi detalami, zaletą tych ram jest to że są lżejsze od ram Dartmoor średnio o jakieś 150-200 gramów kiedyś analizowałem ten temat gdyż chciałem sobie zbudować rower trail-owy który nie będzie ciężki jak kowadło, mimo że bardziej podobają mi się Dartmoor-y to padło na ramę Octane One w rozmiarze S pod koła 27,5 która waży 1,9kg. Rozmiar koła jest pojęciem względnym, jeden wybierze 27,5 inny 29 cali, trzeba brać pod uwagę taką kwestię że rower trail-owy będzie dłuższy o kilka centymetrów od zwykłego hardtail-a do XC, w ciasnych i wąskich zakrętach może być mniej poręczny.
lefty Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 Dzięki za opinie. Chyba ostatecznie skończy się jednak na Primalu
Rekomendowane odpowiedzi