Skocz do zawartości

Problem z siodełkiem podczas jazdy w dolnej pozycji.

gacusx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,zauważyłem podczas jazdy na szosie,że gdy jadę z rękami na klamkomanetkach jest okej,natomiast kiedy przejdę na dolny chwyt to odczuwam ból w kroczu, który umiejscowiony jest mniej więcej w środku długości krocza. Nie jest to problem spodenek ponieważ te posiadam dobrej firmy i z wygodną wkładką a problemem jest siodełko. W jakiej płaszczyźnie posuwać się żeby ten ból maksymalnie zniwelować? Pozdrawiam 

Opublikowano

Jest to znany problem. Producenci robią siodełka z dziurą w tym właśnie miejscu.

Opublikowano

Po prostu można spróbować dać siodełko ciut dziobem w dół. 

Opublikowano

Sprawdz, czy nie pomoze cofniecie rzyci, gdy rece masz na dropach. Sprawdz tez, czy aby danie do przodu rzyci nie pomoze. W pierwszym przypadku nos siodelka ciut w gore, a sztyca 5mm w dol, w drugim potestuj odwrotnie. Koniec koncow, wybierz ktore ustawienie bardziej Ci pasi z obu pozycji. Jak nie jezdzisz mocno, to ns bole miesni nog raczej nie trafisz.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Może to być też kwestia rozciągnięcia. Przy mocniejszym pochyleniu ciągnie ci miednicę i układa się ona inaczej niż w górnym chwycie. Spróbuj się ponaciągać.

Opublikowano
2 godziny temu, mareq napisał:

Może to być też kwestia rozciągnięcia. Przy mocniejszym pochyleniu ciągnie ci miednicę i układa się ona inaczej niż w górnym chwycie. Spróbuj się ponaciągać.

Można też pomyśleć o podgiętym siodle. Mi zmiana na Fizik Aliante dużo pomogła z ustawieniem miednicy, zupełnie inaczej się jeździ.

Opublikowano

Tu masz dwa filmiki Szaja,które mogą rozwiązać problem

Opublikowano

Podstawowe pytanie. O jakim siodełku mowa?

Opublikowano
W dniu 26.05.2020 o 10:35, Accent_Szaj napisał:

Tu masz dwa filmiki Szaja,które mogą rozwiązać problem

Te filmy już obejrzałem, siodełko na dobrej wysokości..nie miewam innych bólów oprócz tego, który opisałem.

16 godzin temu, Andrzej D napisał:

Podstawowe pytanie. O jakim siodełku mowa?

Siodełko posiadam stockowe z roweru GIANT DEFY 4(nie ma dziury po środku). Póki co chciałbym pokombinować z pozycją siodła a dopiero później myśleć o jego wymianie.

Opublikowano
Godzinę temu, gacusx napisał:

nie ma dziury po środku

To może być główną przyczyną rzeczonego bólu.

Fakt zawsze lepiej spróbować z regulacją.

Najlepiej zrób zdjęcie i napisz jeszcze jaką masz sztyce.Chodzi o możliwości jej regulacji 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, gacusx napisał:

Siodełko posiadam stockowe z roweru GIANT DEFY 4

Czyli Velo.

Czub siodła zatem w dół, sztyca lekko w górę.

Pod warunkiem, że dolny chwyt jest prawidłowo ustawiony.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Czyli Velo.

Czub siodła zatem w dół, sztyca lekko w górę.

Pod warunkiem, że dolny chwyt jest prawidłowo ustawiony.

Spróbuję z kątęm a co do prawidłowości ustawienia dolnego chwytu to o co chodzi? Nie mam zbyt wysuniętych klamkomanetek.

2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

To może być główną przyczyną rzeczonego bólu.

Fakt zawsze lepiej spróbować z regulacją.

Najlepiej zrób zdjęcie i napisz jeszcze jaką masz sztyce.Chodzi o możliwości jej regulacji 

IMG_20200527_171840856.jpg IMG_20200527_171831605.jpg
Opublikowano

@gacusxMasz prawie idealny poziom.Przód trzeba dać do dołu,ale stopniowo(Po pół mm)

Kieruj się tym,że im bardziej pochylisz do przodu,tym bardziej odciążasz zad,ale obciążasz nadgarstki.Musisz znaleźć złoty środek 

Opublikowano

Przećwiczyłem kilka siodełek łącznie z Selle Royal Scientia. Przyznam że na żadnym nie miałem bólu okolic prostaty,ale dopiero zmiana roweru na Marina FC z siodełkiem WTB Volt Sport ,moja doopa dogadała się ze wspomnianym siodełkiem. Wydaje mi się że ciężko będzie pozbyć się problemu samymi ustawieniami. Nie bez powodu wiele siodeł ma tzw. Love Chanel

Opublikowano
4 godziny temu, gacusx napisał:

a co do prawidłowości ustawienia dolnego chwytu to o co chodzi?

O to chodzi, że wielu "sportowców" ma za nisko dolny chwyt, bo przecież trzeba gryźć asfalt, - nie taka jest jego rola. Efektem tego jest naciąganie jak struna i nacisk na prostatę pomimo dobrze ustawionego siodła.

Opublikowano
29 minut temu, kaido2 napisał:

O to chodzi, że wielu "sportowców" ma za nisko dolny chwyt, bo przecież trzeba gryźć asfalt, - nie taka jest jego rola. Efektem tego jest naciąganie jak struna i nacisk na prostatę pomimo dobrze ustawionego siodła.

Tak myślałem, sądzę że mam w porządku akurat to ustawione i pewnie będzie trzeba siodło z dziurką kupić niestety lub popróbować z ustawieniem go

Opublikowano

Mam akurat te siodła  w tym w malowaniu dla Gianta. Używam też w rowerach z barankiem Giant connect i ogólnie siodełka w Giantach to są jedne z najlepszych siodeł. Ale: - wymagają  dobrego ustawienia.

Opublikowano
20 minut temu, kaido2 napisał:

Mam akurat te siodła  w tym w malowaniu dla Gianta. Używam też w rowerach z barankiem Giant connect i ogólnie siodełka w Giantach to są jedne z najlepszych siodeł. Ale: - wymagają  dobrego ustawienia.

No właśnie spróbuję ustawić  

Opublikowano
2 godziny temu, gacusx napisał:

spróbuję ustawić

Spróbuj, tym bardziej że nic Cię to nie kosztuje