Skocz do zawartości

CUBE Attempt - jaki rozmiar ma ta rama?

forumowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem. Jaki rozmiar ma właściwie ta rama i do jakiego jest wzrostu? Na ramie jest oznaczenie 60 a poniżej treść: top tube 57 cm. Rower to CUBE Attempt.

20200525-202833-resized.jpg

20200525-203022-resized.jpg

Opublikowano

Szklana kula ma wolne. Wejdź na stronę producenta, poszukaj rozmiarówki, weź miarkę w dłonie i pomierz.

Opublikowano
Moderowany przez PrzeLuka:

Trzeci i ostatni raz poprawiam po Tobie post. Obowiązuje u nas j. polski.

A co mam konkretnie zmierzyć? Długość rury podsiodłowej to 57 cm a na rowerze oznaczenie 60, więc nie bardzo rozumiem jak CUBE oznacza rozmiary swoich rowerów i w końcu do jakiego wzrostu jest ten rower.

Opublikowano

A masz pewność, że "60" to oznaczenie rozmiaru? Może to oznaczenie modelu. Zmierz wszystkie wymiary i porównaj z tymi podawanymi w rozmiarówce. "Top tube" to rura górna nie podsiodłowa.

Opublikowano

....wracając do sedna - po to zadałem to pytanie na tym forum bo może ktoś wie więcej na temat rowerów CUBE niż ja i orientuje się w tych oznaczeniach. Jak szklana kula sobie nie radzi albo "ma wolne" to może inny forumowicz sobie poradzi z tym tematem  😎

dzięki za podpowiedź co do porównania wymiarów - ale takich już nie ma modeli a nowe mają inne rozmiarówki więc jedynie można coś w przybliżeniu założyć

Opublikowano

Top Tube to raczej rura pozioma (górna) a nie podsiodłowa.

Opublikowano

Rozumiem, że chcesz kupić ten rower i nie masz go pod ręką, tak? Poproś sprzedającego, żeby zmierzył górną rurę mniej więcej od środka główki ramy do środka rury podsiodłowej.

Jeśli wyjdzie 57cm, to jest to rower w rozmiarze 60 i nadaje się na kogoś koło 190cm wzrostu.

Opublikowano
7 godzin temu, nctrns napisał:

Rozumiem, że chcesz kupić ten rower i nie masz go pod ręką, tak? Poproś sprzedającego, żeby zmierzył górną rurę mniej więcej od środka główki ramy do środka rury podsiodłowej.

Jeśli wyjdzie 57cm, to jest to rower w rozmiarze 60 i nadaje się na kogoś koło 190cm wzrostu.

i to jest ten rozmiar - niestety.... jeżdżę na nim jakiś czas i jest ok - ale do zabawy w dłuższe trasy pewnie będzie ciężko ...

muszę go wymienić na inny

dzięki za podpowiedź

21 godzin temu, forumowicz napisał:
Moderowany przez PrzeLuka:

Trzeci i ostatni raz poprawiam po Tobie post. Obowiązuje u nas j. polski.

A co mam konkretnie zmierzyć? Długość rury podsiodłowej to 57 cm a na rowerze oznaczenie 60, więc nie bardzo rozumiem jak CUBE oznacza rozmiary swoich rowerów i w końcu do jakiego wzrostu jest ten rower.

a jaki inny język tu widzisz ? 🤣

Opublikowano

Kiedyś ramy szosowe miały tzw klasyczną geometrię, gdzie rura górna była pozioma. Więc długość górnej rury była prosta do zmierzenia.
A potem powstał Giant TCR (total compact road), który zapoczątkował rozwój współczesnej geometrii szosowej, której cechą szczególną jest opadająca górna rura.
Żeby przełożyć rozmiar takiego współczesnego roweru na geometrię klasyczną, konieczne stało się użycie "wirtualnego" wymiaru nazwanego efektywną długością rury górnej (effective top tube length).
Jest to linia poprowadzona od szczytu główki ramy poziomo do sztycy.
Z prostych związków geometrycznych wynika, że effective top tube length będzie większe od top tube length.
Zasadniczo każdy szanujący się producent podaje ETT jako rozmiar roweru szosowego - 54cm, 56cm, 60cm itd.
0868280ff95152cebf53b568554e7879.jpg