Skocz do zawartości

[Regulacja] przerzutki tylnej

elvis07

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z ustawieniem przerzutek tylnych kupiłem dzwignie zespolone shimano po założeniu ich przerzutka tylna działa mi odwrotnie działa w przeciwne kierunki chce dodać bieg wyższy to spada mi na niższy jak chce niższy to dodaj mi wyższy i najwyższe biegi mi nie działają czy jest ktoś żeby ktoś mi pomógł pierwszy raz to robię i nie daję sobie rady pzd.

To są te dzwignie https://allegro.pl/oferta/dzwignie-zespolone-shimano-st-ef510-altus-3x7-8854574027

Edytowane przez elvis07
Opublikowano

To się nazywa klamkomanetka, tak samo ja w szosie.

Co do regulacji jest multum poradników na YT jak regulować, od czego zacząć, ja też N razy pisałem jak ja ustawiam przerzutkę by działało jak najlepiej. 

Opublikowano

Ale dlaczego przerzutka tylna działa mi odwrotnie w przeciwne kierunki mi działa 

Opublikowano

Czemu odwrotnie, dolną wrzucasz na lżejsze a górnym dzynglem na twardsze.

Opublikowano

Bo z przodu najmniejszy blat to 1,a z tyłu największa koronka to 1.

Dlatego działają na odwrót 

Opublikowano

Dobra już wiem przepraszam myślałem że mała koronka na kasecie to 1 a największa to 7 a tu odwrotnie jest 

Opublikowano

Mam problem chce ustawić przerzutkę śrubkami H i L ale one mi nie działają przerzutka w ogóle się nie przesuwa na bogi czyli jest zajechana i trzeba kupić nową ona ma trochę lat 

Robię wszystko tak jak na tym filmie ale jak wcześniej wspomniałem regulacja śrubkami nie działa 

Opublikowano

A robisz wszystko jak na filmiku ? Odkręcasz linkę z przerzutki?

Opublikowano

Tak oczywiście zdejmuję linkę robię wszystko tak jak jest na filmie 

Opublikowano

Tradycyjnie, hak jest prosty czy prosty na oko ?

Opublikowano

Nie wiem o który hak dokładnie chodzi proszę o wybaczenie ale przesyłam zdjęcia jak to wszystko wygląda 

1.jpg 2.jpg 3.jpg

Chodzi mi o 3 zdjęcia przerzutka nie jest prosto z pierwszą koronką jak mówiłem nie mogę tego ustawić bo regulacja nie działa 

Opublikowano

Aaa to stary rower i stara przerzutka...Hak masz między przerzutka a ramą i to on może być krzywy aaale przy takim leciwym sprzęcie to może i sama przerzutka być już zmęczona.

Opublikowano

To więc co mam robić wymiana przerzutki rozwiąże problem jeśli tak to kupić przerzutkę na śrubę czy na hak bo tak szczerze przerzutka na hak mnie denerwuję bo trzeba koło ustawiać prosto a tak w ogóle można tu przykręcić przerzutkę na śrubę 

Opublikowano (edytowane)

Jak sprawdziłem na kasecie lub wolnobiegu sam nie wiem czy to kaseta czy wolnobieg jak wiadomo ma 7 rzędów największa zębatka ma 28T a najmniejsza 14T a korba to 42-34-24 więc ta przerzutka chyba będzie pasować 

Edytowane przez elvis07
Opublikowano

Witam.

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu ponieważ jest świeży i ktoś tu zagląda.

Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki Sora w nowym rowerze. Przerzutki 2x9

Łańcuch dobrze wchodzi na wyższe zębatki i dobrze schodzi w dół. ale gdy jest na trzeciej od góry co kilka - kilkanaście sekund spada na ułamek sekundy na niższa zębatkę i natychmiast wraca na swoje miejsce. Jest to denerwujące, gdyż lubię jak rower pracuje cicho.

O co tutaj może chodzić?

Opublikowano

Tradycyjnie:

-Sprawdź prostotę haka

-Czystość linek w pancerzu

-Czy wózek nie ma luzów w przerzutce i czy nie jest krzywy.

-Sprawdź czy kółeczko górne nie ma luzów za dużych

-Sprawdź regulacje baryłką.

-Sprawdź czy przerzutka ma odpowiednią odległość kółeczka górnego od kasety.

Opublikowano

Rower jest nowy więc wykluczam zgięty hak i zanieczyszczenie linki.

Czy zbyt mała odległość kółka od kasety nie byłaby problemem na największej zębatce?